Kertponthu Logo
Iratkozzon fel h írlevelünkre!

Kertészeti tanfolyamokVizszuro_160x600

Háttérképek
Háttérképek
Apróhírdetés
déligyümölcs
Hozzászólások
#206 2011.05.15. 13:48
Sziasztok, nyitottam témát a citrusfélékkel kapcsolatban. Aki szeretné megosztani tapasztalatait vagy segítséget kér, az nyugodtan írjon a topic neve: citromfa
#205 2010.01.10. 14:27
Sziasztok!

Kicsivel több, mint egy éve feltettem egy akkor egy éves ananász növény képét. Igaz, nem reagált rá senki, de azért remélem, hogy megnéztétek.
Most felteszem ugyanazon növény két éves korában készült képét. (kb.70cm magas most)

Üdv:GEZU
KÉP »
#204 2009.01.02. 21:47
Szia Jégmanó!

Már én későn írok de az Avokádó magot ahogyan ki lett szedve a gyümölcsből azonnal el kellene ültetni a tompábbik részével lefele és kb. 1-0,5 cm kint legyen a hegye.
Jó vízáteresztő képességű földbe érdemes ültetni.
Akár naponta is lehet locsolni de a lényeg, hogy ne száradjon ki a földje és a gumó(mag) sem. A legjobb ha egy üveggel letakarjuk a magot a cserépben és radiátorra kell tenni. Viszont a radiátoron hamar kiszáradhat a föld ezért naponta érdemes figyelni. Ha ez adott és csíraképes a mag kb. legkésőbb 6-8 héten belül kibújik a kis növény. Utána már el lehet venni a radiátortól. Nekem a Mangó hajtott ki ezzel a módszerrel 2 héten belül,pedig annak is kell legalább 6 hét, igaz a mangón nem volt üveg, de radiátorra tettem., ami 1 hónapos és legalább 15 cm. Az Avokádóra még várok, hogy kibújjon.
#203 2008.12.22. 17:03
Sziasztok! Kaptam 1 avokádo magot. Gőzöm sincs, hogyan ültessem el, úgy hogy teremjen is. Tud valaki segiteni?
#202 2008.11.24. 12:20
Sziasztok!

Új regisztrálóként most olvastam ananász 2005-ös szaporítási terveiről. Szeretném megtudni,hogy sikerrel járt-e, és hogy néznek ki a növényei!?
Mellékletként küldök egy cserépben nevelt egy éves ananász növényről képet. (bocsi,csak telefonos felvétel)

Üdv:GEZU
KÉP »
#201 2008.11.05. 07:51
Sziasztok!Van 2drb mango magom ,el lehet ezeket ultetni? Es hogyan ?
#200 2008.08.15. 15:11
Szeretnék füge gyümölcsöt vásárolni valahonnan, legalább egy 3-4 kg-ot, csak nem tudom hol lehet venni! Szeretnék lekvárt főzni csak a baj az, hogy a munkahelyemen ahol elvileg van egy fa, nagyon kevés a termés! Segítsetek!!!! köszi
#199 2008.08.15. 15:06
Sziasztok! a segítségeteket szeretném kérni! Egy honlapon olvastam a fügéről, és láttam, hogy rengeteg fajtája van . Nagy álmom hogy több fajta fügém legyen a kertemben! Hol tudnék beszerezni különféle fügefajtákat? Kérlek segítsetek nekem!!!!
#198 2007.07.09. 19:47
Sziasztok! Kérlek segítsetek, honnan tudnék Pistacia Vera magokat v cserjét venni vagy rendelni?
#197 2007.06.17. 22:22
Sziasztok!
Magról nevelt, kb 4 éve oltott citromfám van. Virágzik, de évente 1-2 citrom marad meg csak rajta. Télen bekerül fedett világos teraszra és vagy beérik v. nem. Az idén az első virágzás után semmi. Most kezd újra virítani, de több a leveles új hajtása mint a virág. Mért nem terem normálisan? Tápoldatozom, kap külön vasoldatot is, napos meleg helyen van. Segítsetetk!
#196 2007.04.12. 20:34
Kedves Totó 86!

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat. Akkor nem babrálok a kis citromokkal, hagyom hogy ő eldöntse, megtartja vagy ledobja.
Most már kint tartom a teraszon nappal és éjszakára is.
Most vásároltam egy másik fajta citromfát, citrus limon 'florentina'.
Ismered esetleg ezt a fajtát? Mert sajnos nem sokat tudtam meg róla. Szép nagy fehér virágai vannak.

Válaszodat köszönöm: és minden jót kívánok!
#195 2007.04.10. 14:48
Kedves Eri!

A citrusfélékről tapasztalatból mondom,hogy jó szelektáló fajok,valamint nagyon erős,rugalmas ágrendszerrel rendelkeznek!Viszont stressz hatására képesek elrúgni a virágot,termést.Tehát ha a növényed nem bírja a rengeteg termést,mert nem kedvezőek a feltételek,gyenge hozzá a növény,vagy túl meleg,hideg van, akkor úgyis elengedi, ledobja a citromokat magától.Nekem is van itthon egy 25 éves citromfám,ami már több, mint másfél méter és elérte a megengedett magasságát,terebélyességét,terem is szépen.Viszont megfigyeltem,hogy a legtöbb citromot megérleli,de ha túl sok virág kötődik meg,akkor magától elengedi a terméseket,bármilyen külső segítség nélkül.Úgyhogy, ha nem muszáj ne szedjél le róla, inkább támogasd ki az ágait és a végső esetben szelektálj csak!Minden jót és sok sikert hozzá!
#194 2007.04.04. 18:18
Sziasztok!
Citromfám 50 cm magas, (lima) fajta és kb. 30 db kis citrom kötött meg a virágzásból. Szerintetek szedjek le belőle, mert biztosan meg fogja terhelni a kis fát? Szívesen venném hozzáértő citrustartó tanácsát.
Képet mellékelek a még virágos citromfáról.
KÉP »
#193 2005.12.13. 21:31
Sziasztok!
Ki tud jó ágyaspálesz receptet? Állítólag füge, méz, no meg pálesz kell hozzá.
#192 2005.09.18. 14:33
Sziasztok!

Ha valakit érdekel megosztom kb 15 éves "füge tartó" ismereteimet. Egy társasházba költöztem aminek az udvarán egy öreg füge van, ami már sok mindent kibirt, többszöri kiirtási kisérletet is. A gyökerei olyan mélyen lehetnek, hogy kb fél méteres talajmélyítés volt az udvarban és a kertrendező szomszéd biztos volt benne, hogy ki fog dölni, de szerencsére nem lett baja.
Hozzá tartozik, hogy a mediterrán hangulatok városában él, észak felől egy hatalmas fal védi, keletről a házunk és általban véve is egy védett udvar. Ha meleg év van évente kétszer terem.
Elfagyni sohasem télen szokott, hanem amikor tavasszal elindul és akkor jön rá a hirtelen fagy. Akkor is csak a vékony ágak, ág végek. Soha nem szoktam becsomagolni télre, túl nagy. A gyökeréből mindig sok új hajtás jön, nem gyözöm levágni.
Üdv.
#191 2005.09.18. 14:33
Sziasztok!

