Begónia gondozása, ültetése

A Begónia fajok esetén igazán fajgazdag nemzetségről van szó. Mindegyikük levelei gyönyörűek, azok lehetnek nagy foltokkal, csíkokkal, pöttyökkel, vagy örvénylő mintákkal is tarkítottak. Több mint százféle fajból, változatból választhatunk.

A legismertebbek talán a királybegónia (Begonia rex) különféle hibridjei, de vannak nyúlánk szárú, magas típusok is, szép, nagy virágokkal.

Hova helyezzük a begóniát?

Mivel a szépségük igazán csak közelről szemlélve érvényesül, érdemes őket feltűnő helyre tenni, például az asztalra vagy étkezőszekrényre. Tartsuk távol a huzattól és a fűtőtestek sugárzó hőjétől. Erre különösen télen kell odafigyelni.

Begónia igényei, gondozása

Fontos, hogy kellően magas páratartalom legyen a környezetükben. Jobb ötlet a tartóikat vízzel és kavicsokkal feltöltött tálba tenni – a levelek permetezése azért nem szerencsés, mert a növény sajnos könnyen lisztharmatosodik. Az árnyas, de mégis világos helyeket kedveli.

A növekedési időszak alatt néhány hetente adjunk neki nitrogénben gazdag műtrágyát.

A virágukért tartott fajtáknál, amint a bimbók megjelennek, alkalmazzunk magas káliumtartalmú tápoldatot. Télen két öntözés között várjuk meg, míg kiszárad a földjük. Növekedési időszakban legyen nedves a földjük, ám ne áztassuk el.

A Begónia Semperflorens (jelenleg B. cuccullata) a begóniák őse, első ízben 1829-ben írták le.

Néhány ismert változat

A “Black Fang” rizómás fajta, feketébe hajló leveleinek közepén fényes zöld csillag figyelhető meg, virágaik gyönyörű rózsaszínek. Ha nem jut elég fényhez, a levelek visszazöldülnek.

Begonia Black Fang

Az “Escargot” a királybegónia egyik legnépszerűbb változata. Felcsavarodó levelein csigavonalban haladó zöld-ezüst mintázat figyelhető meg.

Begonia escargot

A Begonia maculata “Wightii” szára hosszú, levelein nagy foltok vannak, fehér virágai csoportosan állnak. Ez a változat kontrasztosan törheti meg egy-egy növénykompozició egyhangúságát.

Begonia maculata “Wightii”

A “Red Tempest” változat ezüstös leveleinek középen jellegzetes vörös folt van, erezete pedig sötétzölden rajzolódik ki.

Begonia “Red Tempest”