Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)

A bugás hortenziák díszei lehetnek kertednek: íme, hogyan gondozzuk őket.

Bugás hortenzia jellemzői

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) gondozása megegyezik a cserjés hortenziáéval. Mindkettő jól érzi magát napos és félárnyékos helyen is, de fontos, hogy legyen elegendő nedvesség a talajban. A hortenziáknak általában nagy a vízigényük, de jó vízelvezetésű talajt igényelnek.

Növénykártya

Tudományos név:

Hydrangea macrophylla

Őshazája:

Japán

Növekedési forma:

Kúszó vagy álló növekedésű cserje

Levél:

Nagy, zöld levelek

Virágszín:

Rózsaszín, lila, kék vagy fehér (a pH értékétől függ)

Virágzási idő:

Június-augusztus

Virágmagasság:

Akár 2-2,5 m

Elhelyezés:

Napos vagy félárnyékos helyet kedveli, jó vízáteresztő képességű talajt igényel

Szaporítás:

Magról, átültetéssel, csonkokból, vagy bokrok megosztásával.

Lombhullató cserje, mely hosszú virágzási periódussal rendelkezik. Gyönyörű látványosságként szolgálnak az elnyílt virágfejek az őszi és téli kertben is, így ne vágjuk őket le. A legtöbb fajta virágzata színváltó, általában rózsaszínes vagy bordós árnyalatot vesznek fel idősebb korukban. Széles ágrendszerű cserje.

Narancsos vörös őszi leveleivel kiválóan mutat örökzöldek előterében, valamint sárga lombszínű cserjékkel vagy évelőkkel párosítva. Kedvelt növény a romantikus kertekben és az angolkertekben egyaránt.

A bugás hortenzia  nagyméretű, zöldesfehér vagy rózsaszínes virágai kúp alakot öltenek. Megfelelő tápanyagellátás esetén képesek ilyen hatalmas bugákra nőni, így szerves trágyával többször is megkínálhatjuk őket egy szezonban, inkább többször kevesebb mennyiséggel.

Piros bugás hortenzia
Piros bugás hortenzia (Wim’s Red)

A Wim’s Red bugás hortenzia, új fajta gyönyörű, nagy (akár 30 cm átmérőjű) kúp alakú virágfejekkel rendelkezik, amelyek erős, egyenes szárakon állnak, és nem lankadnak el a nedves időben sem. A virágok mézillatúak, és kezdetben fehér színűek, de később rózsaszín árnyalatot vesznek fel, mielőtt végül mély, gazdag borvörös színben pompáznának.

Bugás hortenzia fajtái

Fajta

Virágszín

Virágforma

Magasság

Ágrendszer

'Limelight'

zöldesfehér

kúp alakú

1,5-2,5 m

rendezett

'Tardiva'

fehér

lapos kúp alakú

2-3 m

rendezett

'Bobo'

fehér

lapos kúp alakú

0,5-1 m

kompakt

'Quick Fire'

rózsaszín

kúp alakú

1-1,5 m

rendezett

'Pinky Winky'

rózsaszín

kúp alakú

1-1,5 m

dús

Megjegyzés: a fajták között eltérések lehetnek a virágszínben, a virágformában, a magasságban és az ágrendszerben. A fenti táblázat csak általános jellemzőket tartalmaz, és nem teljeskörű.

Bugás hortenzia fajták

Bugás hortenzia gondozása

A bugás hortenzia napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, ahol a talaj savanyú vagy semleges kémhatású. Minél melegebb a klíma, annál inkább szüksége van félárnyékra. Emellett magas tápanyagigényű, ezért tavasszal érdemes komposzttal vagy marhatrágyával javítani a talajt. Vízigényes növény, így fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon. A szárazságra utaló jelek lehetnek a konyuló levelek.

Az új ágakon fejlődnek a virágok, ezért kora tavasszal erőteljesen vissza kell metszeni őket. Az ágakat kb. az 1/3-ára, de legalább a felére kell visszavágni. Ezzel új ágak fejlődnek, melyeken virágok nőnek. Ha elmulasztjuk a metszést, akkor is lesz virágzás, csak kisebb virágfejekkel. A metszés elhanyagolása azonban nem tesz jót a bugás hortenziának, mert a töve elöregszik és felkopaszodik.

A méretét is befolyásolhatjuk tavaszi visszametszéssel, így még kisebb helyen is tarthatjuk. Cserepes beültetést is elvisel, ha a cserép elég nagy.

Bugás hortenzia szaporítása

A bugás hortenzia szaporítását általában májusban vagy júniusban lehet elvégezni félfás dugvánnyal. A módszer egyszerű és gyakran sikeres.

  1. Vágjunk le vagy törd le a bokorról egy 15-20 cm hosszú, egészséges ágat.
  2. A dugvány elkészítéséhez távolítsuk el az alsó leveleket, és hagyjunk meg egy pár levelet a végén.
  3. A maradék levelek között vágjuk le a fő hajtást, hogy a gyökeresedést ösztönözzük, és ne a felfelé növekedést.
  4. Állítsuk elő az így előkészített dugványt 2/3 részig savanyú virágföldbe, és állítsuk árnyékos helyre a kertben. Tartsuk a földjét folyamatosan nedvesen.
  5. Októberre készen álló, kiültethető példányokat kapunk, amelyeket az első néhány évben télen be kell takarni falevéllel vagy mulccsal.