Ha valakit érdekel megosztom kb 15 éves "füge tartó" ismereteimet. Egy társasházba költöztem aminek az udvarán egy öreg füge van, ami már sok mindent kibirt, többszöri kiirtási kisérletet is. A gyökerei olyan mélyen lehetnek, hogy kb fél méteres talajmélyítés volt az udvarban és a kertrendező szomszéd biztos volt benne, hogy ki fog dölni, de szerencsére nem lett baja.
Hozzá tartozik, hogy a mediterrán hangulatok városában él, észak felől egy hatalmas fal védi, keletről a házunk és általban véve is egy védett udvar. Ha meleg év van évente kétszer terem.
Elfagyni sohasem télen szokott, hanem amikor tavasszal elindul és akkor jön rá a hirtelen fagy. Akkor is csak a vékony ágak, ág végek. Soha nem szoktam becsomagolni télre, túl nagy. A gyökeréből mindig sok új hajtás jön, nem gyözöm levágni.
Üdv.
#190 2005.06.29. 21:30
Szia bdave!
Sorra nyilnak a citrom virágok! Lehet hogy kétivarúak a virágok, de az enyémen vannak külömbözők.Csak abban külömböznek, hogy az egyikben van bibe a másikban nincs.. A virágok kb. 10%-ba nincs középen bibe! Hamar elvirágzik. Látható a különbség.Máshogy nem tudom leirni mert nem vagyok szakember. De ezt is tudom fotón mellékelni. Lehet hogy csak az én citromom ilyen :) Ja és nincs tüskéje se.
Persze porzó mindbe van. Ugyhogy valószinü igazad van csak voltak más infóim is (az is hitelesnek tünik). Amikor az első üzenetemet irtam ebbe a fórumba még nem nyiltak ki a virágok. Nem láttam a külömbséget. Most már látható. Üdv! A képek készülnek.
A kókuszról is azt irja egy könyv(Pálmák a lakásban - Dieter Kempfer -82.old.),hogy him ill. nőivaru virágokat hoz. Persze tudom, hogy az kókusz. De ezek alapján eltudtam képzelni a citromról is. A citrusokról is jó lenne egy ilyen könyv.
#189 2005.06.29. 19:27
Sziasztok!
Én is citrommagok ültetésével kezdtem régen a citrusnevelést...:), de így magról nevelve virágot, ill. termést nemigen várhatunk, vagy csak hosszú idő múltán. Bár érdekességként, volt egy grépfrutom ami 5 évesen virágzott.
Most van oltott citromom, s kumkvátom mindkettő szép, virágzik, terem.
Zoli71 a virágokat nem kell megkülönböztetni, mivel nincs külön porzós, ill termős virág, mivel a virágok kétivarúak, tehát megtalálható benne mindkettő. Az ecset az nem rossz méhecskepótló :), végigmész az összes virágon, ennyi.
Próbálj minél több fényt biztosítani neki, s 2 hetente tápozd.
Üdv
#188 2005.06.21. 13:10
Én is igy kezdtem el a citrusfélékkel való foglalkozást. Türelem mindenek előtt. A 20 elültetett citrom magból már csak 12 van. Ezek 4 évesek. Tavaj vettem egy beoltott citrom fát. Pici kb 70 cm.Most kezdett el virágozni(gyönyörű). A vad alanyokat ha lesz oltóág erről a beoltott citromfáról fokozatosan beoltom. Metszeni a vad alanyokat ritkán szoktam. Álltalában csak a vizhajtásokat . Szerintem a metszése beoltás után 1-2 évvel válik esedékessé. A citrom levele sokkal kerekebb nagyobb mint a mandariné amely inkább hosszúkás kissebb csak úgy mint a narancsé. Szerintem az alanyokat beolthatod naranccsal is citrommal is grappefruittal is.
Ezt csak hallottam most fogok vele kisérletezni én is .
Én a virágokról nem tudom megkülömböztetni a nő i.. a him ivarút. X.emeleten lakok méhecskék ilyen magasságban ritkák. Ecsettel próbálom termővé tenni virágait. Neten semmi leirást nem találtam ebbe a tmában.Ritkán kell átültetni a magról hajtottakat. Nem kell túl nagy edény hogy az energiáját ne a gyökerekre hanem a hajtásának növesztésére használja. Állitólag ritkán teremnek a magról ültetett citrusfélék oltás nélkül is. Csak sokára. Kell neki 15-20 év!
Nem vagyok szakember. Ezeket olvastam, hallottam ill. saját tapasztalataim.
Télen az ablakpárkányon a radiátor felett tartom a citrusokat. Eddig nem panaszkodtak :-)
#187 2005.06.02. 14:06
Ilyen apró magoncokat kár visszametszeni, mert akkor alig marad növényed.
A citromot ha nem oltatod be akkor nem lesz nemes gyümölcsöd, a mandarinnál nem lehet megmondani mi lesz belőle. De ne is törődj vele, mert magoncból 10-15 év múlva lesz virágzó, termő fád. Beoltás után a következő évben már teremhet.
Ha a magoncaid kisújnyi vastagok akkor alkalmasak alanynak, mindenféle citrusnak.(narancs, grep, qumkat, stb)
#186 2005.06.02. 09:31
Tisztelt Cím!
Tavaly februárban vetettem el 20 citrom és 20 mandarin magot. Mára 3 citrom és 1 mandarin maradt meg, a citromok fejlettebbek, 20-25 cm-esek, a mandarin 10- 12 cm, mst kezd megindulni. Kérdésem az, hogy megmetszem- e a citromokat, ha igen, milyen magasan és mennyi rügy után, Vagy hagyjam őket tovább nőni, vagy oltassam be ( igazán erre nincs lehetőségem) ? Ha nem oltatom be, akkor is szép gyümölcsök teremnek majd növényeimen?
Az idén télen újabb magokat vetettem citromból és mandarinból, most több van mindegyikből. A citromoknál észrevettem, hogy leveleik alakja nem egyforma. Egyesek levélszárain levélcsonkok találhatók, mint az egyévesekén, néhányon már nem különül el ennyire, másokén pedig a levél végig ér a csonkig,nincs levélszár. kérdésem az hoy ezek mind más fajták, vagy egyesek elvadultak, amelyiken van levélcsonk az még nem annyira elvadult? Az elvadultakat hagyjam meg oltóalanynak vagy inkább szelektáljam? Estleg naranccsal be lehet oltani? Előre is köszömöm türelmüket! Várom válaszukat! Köszönettel:Atesz
#185 2005.05.30. 11:31
Valószínüleg pajzstetű támadta meg a mandarint. Legjobb megoldás ami nekem eddig a legsikeresebb volt, kisgyerekeknél használatos popsitörlő kendővel le kell törölni a leveleket, ágakat, majd elégetni a törlőt.
#184 2005.04.28. 09:28
Kedves Endru!

Általában apróak , de vannak már jó hizottak is.Nem mozognak,nincsenek szárnyaik.Szerinted az megoldás , hogy szétültetem őket?Le lehet választani őket a növényről?
#183 2005.04.28. 09:23
Kedves Endru!
#182 2005.04.27. 22:42
Nem sok mindent irtál arról, hogy miket találtál. Méret, szín, láb, szárny, mozog-e?
Valami levéltetü féle lehet, a ragadós váladék a mézharmat a tetvek kakija.
Vetömag (hermes) bolt. Szaktanácsadás és szer vásárlás. Csak a felszívódó szerek hatásosak, a gázos sprék meg perzselnek. addig is langyos vizes, szappanos lemosás 3 naponta.
#181 2005.04.27. 10:55
Magról ültettem mandarint , már 1 évesek elmúltak (öt darabot egy ládában) , de most sajnos megtámadta valamiféle élősködő
Apró kis élősködők a száron a levélen az érdekes még az hogy ragacsos váladék van a leveleken.
Ha tudja az ellenszerét valaki ennek a dolognak legyen szíves írja meg nekem.#180 2005.03.24. 14:06
Szia Ananász!

Sok sikert, remélem, h sikerül véghez vinni a tervedet!
Bea.szöbi
#179 2005.03.24. 11:25
Köszönöm! Ez is egy új info. Szerintem amíg az ananász ilyen finom és vesszük, lehet kísérletezni ezzel a módszerrel is. Havasi Gyopáréval is, melyet elkezdtem, szekrény tetején vígan éldegélnek a tálkájukban, tőzegben, alul nedvesen, felül levélrózsában. A következő ananászomat a te módszered szerint próbálom ki, meglátjuk.
#178 2005.03.23. 09:04
Szia!

Most kaptam egy könyvet ahol írnak az ananász ültetéséről, leírom!

A termés leveles csúcsából mintegy 3cm-nyi terméshússal együtt vágjuk le, majd egészen a közepén lévő kemény , rostos részig távolítsuk el a húst. Az így nyert dugványt kb. 3 napig szárítsuk a szabad levegőn annak érdekében, h a rothadástól megóvjuk. Ezután távolítsuk el a legalsó leveleket és ültessük az ananászt humuszos, homokos talajba. A cserepet állítsuk világos, meleg helyre, a földkeveréket azonban ne tartsuk túl nedvesen!

Sajnos csak ennyit találtam, sok sikert! Szia
#177 2005.03.22. 12:49
Szia Ananász!

Annyit tudok róla, h a levelek alatt kell levágni és beleültetni a földbe, az alsó részének tejlesen földbe kell. jó ültetést:)
#176 2005.03.11. 12:51
Szekrény tetején kiegyenlítetebb a pára és a hőmérséklet. Gyökerezés után mehet a radiátorhoz.
#175 2005.03.11. 11:57
Köszönöm Havasigyopar!
Rohanok a virágoshoz tőzegért stb. Szerinted melyik tetszik a növénynek inkább: radiátor közelében délelőtti napot kapva vagy a szekrény tetején?
#174 2005.03.11. 09:45
Tőzegbe, ami mindíg legyen nyirkos, a levélrózsában meg víz. meleg helyre kell rakni, pl szekrény tetejére. Ültetésre A típusu (savanyu) virágföld kell.
#173 2005.03.11. 09:37
Szia!
Köszönöm az infot. Most igazából a kérdés a számomra, hogy vízbe tegyem-e vagy rögtön földbe a gyümölcs sértetlen hajtású üstökét? Egyelőre vízben van. Úgy emlékszem, hogy a broméliaféléknek a a levélrózsája szereti a vizet, ezért felülről is kap.
#172 2005.03.10. 19:26
Szia. Az ananász egy broméliaféle, tehát szerintem a szaporítás sarjjal történhet. Vagy a gyümölcs üstökével.
#171 2005.03.09. 12:19
Sziasztok! Ananászt szeretnék szaporítani (nagy szavak). Aki már próbálta és sikerült, megosztaná velem tapasztalatait?
#170 2004.11.05. 07:14

Csak választékbővítésként, a magam laikus módján:
Összekötözöm az ágakat, fölfelé, egymáshoz. Ezt nádfonattal körbeveszem, és teleszórom amennyire lehet avarral, miegymással. A csücske el szokott fagyni, azt visszavágom tavasszal. :-)
Tetszik a papírbacsavarás, a papír kutyakajás zacskót rá fogom húzni. ahol tudom. :-)
#169 2004.11.05. 07:14

Csak választékbővítésként, a magam laikus módján:
Összekötözöm az ágakat, fölfelé, egymáshoz. Ezt nádfonattal körbeveszem, és teleszórom amennyire lehet avarral, miegymással. A csücske el szokott fagyni, azt visszavágom tavasszal. :-)
Tetszik a papírbacsavarás, a papír kutyakajás zacskót rá fogom húzni. ahol tudom. :-)
#168 2004.11.03. 22:53
Az alábbiak szerint teletetem a fügémet: Leverek cövekeket és kötéllel, dróttal lefektetem az ágakat. Amelyik olyan vastag, hogy ez nem megy azokhoz nem nyúlok. A kertből összgereblyézem a faleveleket és az összes más anyaggal (dáliaszárak, stb) betakarom, minden gödörásás nélkül. A tetejére galyakat rakok, hogy a szél ne fújja szét. A kupacból a vastagabb törzsek kiállnak. Ha a tél nem nagyon hideg akkor ezek a nem takartak is megmaradnak, hideg télen elfagynak. Ajánlják, hogy papirral takarjuk körbe,ezt nem próbáltam ehhez lusta vagyok. Sajnos ha nagyon sokáig nagy hideg van hó nélkül akkor a letakart ágak is sérülhetnek.
#167 2004.11.03. 22:53
Az alábbiak szerint teletetem a fügémet: Leverek cövekeket és kötéllel, dróttal lefektetem az ágakat. Amelyik olyan vastag, hogy ez nem megy azokhoz nem nyúlok. A kertből összgereblyézem a faleveleket és az összes más anyaggal (dáliaszárak, stb) betakarom, minden gödörásás nélkül. A tetejére galyakat rakok, hogy a szél ne fújja szét. A kupacból a vastagabb törzsek kiállnak. Ha a tél nem nagyon hideg akkor ezek a nem takartak is megmaradnak, hideg télen elfagynak. Ajánlják, hogy papirral takarjuk körbe,ezt nem próbáltam ehhez lusta vagyok. Sajnos ha nagyon sokáig nagy hideg van hó nélkül akkor a letakart ágak is sérülhetnek.
#166 2004.11.03. 20:45
Csak azt nem tudom hogyan lehet egy három méter magas, öt méter átmérőjű fügefát negyven centi mélyen teleltetni?
#165 2004.11.03. 20:45
Csak azt nem tudom hogyan lehet egy három méter magas, öt méter átmérőjű fügefát negyven centi mélyen teleltetni?
#164 2004.10.14. 08:28

Bocs!!!
Nem tudod megnézni itt, elfelejtettem hogy ide nem lehet képet betenni.
Az indexen van, a déligyümölcsös topicban.:-)
#163 2004.10.14. 08:27

Bizakodjál!

Így keletkezett az enyém is.
De erre a módszerre panaszkodtam elébb, hogy idén valahogy nem sikerült. Azaz, cserépben nem. Most még szedek majd, hátha télen meggyökeresedik idebenn.
Locsold, legyen mindíg nedves a földje, ne legyen alulról hideg! (ha kövön van tégy alá valami szigetelőanyagot) Még megmaradhat.
Ha nem, tavasszal kérj újat, és tedd rögtön a kertbe, takard be a tövét hogy soha ne száradjon ki és locsold.
Nézd meg milyen szép fám lett! :-))
(négy éves)
#162 2004.10.13. 19:51
Lenne egy kérdésem a fügével kapcsolatosan:

Egy ismerősömtől kaptam egy olyan 1.5 m-es "vesszőt" amelyet egy jó nagy fügebokor tövéről vágott. Alapból volt egy nagyon kicsi gyökérkezdeménye de én elég kevéske volt. Nos ezt a vesszőt virágföldbe elültettem és betettem a nappaliba mérsékelten meleg világos helyre. A leveleit 3-4 nap múlva szárzon ledobta és csak a fás szár maradt. Szerintetek lesz belőle valami? Esetleg mit tegyek,hogy megfoganjon?
#161 2004.10.09. 22:59

Naná! Amikor puha akkor már érettnek tekinthető. Persze hogy finom!
Most azokból akarok valamit csinálni "akik" idén nem tudnak majd beérni. Ma már láttam néhányat beindult állapotban, kicsit megnövekedtek, azokból már lesz valami, néhány napos óra után.
#160 2004.10.07. 20:01
Én megkóstoltam amikor kifejlett volt (zöld, de puha) kellemes enyhén édeskés íze van. Nem mérgező sőt tele van vitaminokkal!
#159 2004.10.05. 11:49

Én is kérdezek van-e köztetek olyan aki eltette a be nem érett fügéket valahogy?
Pl. savanyúságnak. Vagy bárminek.
Tavaly beérett a második generáció is, de idén nem biztos hogy így lesz. Ezért merült fel bennem ez a gondolat.
Esetleg ki is próbálnám, de valyon nem mérgező-e ilyen zölden?

köszönöm
panna
#158 2004.10.05. 11:46

Hiányzik még a virág? Azóta már biztosan meg is etted a termését.:-)
Ha nem majd jövőre. Nemigen látjuk a virágot. Egyszercsak füge van rajta.:-)
#157 2004.06.06. 18:54
Koszonom kedves endru a segitseget! Sajnos a magvak kulso burkanak eltavolitasaval mar elkestem, mert kb. egy hete a foldben szundikalnak es azota ontozom oket, ezert gondolom, valami csirazasi folyamat mar megindult es ha most kiszednem, talan egy vigyazatlan mozdulattal valami bajt okozhatok, hat hagyom, talan igy is kicsiraznak. Sajnalom, hogy nem elobb kertem tanacsot.
#156 2004.06.05. 18:07
A Velichich: Nálunk is megterem irja: A magvak külső burkát távolitsuk el. Homokos talajban, 25 fok körüli hőmérsékleten 3-4 hét alatt kicsirázik. A földet tanácsos csiramentesiteni, kényes a gombafertőzésre. Gyökerei kényesek, vigyázni kell az átültetésnél. Ajánlom a kikelt magoncokat "palántadölés" ellen permetezni. A vetőmag boltokban kérjed.
#155 2004.06.05. 15:28
Egy kedves ismerosomtol kaptam 7 papaya magot, el is ultettem de nem vagyok biztos benne, hogy a neki megfelelo taptalajba, es halvany fogalmam sincs hozza, hogy miutan kibujnak (ha...) a hajtasok mikent gondozzam oket. Ha van valaki, aki tanacsot adna kerem, tegye meg.
Elore is koszonom.
#154 2004.06.01. 14:52
Szeretnék egy kis felvilágositást kapni, miért nincs az én füge bokromon virág?

köszi
Gaby
#153 2004.03.09. 13:51
Hm koszonom a segitseget, en papirzsebkendobe tettem es nedvesen tartom oket amiota emgettem a mandarint.... akkor amint lesz ra idom cserepbe helyezek kozulluk nehanyat, viszont berhazban lakom, csakis falakon belul fogom tudni tartani oket. Hol fogom tudni beoltatni? Nem vagyok jaratos ezekben a dolgokban. Most az elejen es a kesobbiekben a vizmennyiseget mindig figyelnem kell? Most majd permetezem kesobb alulrol vagy felulrol kapja a vizet? A talkaja vizesen alljon?
#152 2004.03.09. 10:24
Ha arra vagyunk kiváncsiak, milyen termés lesz az elvetett magoncból, az is megoldás, ha egy termőképes alanyra oltjuk, vagy szemezzük. Ekkor a 15 év lerövidül 2-5 év-re.
#151 2004.03.08. 21:59
Nem jól irtam: citrom alanyt is beolthatsz.......
És még vigyázz az öntözésre, ne száradjon ki a föld, inkább permetezd, mert ha sok vizet öntsz rá akkor a mag feljön a föld felszinére (mert könnyű) és ott kiszárad.
#150 2004.03.08. 21:56
Ha megetted a gyümőlcsöt, azonnal ültesd el, mert ha megszárad akkor elveszítheti a csírázó képességét. Kb 1 cm mélyre ültesd, főlbe vagy homokkal kevert tőzegbe. Egy cserépbe egy magot tegyél, hogy ne kelljen ritkitani, tűzdelni. Nyáron szabadban tarthatod, a déli naptól árnyékolva, télen fagymentes, hűvös helyen, ne fűtött szobában. Ha pár év múlva elérte a ceruza vastagságát akkor oltsd (oltasd) be. Ha nem teszed akkor esetleg 10-15 évig kell várni a virágzásig, a termés pedig nem boztos, hogy finom, ehető gyümölcs lesz. Ugyanis a citrus-félék közt sok a hibrid, amelyik nem örökli a szülők tulajdonságait. Persze citrom magot is beolthatsz mandarnra, grepre, narancsara, kumquatra.
#149 2004.03.08. 21:04
mandarin magbol hogy lesz mandarin fa mit csinaljak veluk?
#148 2004.02.12. 20:00
Néhány gondolat....a citrom teleltetéséhez 3-5 C kell és nagyon sok fény, vagyis télikert lenne az ideális.....ha ezt nem tudjuk biztosítani akkor a lakásban a lehető legvilágosabb és huzatmentes helyre tegyük, minimális öntözés, inkább pihenjen, ne erőltesse a hajtást.....mert akkor jön a sok viztől a gyökérrothadás és a levélhullás többek közt...
Egyébként esővizzel kell öntözni és esetleg néhány csepp citromlét is tehetünk a savas PH miatt a vizébe...
#147 2004.01.28. 15:10
Az avokádómag ha érett akkor minden beavatkozás nékül kikel. Van aki azt ajánlja, hogy a csúcsával lefelé ültessük, ezt akkor még nem tudtam, de úgy is kibújt. Viszont nem szép fa, nekem legalább is nem tetszik, hosszan nő felfelé, nehezen ágazik el még akkor sem mindig ha visszavágod.
#146 2004.01.28. 14:25
A közelmúltban tanácsot kértem mangó mag ültetésre, és kaptam is választ. A magot már elültettem.
Most viszont arra szeretnék tanácsot kérni, hogy avokadó magot hogyan lehet ültetni. Remélem, hogy valaki tudja, és segít.
Tamara
#145 2004.01.23. 11:28
Szia Momojka!
Megkövetlek neked van igazad !
www.pistachios.org-on minden megvan a pisztáciáról.
Üdv!
#144 2004.01.23. 10:29
szia erie

én úgy tudom a pisztácia egy örökzöld bokor, és dézsában nálunk is nevelhető, de nem biztos, hogy terem is.
momojka
#143 2004.01.22. 23:47
Szia Erie!

A pisztácia egy pálmafaj termése. Iránban termesztik nagy mennyiségben és megnő vagy 10-12 m magasra. Azt hiszem nálunk nem lesz tömegnövény.
Szerintem is nagyon finom.
Üdv.:Pici
#142 2004.01.22. 23:36
Sziasztok!

Endrunak tökéletesen igaza van a füge teleltetésével kapcsolatban. Abban a bizonyos ,,Nagy Könyvben" tényleg így van leírva és jól is telenek így a növények.
A kicsit lustábbak módszer (magamat is lusta vagyok) az, hogy nem takarjuk a növényt sehogy. A siker titka alapvetően az ültetési hely megválasztásában van, mindíg a kert legvédettebb déli kitettségű részére kell ültetni a fügét. A másik, hogy szigorúan magyar szaporítású növényt kell vásárolni, met az az itthoni klímában nevelkedettés így sokkal ellenállóbb.(persze ez nem csak a fügére érvényes)

Üdv Mindenkinek !
Pici
#141 2004.01.15. 14:59
Szia lovacska! Köszönöm a választ, sokat segítettél, még ma megpróbálom elültetni, ha sikerül, majd megírom

Tamara#140 2004.01.14. 13:08
A mangót megról úgy ültettem, hogy lemostam, 1 hétig szárítottam a levegőn, majd levágtam a mag csúcsát. Csak a héjat, a mag belsejét nem szabad megsérteni. Oldalra döntve, kb. 1 cm mélyre ültettem, napon tartottam, öntöztem, üvegbúrát húztam rá. 3 hét múlva kicsírázott.
#139 2004.01.14. 12:43
Szerintem a citrom nagyon érzékeny. Ha túl száraz a levegő, vagy az öntözővíz kevés, esetleg huzat van, akkor lehullik a levele. Vissza kellene metszeni, és tavaszig 18 fokos, világos helyen tartani, ritkán öntözni, és március végén melegebb helyre vinni, öntözni, és esetleg tápozni is. AZ is lehet, hogy át kell ültetni. Egyébként kb. évente nem árt, ha átültetik, márciusban, rododenronföldbe. Sok szerencsét.
#138 2004.01.14. 06:46
Segitség!

Tavaj tavasszal vásároltam egy citrom cserjét nyárok kitettem a szabadba, hozott két szép hajtást és egy virágot, ősszel behoztam egy 15 fokos szobába tartom, 20 cm nagyságú, kb 1 hónap múlva elkezdte hullajtani a levelét, és a virágját is eldobta, mára már egy levele se maradt. Szeretném tudni mit csináljak vele, lesz-e még belőlle szép nővény, ki fog-e hajtani?
Előre is köszönet annak aki segiteni tudna.
#137 2004.01.13. 18:11
mangó magot szeretnék ültetni, de nem tudom, hogy a hegyesebb végével felfelé vagy lefelé ültesem, aki tudja, válaszoljon, előre is köszönöm
#136 2004.01.12. 19:41
mit lehet tudni a pisztáciáról? lehet ezt nálunk termeszteni?
(csak mert imádom, de nem szeretném ebbe fektetni az összes pénzünket ;-D )
#135 2003.12.23. 13:16
Jmoon: igen, aszalt datoját vettem és azt keltetem.
Banánért cserébe adok! :)
Írj mailt! tortoise@irj.hu -ra
#134 2003.12.22. 17:08
gabesz, banánt én vagy két éve kaptam, most már van vagy 7 kisebb-nagyobb, ha kell adok szívesen. Papayát is kaptam 3 picit, abból már csak 1 van, de az is kérdéses, hogy meddig húzza... mindegy, ilyet mindenképp fogok szerezni újat. A gyömbér is ki szokott kelni, csak virágoztatni nehéz szobában...
123456789, a datolyákat aszaltként vetted? ha túl sok van szívesen segítek rajtad :-)
#133 2003.12.17. 19:36
A dotaja a legkönnyebben, és legbiztosabban nejlonzacskóban csíráztatható, egy 1liter ürtaltalmú kis, átlátszó zacskóba teszel 1deci száraz tőzeget (novoballt) beleszórsz 10datolyamagot, összerázod, utánna 1deciliter vizet öntesz rá, a zacskót felfújod, felénél csomót kötsz rá és felteszed a könyvespolcra...minél magasabbra... 3 hét múlva, vagy amikor eszedbejut, megnézed, s csodák csodájára a magok egy része már elkezdett csírázni (van egy apró gyökerük), ezeket kirakod cserepekbe, nedves földre, a többihez öntesz még egy kis vizet ,visszazárod a zacskót és hagyod tovább... A cserepekben lévők hamarosan levelet hoznak, e ettől fogva strapabíró növénykéid lesznek...(csak belene ess abba a a hibába, amibe én, hogy 50szem magot raktam zacskókba, hogy sikerüljön, és a végére nem tudom már hova rakni a sok datoja magoncot, közben persze még mindíg vannak zacskókban kicsírázatlan magok...)... Ez a teknika bármely pálmafaj magjánál beválik és egészen jó eredményt hoz...(legalábbis az általam kipróbállt fajoknál).

#132 2003.12.17. 17:46
Ajánlom Velich: Nálunk ismegterem cimű könyvét, ugyan sok éve nem találkoztam vele, nagyobb könyvtárban (Kertészti Egyetem, Mezőgazdasági könyvtár) talán megvan.
Datolya könnyen kikell, de esetleg hónapokig elfekszik. Segit, ha megreszeled mindkét oldalon a bevágással szemközti olalon. A bevágás ne sérüljön.
Gránátalma is jól csirázik, de érett gyümölcsöt kell venni, a magokról pedig jól lemosni a piros zselés anyagot.
Citrusféléknél a magot azonnal, a megszáradás előtt el kell ültetni, de sem ezek sem a gránátalma 10 - 15 éven belül nem virágzik csak ha beoltod. (Ugyan némely mandarira ez nem igaz). Sok hibrid van a citrusok közt, pl: a koktélnarancs (Kumquat) ha egyáltalán van magja akkor sem ugyanaz a növény lesz belőle. Sok különleges növényt vehetsz méregdrágán a Rappai-tól
http://members.tripod.com/~huflorix/rappai.htm
Ird meg, hogy csináltál ananászt?
#131 2003.12.17. 15:03
Idén elhatároztam, hogy megpróbálkozom néhány trópusi növény
nevelésével. Ananászom már van, termésből sikerült őszre új kis
fiatal növényt hajtatnom. Banánt majd jövőre szeretnék kertészeti
áruházból vagy kiállításról venni viszont van néhány növény,amivel
magról szeretnék próbálkozni.
Ha valakinek van már tapasztalata vagy csak hallomásból valami
ismerete a mangó, a papaya, a karambola,datolya csíráztatásáról
(az avokádóról már itt olvastam), akkor kérem írjon ide, nagy
köszönettel venném.
#130 2003.10.26. 22:27
Azt nem tudom hogy kell, de leirom, miként csinálom sok sok éve.
Mostanában amikor az első fagy elkapja és lehullajtotta a leveleit akkor lehajlitom és lekötöm a hajásait egy földbevert karóhoz. Ezután a kertből az összes lehullott levelet ráhordom. Ráteszek olyasmit is ami megtartja nehogy az őszi szél elfújja. (deszka, faág, stb). Tavasszal a fagyok után bontom szét és az avart ELÉGETEM.
Egy-két év múlva néhány ág annyira megvastagszik, hogy nem lehet lehajtani, ezeket hagyom úgy ahogy van, kiállni. Ajánlják, hogy több réteg papirral tekerjem körbe ezt nem próbáltam. A vastag ágak a nem túl hideg teleket kibirják, a cudarokon elfagynak, de megmaradnak a letakartak.
#129 2003.10.26. 10:39
Ismét problémám van a fügével.
Azt szeretném tudni, hogy hogyan kell teleltetni?
Elkéstem már vele, vagy még megúszhatja a telet?
#128 2003.10.20. 16:55
Kedves endru!

Köszönöm a tanácsodat
#127 2003.10.17. 23:18
Citromodat akkor kell permetezni ha kártevőket látsz rajta. (erős nagyitóval alaposan vizsgáld meg).
A terméshullásnak egyik oka lehet a helytelen tartás. Nyáron napfényben, lehetőleg szabadban, télen pedig 0 és 15 fok közt.
Nem szabad megfeledkezni nyáron a tápanyagpótlásról.
#126 2003.10.17. 17:08
Segítség!
Van egy 5 éves citromfám mikor megkaptam akkor még termet rajta citrom de most már két éve annak hogy a kis citormok mindig lehullanak róla. Szeretném tudni hogy a citromfát kell-e permetezni és mivel!
Előre is köszönet: hujol
#125 2003.10.17. 17:08
Segítség!
Van egy 5 éves ctromfám mikor megkaptam akkor még termet rajta citrom de mostmár két éve annak hogy a kis citormok mindig lehullanak róla. szeretném tudni hogy a citromfát kell-e permetezni és mivel.
Előre is köszönet: hujol
#124 2003.09.06. 21:38
Hogyan lehet gyökereztetni a bolti ananászt????
#123 2003.06.04. 21:03
Köszönöm szépen a válaszokat!
#122 2003.06.04. 19:18
Kedves Bajóc!
Endru javaslata helytálló! Valóban a hangyák mindig tetvek(elsősorban levéltetvek) mézharmatát kedvelik, ezért jelzik a tetvek jelenlétét. A közelmúltben a levéltetvekről a szerkesztő feltett egy részletes cikket, azt olvasd át, és szereket is javasoltam benne. Lényeg, hogy a fonákon szoktak tanyázni a levéltetvek, tehát a levelek fonáki oldalát is permetezni kell. Ha nincs levéltetű, nincs hangya sem a növényeken.
Üdvözlettel: novenydoktor@fw.hu
#121 2003.06.03. 21:48
Először nézd meg, hogy nincsenek-e levéltetvek a fügéden. Apró, zöld v. fekete, a fiatal hajtásokon. Ezt szeretik a hangyák, ha kiirtod ezeket eltünnek a hangyák.
#120 2003.06.03. 15:28
Szeretném a segítségét kérni valakinek, aki ért a fügéhez.
Ültettem három fügét néhány héttel ezelőtt. Nagyon szépek, csak tele vannak hangyával. A hangyák kárt tesznek a fügében? Használjak valamilyen hangyairtót? Ha igen, milyet? Előre is köszönöm a segítséget.
#119 2003.05.18. 04:14
A füge téli takarását nem elegendő náddal, falevéllel elvégezni. A füge vesszőit még nyáron kampók segítségével a talaj felé kell húzni, majd a fagyok előtt egy 40 cm mély gödörbe, az összekötött vesszőket bele kell húzni és ezután talajjal(!) betakarni legalább 20 cm vastagon. Csak így lehet a fügét hatékonyan megvédeni a -15 foknál keményebb fagyok ellen megvédeni. Április közepén kell a bokrot kibontani
A füge növény számára nem csak a nagy hideg hanem elsősorban a gyors felengedés okozza a veszők pusztulását, bár tőről kihajt. Az eltemetett részek viszonylag kiegyenlített hőmérsékleti körülmények között telelnek át, így a fagyott szöveteknek lehetőségük van a tavaszi regenerálódásra.
Ha valakit a téma jobban érdekel, ajánlom Jeszenszky Árpád Déligyümölcsfélék termesztése hazánkban című könyvét.
Elég nehéz megszerezni, ezért kérésre fénymásolatot tudok küldeni ehhez a témához, ha valakit részletesebben érdekel a probléma
címem: fagiano@freemail.hu
#118 2003.05.18. 04:14
A füge téli takarását nem elegendő náddal, falevéllel elvégezni. A füge vesszőit még nyáron kampók segítségével a talaj felé kell húzni, majd a fagyok előtt egy 40 cm mély gödörbe, az összekötött vesszőket bele kell húzni és ezután talajjal(!) betakarni legalább 20 cm vastagon. Csak így lehet a fügét hatékonyan megvédeni a -15 foknál keményebb fagyok ellen megvédeni. Április közepén kell a bokrot kibontani
A füge növény számára nem csak a nagy hideg hanem elsősorban a gyors felengedés okozza a veszők pusztulását, bár tőről kihajt. Az eltemetett részek viszonylag kiegyenlített hőmérsékleti körülmények között telelnek át, így a fagyott szöveteknek lehetőségük van a tavaszi regenerálódásra.
Ha valakit a téma jobban érdekel, ajánlom Jeszenszky Árpád Déligyümölcsfélék termesztése hazánkban című könyvét.
Elég nehéz megszerezni, ezért kérésre fénymásolatot tudok küldeni ehhez a témához, ha valakit részletesebben érdekel a probléma
címem: fagiano@freemail.hu
#117 2003.04.10. 15:57
mogyoro!
Néha jobb "letekerni a fejét"!
Most lefelé húzva tépd le az alsó leveleket. És szárítsd néhány napig. Utána egye fene, ültesd azálea mix földbe, tedd szórt fényre, és várj vagy két hónapot.
#116 2003.04.09. 19:33
levágtam a zöld résztől kb 1,5 cm-re
ezután mi a teendő?
#115 2003.04.03. 18:12
HAJRÁ TREEW!
#114 2003.04.03. 18:07
Kedves Marta és Gazda!
Most már boncoltam. Annyiban jobb a levágásnál, hogy nem csinál ronda nagy sebet. Vízben gyökereztettem, és már el is ültettem.
Köszönöm a tanácsokat. Krisztina
#113 2003.03.13. 08:45
Kedves Cinke!
Köszönöm a segítséget, akkor még nem metszem meg.
Varjú bácsi
#112 2003.03.10. 18:51
Kedves Varjú bácsi!

A metszés nem feltétlenül szükséges a citromfánál csak ha elszáradt, sérült ágai vannak vagy koronáját szeretné formázni illetve dósítani, amennyiben szükségét érzi a felsoroltaknk megfelelően most kora tavasszal metsze meg.
Üdvözlettel:) cinke
#111 2003.03.10. 15:11
Segítség!
Kaptam az ősszel egy kis citromfát, amit átteleltettem a lépcsőházban. Az lenne a kérdésem, hogy kell e most ztavasszal metszeni, és ha igen mennyirte?
Előre is köszönöm a segítséget.
Varjú bácsi
#110 2003.02.20. 13:21
treew!
Nem tudom, hogy boncoltál-e már, de a hajtást valóban le kellene vágni. Utána várni néhány napot. Gyökereztetni lehet talajban is.
#109 2003.02.14. 13:42
Kedves Gazda!
Igen, a termés tetejéről való, és újat hajtott.
Az itt, a katalógusban, leírt utasítást követtem. Ugyanott a tősarjat is földbe javasolja dugni.
Szerinted csak úgy nyissz!? Én a kibontás felé hajlok, de még várok, erősödjön.
K
#108 2003.02.13. 14:25
treew!
Szerintem az új hajtást éles késsel vágd le, hagy száradni a felületet néhány napig, majd dugd vízbe, hátha gyökeret hajt. Egyébként ez a levélüstök a gyümölcs tetejéről való? Mert azt előbb inkább vízben érdemes gyökereztetni, de előbb az alsó, öreg leveleket le kell vágni. Ez nem új hoz új levélrózsát. A régi fejlődik tovább.

#107 2003.02.13. 10:03
Kb. 3 hónapja próbáltam meg az ananász levélüstökét meggyökereztetni. Mostanra jelent meg az új tőlevélrózsa a régi, már szinte teljesen elszáradt oldalában. Ha van gyökere, akkor az az "anyjában" van, mert az egészet fel tudom emelni a földről. Hagyjam így, vagy kiboncoljam...?
Üdv: Kriszti
#106 2003.01.14. 20:24
Kedves Gazda,
köszönet a gyors válaszért. Meg tudom oldani a fa "hűvösre helyezését", de nem árt a hirtelen hőmérsékletváltás?
Tildi
#105 2003.01.14. 17:55
tildi!
Szerintem itt is a levegő páratartalmával van a gond. Ha meleg szobában telelteted, akkor bizony párásítani kell. Állítsd a cserepet nedves kavicsokra, és gyakran öntözd, úgy, hogy a fölös víz mindig kifolyjon a cserépből a kavicsokra. Vagy vidd max tíz fokos helyre.
#104 2003.01.13. 23:09
Kedves Citromosok,
Végre rátaláltam erre a fórumra! Sajnos semmi ismeretem nincs a citromfa ápolásáról, gondozásáról. A következő problémámra szeretnénk hasznos tanácsot kapni: tavaly kaptam a szüleimtől egy dús lombú kb. másfél méter magas fát. Az Apukám nevelte magról, hosszú éveken át. Miután hozzám került átültettem egy nagyobb cserépbe és a múlt nyáron 4 új hajtást hozott. A régi fás ágakról viszont lehullott minden levél. Jelenleg a padlófűtéses lakásomban teleltetem. Kb. egy hónapja a megmaradt levelek elkezdtek a levélszélen barnás - szárazon foltosodni. Igyekszem gyakran öntözni, de úgy érzem nem sokat segít. Kérem aki tud segítsen néhány jó tanáccsal! Köszönöm: Tldi
#103 2002.10.24. 21:14
Kedves Hoya,

Köszi a tanácsokat. Az segíthet, ha fóliát húzok rá?
#102 2002.10.24. 13:47
Kedves Pjanos,

Ilyenkor szerintem az a jó megoldás, ha kölcsönadod valakinek a növényt, akinek van valamilyen jobb teleltetőhelye. A legjobb a világos lépcsőház. Ha ez nem megoldható, akkor a párásításra kell odafigyelni. A fűtött szobában ugyanis nagyon alacsony a páratartalom. A közvetlen párásítás ráadásul a levelek hőmérsékletét is csökkenti a párolgás miatt. A túlöntözés ilyenkor talán még rosszabb, mint nyáron, erre is figyelj.
#101 2002.10.23. 13:21
Kedves Hoya,

Újra citrus ügyben szeretnék tanácsot kérni. Ezek a növények nálunk nyáron a teraszon vannak, a telet mérsékelten fűtött szobában "vészelik" át. Idén nyáron vettünk egy kumkvátot, ami a teraszon nagyon szépen növekedett. A hűvös idő beálltával a többi növénnyel együtt a szobába került. Sajnos elég hamar kiderült, hogy valami nincs rendben vele, hetente több levelet is elhullat. A dél-keleti ablakban a savanyú mandarin és a citrom jól érzi magát, még virágokat is hoz, ugyanitt a áll kumkvat is. Mindenütt azt olvasom, hogy a citrusfélék teleltetésére 6-8 fokos hőmérsékletet javasolnak, én sajnos ezt nem tudom megoldani. Tudnál tanácsot adni, hogy mit lehet tenni?
Előre is köszi.
#100 2002.09.22. 01:31
Sziasztok.most vagyok először itt,nem tudom lehet, hogy korábban volt már ilyen kérdés. Lehet, hogy butaságot kérdezek, de lehet datolyapálmát nevelni datolyamagról? Köszi előre is.
#99 2002.09.22. 01:31
Sziasztok.most vagyok először itt,nem tudom lehet, hogy korábban volt már ilyen kérdés. Lehet, hogy butaságot kérdezek, de lehet datolyapálmát nevelni datolyamagról? Köszi előre is.
#98 2002.09.18. 21:35
Az a kérdésem mikor kell szedni a naspolyát. Kedves szomszéd azt mondta, hogy akkor ha a fagy megcsipi. Ez nem sikerült mert vagy olyan későn volt a fagy, hogy a fán megért, vagy még éretlen volt és igy nem puhult meg, összeaszalódott. Tavaly akkor szedtem amikor jónéhány lepotyogott, de ez sem vált be, egy részük megpuhult a többi nem. Azt sem tudom, leszedés után hogyan tartsam: meleg szobában, hideg erkélyen, nejlonba csavarva, esetleg hűtőszekrényben?
#97 2002.09.18. 19:01
Szia tom,

A naspolyából általában váza koronaformát szoktak kialakítani 60-80 cm-es törzsmagassággal. Ha már több ága (vesszője) van a fácskának, akkor ne vágd vissza. Ha még csak egy suháng, tehát nincs elágazódás rajta, akkor vissza lehet vágni. A metszés időpontja az almáéval megegyezik, tehát a rügyfakadás előtti időszak.
Arra a későbbiekben is feltétlenül figyeljél, hogy a naspolya a csúcsrügyekből fejleszti ki a terméseit, tehát, ha ezeket levágod, akkor nem lesz túl sok gyümölcsöd. Ez megalapozza fa alakítását is, mivel sok más gyümölcsel ellentétben a rendszeres metszés helyett itt csak koronaalakításról lehet beszélni.

A levágott részekből nevelhetsz új növényeket. A faiskolákban a naspolyát általában birsalanyokra szemzik. Ez a legjobb megoldás.
Tulajdonképpen dugványozással is szaporíthatod a naspolyát, mert meggyökeresedik, de ilyet még nem láttam.
#96 2002.09.18. 15:27
Kaptam egy naspolyafácskát. Kicsit csúnyácska, mert az első méteren nincs levele, a szára meg elég vékony. Ha visszavágom, hoz-e oldalhajtásokat, illetve a levágott részből lehetséges-e új növénykét nevelni? Ha igen, ősszel érdemes-e nekifogni, vagy várjak vele tavaszig?
#95 2002.09.05. 10:33
A jajdekevés tapasztalataim szerint egyszerűen kiszámíthatatlan a növények zöménél,h évente mit produkálnak változatlan talaj-körülményektől függetlenül.Vszínű,az időjárás teszi.A konténeres fügék hány évesek?És a Komárom a Wiand (bocs,biztosan nem pontos a név) Gábor faiskolát takarja?Oda régen készülök,csak messze van.
#94 2002.09.05. 10:33
A jajdekevés tapasztalataim szerint egyszerűen kiszámíthatatlan a növények zöménél,h évente mit produkálnak változatlan talaj-körülményektől függetlenül.Vszínű,az időjárás teszi.A konténeres fügék hány évesek?És a Komárom a Wiand (bocs,biztosan nem pontos a név) Gábor faiskolát takarja?Oda régen készülök,csak messze van.
#93 2002.09.05. 03:20
várj hoya
Ha fügéről írsz, akkor ez nem biztos. -- Mi a konténeres novényeket kis termésekkel kínáljuk. (Per pill)
Sőt a feleségem tavaly rendszeresen levette és megetük az érett terméseket a faiskolai készletről.
#92 2002.09.05. 03:20
várj hoya
Ha fügéről írsz, akkor ez nem biztos. -- Mi a konténeres novényeket kis termésekkel kínáljuk. (Per pill)
Sőt a feleségem tavaly rendszeresen levette és megetük az érett terméseket a faiskolai készletről.
#91 2002.09.04. 12:22
Szia zuzus,

Leginkább attól függ, hogy hogy érzi magát. Persze az sem mindegy, hogy mekkorák, amikor megveszed őket. A dugványozástól számított harmadik évben már teremhet. Persze ilyenkor érdemes még leszedni a terméseket és hagyni, hogy gyorsabban fejlődjön a növény.
#90 2002.09.04. 12:22
Szia zuzus,

Leginkább attól függ, hogy hogy érzi magát. Persze az sem mindegy, hogy mekkorák, amikor megveszed őket. A dugványozástól számított harmadik évben már teremhet. Persze ilyenkor érdemes még leszedni a terméseket és hagyni, hogy gyorsabban fejlődjön a növény.
#89 2002.09.03. 14:00
Sziasztok,új vagyok,de egy idő óta beleolvasgatok a fórumba.Van 3 kis (30-tól kb 70 cm-ig,pedig egyszerre ültettem ki őket a tavaly) füge-csemetém.Sok okos ötletet olvastam,csak azt nem tudom,hogy kb.hány év után kezd teremgetni ,milyen távolságra kell őket ültetni és kb.mennyit nő évente.Most kezd teremni a perui földicseresznye,fantasztikusan nagy bokrok lettek,bársonyos,puha levelekkel.Ez is első kísérlet,érdekesnek ígérkezik.
#88 2002.09.03. 14:00
Sziasztok,új vagyok,de egy idő óta beleolvasgatok a fórumba.Van 3 kis (30-tól kb 70 cm-ig,pedig egyszerre ültettem ki őket a tavaly) füge-csemetém.Sok okos ötletet olvastam,csak azt nem tudom,hogy kb.hány év után kezd teremgetni ,milyen távolságra kell őket ültetni és kb.mennyit nő évente.Most kezd teremni a perui földicseresznye,fantasztikusan nagy bokrok lettek,bársonyos,puha levelekkel.Ez is első kísérlet,érdekesnek ígérkezik.
#87 2002.09.03. 13:49
A "pimasz" fügémen megint valami gyümölcsfélét láttam. Nem volt még alkalmam megfelelő megvilágításban látni. :)
De ha jövőre meg megsértődik, hát én... nem tudom mit csinálok vele.:))
#86 2002.09.03. 13:49
A "pimasz" fügémen megint valami gyümölcsfélét láttam. Nem volt még alkalmam megfelelő megvilágításban látni. :)
De ha jövőre meg megsértődik, hát én... nem tudom mit csinálok vele.:))
#85 2002.08.28. 14:50
Sziasztok!
Most olvastam Bálint gazdától, hogy ha lefagy a füge akkor három évig nem fog teremni. Ez ellen a legjobb ha betakarjuk náddal és feltöltjük a réseket falevéllel. Remélem sikerülni fog, mive a frissen ültetett fügém a talajig lefagyott. Hál istennek kihajtott, csak azt nem tudom mikor fog teremni. Lehet, hogy tényleg három évet kell várnom?
#84 2002.08.28. 14:50
Sziasztok!
Most olvastam Bálint gazdától, hogy ha lefagy a füge akkor három évig nem fog teremni. Ez ellen a legjobb ha betakarjuk náddal és feltöltjük a réseket falevéllel. Remélem sikerülni fog, mive a frissen ültetett fügém a talajig lefagyott. Hál istennek kihajtott, csak azt nem tudom mikor fog teremni. Lehet, hogy tényleg három évet kell várnom?
#83 2002.08.28. 09:52
Szia Hoya!

Fájó szívvel ugyan, de levettem három kicsi fügét a bokorrol.

Panna
#82 2002.08.28. 09:52
Szia Hoya!

Fájó szívvel ugyan, de levettem három kicsi fügét a bokorrol.

Panna
#81 2002.08.27. 11:23
Szia panna!

Szerintem vedd le a terméseket, úgysem fognak már idén beérni. Had erősödjön a bokor!
Egyébként gratulálok!
#80 2002.08.27. 11:23
Szia panna!

Szerintem vedd le a terméseket, úgysem fognak már idén beérni. Had erősödjön a bokor!
Egyébként gratulálok!
#79 2002.08.27. 09:59
Hoya! És Ti Többiek mind!

Az egy méter magas fügefámon(bokromon) három kicsi termést találtam tegnap!!!! :)

Mondd Hoya, hagyjam rajta, vagy jobb vigyázni hogy ne fárassza ki magát?

sziasztok
Panna
#78 2002.08.27. 09:59
Hoya! És Ti Többiek mind!

Az egy méter magas fügefámon(bokromon) három kicsi termést találtam tegnap!!!! :)

Mondd Hoya, hagyjam rajta, vagy jobb vigyázni hogy ne fárassza ki magát?

sziasztok
Panna
#77 2002.08.05. 10:41
Szia Endru!

Folyamatosan keresem az illetőt, de valószínű nyaralnak és ezért nem érem el őket. De természetesen szólok, ha beszéltem már velük. Azt viszont nem tudom, hogy van-e honlapjuk... Szóval egy kis türelmet kérek mindenkitől, remélhetőleg minél hamarabb tudok majd érdemben szólni a témában. Köszönöm előre is!

Kicsit más: képzeljétek, írtam az Oázisba és tényleg vannak kicsi kis olajfák. Nos, bonsai-nak lettek kialakítva. Így végre félre tudtam tetetni egyet, jövő héten már nálam is lesz. :)) Köszönöm Luky! :))

Üdv:
Luca
#76 2002.08.02. 20:22
Engem is érdekelne a bonsaival foglalkozó ismerősöd, mert van egy bonsais honlapom, igy tölem sokan érdeklődnek tál, növény, stb felől de csak az Oázis csapnivaló kinálatát tudom ajánlani.
Olvasd lapom: www.extra.hu/bonszaj/index.html
#75 2002.07.30. 17:14
Luky!

Köszönöm! Már nem is csüggedek! :)) Nagyon megköszönném, ha megnéznéd!! :)
Írtam nekik mailt, talán ismét válaszolnak, majd meglátjuk...

Nekem van egy ismerősöm, akik bonsaiokkal fogalalkoznak, van üzletük, így rengeteget járnak nagykereskedésbe bonsaiért és a kiegészítőkért. Megkérdezem tőle a tálakat, biztos vagyok benne, hogy megkapnánk beszerzési áron, vagy legalábbis kedvezményesebben... Remélem még ma elérem, ha nem, akkor a héten mindenképp. Aztán értesítelek!

Üdv,
Luca
#74 2002.07.30. 17:03
Luca!

1,Ha legközelebb arra járok, ígérem megnézem ok?
Csak ne csüggedj!!!
Szoktam néhanapján járni a Kőbányai, Soroksári, és egyéb kertészetbe:)))

2, Ha tudsz, vagy tud valaki olyan helyet, ahol Bonsai tálakat lehet vásárolni, (2-3000Ft áron) akkor értesítsen mert pl az Oázisban 5000 Ft egy közepes tál, egy nagyobb pedig 20000. nem hiszem hogy ez eális ár, ha egy közepes bonsait 2-3000 forintért adnak....
Ha tudtok segítsetek légyszi!!!!
Egy tálat találtam az obiban egy kis tál volt 450 FT(a vágóhídnál)HÉV))

üdv:

Luky
#73 2002.07.30. 16:56
Szia!

Most már értem. Szóval ha személyesen megyek... sajnos még soha nem voltam és nem is vagyok a közelében, úgyhogy ha egyszer arra járok... de gondolom az már késő. :( Írok nekik egy mailt, hátha tényleg olajfát láttál. Köszönöm a segítséget!

Üdv:
Luca
#72 2002.07.30. 16:49
Luca!
Amikor bemész az Oázisba, van egy nagy üvegház szerű épület. Ha bemész ott vannak a szobanövények, bonsaiok, stb.
Amint belépsz az ajtón, balra lesz a pénztár, jobbra a bonsaiok.
te menj egyenesen előre, és a bal oldali részen menj, ahol sok-sok féle szobanövény, ficus, szobafenyő. stb vannak.
A leghátsó asztalon lesznek elvileg a leértékelt növények, (tábla van kirakva) elvileg ott van, de ismétlem, nem bizti hogy az!!!! én is csak egy futó pillantás ereéig láttam, van a földjükbe tűzve egy kis tábla, és kis kaspóban vannak.(ha még vannak)

remélem segítettem

Üdv:

Luky


#71 2002.07.30. 16:25
Szia Luky!

Hol is nézzem meg? :( Kérlek írd meg pontosan! Köszönöm!

Luca
#70 2002.07.30. 13:54
Luca!

Nézz körül a leértékelt növényeknél,(a szbanövényeknél leghátul)
és ott kb 1000 Ft volt, kb. 10, 15 cm magas. Nem bizti hogy az, de úgy láttam.
üdv:

Luky
#69 2002.07.28. 20:20
Helló,
Kihajtatni a magot nekem már többször sikerült. A lényeg az, hogy a maghéjat éles késsel jól le kell tisztítani (lekaparni a sárga gyümölcshúst, amikor már kicsit megszikkadt) és alaposan meg is kell mosni. Elültetés után rendszeresen locsolni kell és türelmesen várni, mert két hónapig is eltart, amíg hajtani kezd. A hajtás nagyon könnyen letörik, ezért nem tanácsos kitakarni. Én szobában tartottam ablakpárkányon, napos meleg helyen. Szépen nőtt, sajnos azonban nagyon megnyúlt. Lehet hogy rosszul választottam meg az ültetés időpontját. Talán a legjobb, ha január elején ülteted el és akkor tavasszal ki lehet helyezni a szabadba.
#68 2002.07.27. 21:46
Kedves ballagabi és katus!
1998-ban vettem a TESCO-ban egy mangót, és gondoltam miért ne ültetném el a magját? Nagyon sokáig tartott, míg kikelt, és azután is lassan növekedett. Sajnos a másfél éves lányom "lefejezte", és már nem hajtott ki. Állítólag hatalmas fa lett volna belőle. Tehát nem lehetetlen ! Lehet,hogy csak szerencse volt?
#67 2002.07.25. 22:19
Még nem találtam olyan helyett ahol biztosan kapni lehet. Oázisban már láttam és kertészeti kiállitásokon fellehető. Ha nem találsz és megelégszel 10 cm-es gugvánnyal, akkor tőlem kaphatsz.
András
bbandy@levele.hu
#66 2002.07.25. 14:38
Majd elfelejtettem írni! Kaptam választ az Oázis kertészettől. Nos, ha valaki olajfát szeretne vásárolni... íme a levél:

"Van nálunk Olea europaea, többféle méretben és árban, a Kõbányai úti telephelyünkön a következõk szerint:
2,5 m magas növény 16-18 l-es konténerben: 83.000,- Ft (-30% mediterrán akciónk keretében)
1,5 m magas 1/2 törzses, gömbkoronás növény: 13.500,- Ft (-30%)
leértékelt növények vannak 2 m fölötti és 100/125 cm magassággal egységesen 8.000,- Ft-ért, de ezekre már semmilyen további kedvezményt
nem tudunk adni."

Szóval nagyon sokba kerül... és sajnos nincs igazán kis méretben...


#65 2002.07.25. 14:34
Szia Luky! Sajnos én nem tudok neked segíteni, de biztos vagyok benne, hogy Endru nagyon is ért hozzá és kapsz tőle jó tanácsokat. :) Amúgy szerintem is nagyon szép növény a Ficus Retusa! Csak hát nem ez volt a kérdésed...

Üdv, Luca
#64 2002.07.25. 11:57
Sziasztok! Nem Tudja valaki hogy Pest környékén hol lehet beszerezni Ficus Retusa-t?
Köszi és Üdv:

Luky
#63 2002.07.20. 15:20
Szia Endru! Épp böngészem az oldaladat, nagyon tetszik! :) Majd szépen elolvasom részeltesen és talán belevágok. De nagyon félve, mert nem szeretném, ha kipusztulna szegény növényke. Sajnos, hogy milyen fajta kis bonsaiom volt, már nem tudom, viszont azt már igen, hogy tapasztalatlan bonsai tartó lévén sikeresen tönkretettem. :( Fogalmam sem volt, hogy napos helyen, vagy nem kell tartani, hogyan kell öntözni, egyáltalán mit kell vele csinálni... Olajfamagot remélhetőleg 2 héten belül kapok, illetve tudok hozni külföldről. Írtam már egy kertészetbe is, de még nem válaszoltak.... Várok. De mindenképp írok, ha kikelt! :) Kellemes hétvégét! Luca
#62 2002.07.19. 23:12
A bonsai életben tartásához csak annyi, hogy alig van néhány faj ami egy szobában megtartható. Öntözés: egy kánikulai hétvégén elmaradt öntözés a fa biztos pusztulását jelenti.
Irj ha már kikelt az olajfád.
A legjobb bonsai könyv a Tomlinson könyve.
A legjobb bonsai oldal a neten az enyim :-)
www.extra.hu/bonszaj/index.html
#61 2002.07.18. 12:08
Szia Luky! Köszönöm a tanácsokat, azt hiszem bátrabban fogok hozzáállni a bonsai nevelgetéshez! :)) Épp most írtam az Oázis kertészethez e-mailt olajfa témával kapcsolatban. Remélem szerencsém lesz!:)) Üdv, Luca
#60 2002.07.17. 19:45
Ja, és Olajfát próbálj meg keresni faiskolában, mintha a Köbányai OÁZIS kertészetben láttam volna....bár nem biztos.
Nézz rá az Oazis.hu-ra. (Ja és van ott Általános bonsai föld is:)))
#59 2002.07.17. 19:43
A Bonsai Titka, bár én még kezdő vagyok, kb 4-5 éves fáim vannak, de nagyjából nincs titka. A megfelelő föld, öntözés, és odafigyelés ,melett (napi 1 óra kb. (mennyiségtől függően)) elég arra, hogy életben maradjon a kicsike. Kiválasztod a megfelelő Növényt, megnézed mik az igényei, és a többi már öntözés, és gondozás kérdése! Rengeteg könyv foglalkozik Bonsai neveléssel, figyelmedbe ajánlom a Dr. Nagy László? A Szép Bonsai c. könyvet. Bár a szerző magyar, mégis átfogó, képet ad a bonsaineveléssel kapcsolatban. Nem szabad feladni, egy "öreg bonsai" gyönyörű, és esztétikus látvány!
#58 2002.07.15. 12:27
Tudna nekem segíteni valaki hol lehet kivit beszerezni?
Speciel a termős érdekelne.
#57 2002.07.15. 10:34
Szia! Igen, mindenképp én hozom a magot, nem is bíznám másra. Az viszont bíztató, hogy kiállításon láttál már! :) Engem is nagyon érdekelnek a bonsai-ok, csak éppen nem volt szerencsém vele. Kaptam egy bonsaios ismerősömtől egyet ajándékba, gyönyörű volt, állítólag majd 10 éves kis fa. Nagyon örültem neki, aztán pár nap múlva sárgulni kezdtek a levelei, majd szép lassan lehullott az összes. Pedig az összes tanácsot betartottam, amit mintegy használati utasításként kaptam a növénykéhez. De hát sajnos nem sikerült valami. Azóta nem is merek bonsai-t tartani, nálam ne pusztuljon ki egyetlen növény sem. Amúgy mi a titka? Nagyon szeretnék én is bonsai-t tartani...
Köszönöm a könyvajánlót!
#56 2002.07.12. 20:36
Ha te hozod a magot okvetlenül tedd meg. Nincs adatom mennyi ideig csiraképes de biztos több hét. Személyes ismerőseim közt nincs olajfa tulajdonos, de én "bonsaios" vagyok és kiállitáson láttam fát. Minden magot ki kell próbálni, és Spanyolországból hoztam Washingtónia pálma magot, ez a fa nálunk nem él meg, mégis már 4 éve tartom. A Velich István: Nálunk is megterem cimű könyve többek közt az olajfáról is ir
#55 2002.07.12. 11:30
Igen, ez már nekem is eszembe jutott. Valószínű augusztus elején jutok el mediterrán helyre és akkor végre belevethetem magam ebbe a témába. Persze hazafelé akkor már több maggal próbálkozok, ha netán vmelyik nem sikerülne... Nagyon szeretném, ha összejönne. Neked van ismerősöd, akinek esetleg van olajfája?
#54 2002.07.11. 13:42
Az jutott eszembe, hogy a csíráztatást tulajdonképpen út közben is el lehet kezdeni. A régi jól bevált módszer befőttesüveg + nedves vatta.
#53 2002.07.11. 12:45
Kedves Endru!
Igen, valódi olajfát szeretnék... Nagyon köszönöm a jótanácsokat, sokat segítettél. Még a mai nap felhívom az illetőt, talán szerencsém lesz és van neki. Viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire rövid a csírázóképesség, reménykedtem benne, hogy haza tudom hozni. Hát akkor nem is próbálkozok. Mégegyszer nagyon köszönöm! Üdv, Luca.
#52 2002.07.10. 22:39
Kedves Luca.
Gondolom, hogy a valódi olajfát (oliva, olea europea) akarsz. Magról ültetés nálunk elég nehéz mert hamar elveszti a csirázó képességét, mire ideér már késő. Ezért olyan kertészetben kell keresni ahol mediterrán növényeket árulnak. Egyet ismerek, talán vanm neki: dr.Rappai József 06-20-9228 279
7173 Zomba, Fő tér 7
Viszont ne feledd, hogy fagymentes helyen kell teletetni de nem emelkedhet a hőmérséklet +10 fok felé és világos is legyen.
#51 2002.07.10. 17:00
Sziasztok! Ha valaki tud segíteni olajfa ültetés témában, esetleg már sikerült is olajmagot ültetnie és szépen növekszik...:)), kérem írjon a fórumba!
#50 2002.06.28. 00:08
Ameddig ki tudod ásni a gyökerei nagy részével és el bírod cipelni az új helyére addig átültetheted. Elvileg egész évben átültethető de biztosabb ha jövő tavasszal csinálod. Két hónapja ültettem át egy kicsit, ragyogóan hajt.
#49 2002.06.28. 00:08
Ameddig ki tudod ásni a gyökerei nagy részével és el bírod cipelni az új helyére addig átültetheted. Elvileg egész évben átültethető de biztosabb ha jövő tavasszal csinálod. Két hónapja ültettem át egy kicsit, ragyogóan hajt.
#48 2002.06.26. 23:14
Szia mindenki!

tudja valaki meddig lehet átültetni füge bokrot? itt a füge életkorára gondolok.
#47 2002.06.26. 23:14
Szia mindenki!

tudja valaki meddig lehet átültetni füge bokrot? itt a füge életkorára gondolok.
#46 2002.06.06. 13:31
Szia hoya!

Valami ilyesmi:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9020473&w=50

de az indexen a Növényvédelem(426).
#45 2002.06.06. 13:31
Szia hoya!

Valami ilyesmi:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9020473&w=50

de az indexen a Növényvédelem(426).
#44 2002.06.06. 11:10
Szia panna,

A tetvek ellen használhatsz Chess 25 WP-t (élelmezésegészségügyi várakozási idő: Kultúrától függően 3-28 nap) vagy Piromort. A gombák esetében az a kérdés, hogy milyen gombáról van szó. Minek, mi a baja?
Nem olvastam a felszívódó szerek földbeásásos módszerét. Tudsz írni egy linket?
#43 2002.06.06. 11:10
Szia panna,

A tetvek ellen használhatsz Chess 25 WP-t (élelmezésegészségügyi várakozási idő: Kultúrától függően 3-28 nap) vagy Piromort. A gombák esetében az a kérdés, hogy milyen gombáról van szó. Minek, mi a baja?
Nem olvastam a felszívódó szerek földbeásásos módszerét. Tudsz írni egy linket?
#42 2002.06.05. 17:15
szia hexe!

Nem tudom. A tőle néhány méterre lévő fehérnek semmi baja nem volt. Mindenesetre remélem. Jövőre meglátjuk.
Hoya!
Mivel permetezzek most? A bogyósok érnek, a gyümölcsfák meg tele vannak tetűvel, gombával. A virágok is. Olvastad az indexen a felszívódóknak a földbeásásos módszerét?
#41 2002.06.05. 17:15
szia hexe!

Nem tudom. A tőle néhány méterre lévő fehérnek semmi baja nem volt. Mindenesetre remélem. Jövőre meglátjuk.
Hoya!
Mivel permetezzek most? A bogyósok érnek, a gyümölcsfák meg tele vannak tetűvel, gombával. A virágok is. Olvastad az indexen a felszívódóknak a földbeásásos módszerét?
#40 2002.06.05. 16:56
Panna,
az orgonád virágja nem lefagyott?? Egyéb növényeim ifjú friss ágacskáival is ugyanez történt (aranyeső pl) S tényleg olyan volt, mintha elszáradtak volna. Csak pár virág nyilt ki, s az egész bokor igen gyatrán nézett ki. Bocs, de csak most olvastam a soraidat.
Üdv
hexe
#39 2002.06.05. 16:56
Panna,
az orgonád virágja nem lefagyott?? Egyéb növényeim ifjú friss ágacskáival is ugyanez történt (aranyeső pl) S tényleg olyan volt, mintha elszáradtak volna. Csak pár virág nyilt ki, s az egész bokor igen gyatrán nézett ki. Bocs, de csak most olvastam a soraidat.
Üdv
hexe
#38 2002.06.05. 12:45
Szia,

A szalonnázásról olvastam, előbb utóbb biztos megodjuk.
A bannert nem én találtam ki, tulajdonképpen nem is játékot reklámoz, hanem csak magát az oldalt. A banner lénye az, hogy a Kertpont segít felnevelni egy növényt bárkinek. Miért haragudnék?
#37 2002.06.05. 12:45
Szia,

A szalonnázásról olvastam, előbb utóbb biztos megodjuk.
A bannert nem én találtam ki, tulajdonképpen nem is játékot reklámoz, hanem csak magát az oldalt. A banner lénye az, hogy a Kertpont segít felnevelni egy növényt bárkinek. Miért haragudnék?
#36 2002.06.04. 19:24

Szia Hoya!


Milyen játék az a palánta felnevelése, amit hirdet mind a honlapon? Lehet róla tudni többet? Ne haragudj rám!

A szalonnázásról írtam egy másik topicon.

Jaju
#35 2002.06.04. 19:24

Szia Hoya!


Milyen játék az a palánta felnevelése, amit hirdet mind a honlapon? Lehet róla tudni többet? Ne haragudj rám!

A szalonnázásról írtam egy másik topicon.

Jaju
#34 2002.06.04. 12:10
Passz! Jaju következik.
#33 2002.06.04. 12:10
Passz! Jaju következik.
#32 2002.06.03. 20:40
Helló Hoya,

Köszönöm a tanácsot, meg azt is, hogy drukkolsz. Remélem sikerül megmenteni, még elég fiatal a fácska, talán jól átvészeli azt az időszakot, amíg gyökerezik.
#31 2002.06.03. 17:56
És hová menjünk szalonnázni?
#30 2002.06.03. 17:56
És hová menjünk szalonnázni?
#29 2002.06.03. 17:40
Ha fügebort nem is, de ribizlibort viszek ha szalonnázunk jajuval. :)
#28 2002.06.03. 17:40
Ha fügebort nem is, de ribizlibort viszek ha szalonnázunk jajuval. :)
#27 2002.06.03. 17:03
Akkor mikor hívsz meg egy kupica fügeborra?
#26 2002.06.03. 17:03
Akkor mikor hívsz meg egy kupica fügeborra?
#25 2002.06.03. 17:01
Valószínűleg valamilyen cisztaképző fonalféreg támadta meg a citromfát, de ebben nem vagyok biztos. Azok nem a hajszálgyökerekkel táplálkoznak.
Egyelőre nem tudok más tanácsot adni, minthogy alaposan mosd ki a gyökerek közül a talajszemcséket és ültesd át fertőtlenített virágfölbe a növényt. Ha szerencséd van, így még megmenthető. Csökkentsd a citrom párologtatását, hogy ne veszítsen sok vizet addig, amíg ismét meggyökeresedik. Legegyszerűbb, ha egy nagy átlátszó műanyag zsákot vagy fóliát húzol rá. Drukkolok.
#24 2002.06.03. 16:42
Ne viccelj!

Az enyém még csak két és fél éves, alig nagyobb mint a tarackbúza. :)))
#23 2002.06.03. 16:42
Ne viccelj!

Az enyém még csak két és fél éves, alig nagyobb mint a tarackbúza. :)))
#22 2002.06.03. 16:37
Ahogy öregszik a füge egyre fagytűrőbb lesz. Lesz idén termése is?
#21 2002.06.03. 16:37
Ahogy öregszik a füge egyre fagytűrőbb lesz. Lesz idén termése is?
#20 2002.05.31. 20:54
Én tavaly tavasszal vettem egy kis citromfát. Egy évig ragyogóan érezte magát, rengeteg virágot hozott és gyümölcs is nőtt rajta. Nemrég azonban megállt a fejlődése, sok levele lehullott. Kivettem a cserépből és azt láttam, hogy szinte nincs gyökere, néhány vastagabb gyökér maradt, a hajszálgyökerek apró darabokban a földben voltak. Találtam még 20-25 darab szabályos gömb alakú, halványsárga színű kb. 2-2,5 mm átmérőjű gömböcskét. Összeroppantáskor úgy tűnt, hogy meszes héjuk volt, belsejében szürke színű sűrű folyadékkal. Nagyon kétrem, ha valaki tud ötletet adni, hogyan menthetném meg, illetve mi okozhatta ezt, írja meg. Előre is kösz.
#19 2002.05.30. 11:52
Na mostmeg nem megtaláltam?(a BI58 -ról való csevegésünket)
Mindegy.
A fügém nem fagyott el, csak a teteje, amit le is vágtam. És most akkora hajtásai vannak, hogy csak gyönyörködöm benne.
Locsolom is szorgalmasan, bár most van egy kis segítség is. Remélem idén már "ki fog látszani a földből". :)
#18 2002.05.30. 11:52
Na mostmeg nem megtaláltam?(a BI58 -ról való csevegésünket)
Mindegy.
A fügém nem fagyott el, csak a teteje, amit le is vágtam. És most akkora hajtásai vannak, hogy csak gyönyörködöm benne.
Locsolom is szorgalmasan, bár most van egy kis segítség is. Remélem idén már "ki fog látszani a földből". :)
#17 2002.05.27. 14:16
várom a helyzetjelentést
#16 2002.05.25. 22:03
Valamiért a hátsórészt elzárták. A villanyokat is szerelték.Jővőhéten kimegyek megnézem a citromfákat.
Szia

ui. A fehér kövek viszont nagyon szépek
#15 2002.05.24. 23:41
a medencéjük elkészült már a kertvégében? ( akkor még vízzel töltötték fel)
#14 2002.05.24. 23:39
amikor én voltam kb másfél hónapja, akkor legalább 30-40 termő citromfa volt és kisebbek is voltak
#13 2002.05.24. 23:37
Szia.
Köszi, hogy irtál- Ott voltam 2 hete, 2 fa volt összesen.Egy narancs, meg egy citrom, ami termett.Akkor tették ki a szabadba öket. Elég drága hely.
Majd kinézet, hátha van citrusokból nagyobb kinálat. Köszi mégegyszer
#12 2002.05.24. 22:56
bocs nem homegarden hanem newgarden és a www.newgarden.hu- n érhető el, és a 11.ker. kamaraerdei út 12 szám alatt van, a tüzép vagy mi a neve most(?)-val szemben
#11 2002.05.24. 22:50
a homegarden akár családi kirándulás helye is lehet, akár egy kis kamaraerdei kirándulással egybekötve, de akár egy egész nap is el lehet benne sétálni
elérhetőségei talán rajta vannak a még kezdetleges weblapjukon www.homegarden.hu
#10 2002.05.24. 22:48
én meg budán a homegarden-nél láttam, a kamaraerdőtől nem messze
#9 2002.05.24. 09:06
Szia Ibisom!
A Mogyoródi úton található kertészeti szakközépiskola tavaszi virág kiállítást rendezett és ott lehetett vásárolni. A kis oltványoktól a már több éves fákig. A hét elején láttam az OÁZIS kínálatában is.
#8 2002.05.24. 00:19
Szia!
Ird meg légyszives hol vetted,mert én is régen keresek egy termő citrom vagy valami citromhoz hasonlót, ami ehető.
Köszi a választ Ibi
#7 2002.05.23. 09:04
Sziasztok!

Nemrég vettem egy termő citromot. Tartásához, neveléséhez és termesztéséhez szeretnék segítséget kérni.
#6 2002.01.31. 17:15
Szia ballagabi,
Én már többször próbálkoztam azzal, hogy kihajtassam az általam előzetesen elfogyasztott mangó gyümölcs magvait, de nem jártam sikerrel. Úgy olvastam, hogy magokat nem szabad sokáig tárolni, mert hamar elvesztik csírázóképességüket és amúgy is a magoknak csak körülbelül egytizede fog kicsírázni. Sajnos tovább én sem jutottam, de jó lenne, ha valaki tudna segíteni.
#5 2002.01.31. 16:27
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan lehet a mangó magját kihajtatni és otthoni körülmények között a növényt nevelni? Már számtalan helyen kerestem erre útmutatást, de sehol sem találtam. Előre is köszönöm a segítséget!
#4 2001.11.11. 23:09
Kedves Glória! A kivi nem érzékenyebb a többinél, így ezen a ponton passzolok. :(
Feltételezem, hogy kivid gyökérzete is rendben volt az ültetéskor, biztosan feltűnt volna, ha nem.
#3 2001.11.08. 14:28
Caryotának! Köszönöm a tanácsodat. Lehet,hogy a kivi ennyire érzékeny lenne a trágyára? ugyanis több tő klemátiszt és kúszó loncot is ültettem ezzel a módszerrel, amik viszont szépen növekedtek és vigágoztak a nyáron.
#2 2001.11.01. 21:05
Kedves Glória! A tünetek alapján a trágyával lehetett valami gond. Valószínűleg nem volt érett a marhatrágya, így megperzselte a kivid gyökereit, ez okozhatta a kókadást, A másik, ami esetleg történhetett, hogy sok nyalósó kerülhetett bele, ez szintén hasonló tüneteket produkál.
Ha ez volt valóban a probléma, a mostani kividet sem lehet már megmenteni. Ha tavasszal újra megpróbálod, ne ugyanarra a helyre ültesd. Lehet zsákos, érett marhatrágyát vásárolni a faiskolai lerakatokban, azt érdemesebb használni.
#1 2001.10.31. 10:18
A kivivel kapcsolatban kérek tanácsot. Aki tud segítsen. Tavasszal vettem egy szép egészséges tövet, az ültetőgödröt kibéleltem, marhatrágya-tőzeg-föld keverékkel, de a kivi néhány hét múlva el kezdett kókadni, később száradni, ledobta a levelei és kipusztult. Most két héttel ezelőtt ültettem egy másikat, de megint lógnak a levelei, mi lehet a baj?

Warning: include(adverticum/adv-normal.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/kertpont.hu/home/www/tartalom/aprokirak.php on line 222

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'adverticum/adv-normal.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.2.13-v2/lib/php') in /var/www/kertpont.hu/home/www/tartalom/aprokirak.php on line 222
Új kertészeti web oldalunk:
Kert Lap Magazin és Kertészeti Tanfolyamok
Oldalak:
Cikkek | Tanfolyamok | Apróhirdetés | Fórum | Kerti napló | Receptek | Rólunk
Partnerek:
HobbiKertész | Oázis | Dormimar | Webkert | Interfruit | Új oldalunk: Kertészeti tanfolyamok
Média ajánlat | Impresszum
Minden jog fenntartva! © Farmart Kft. 2014