Kerti hortenzia gondozása

A kerti hortenzia legnagyobb dísze a gömb alakú virágai. Ez a növény nagyon népszerű a szépsége miatt. Ha még nincs a kertjében, ideje megtudni mindent a kerti hortenziáról és gondozásáról.

A hortenzia eredete

A cserje neve  Hydrangea Barret – a francia botanikus, Philibert Commerson orvos szerelmétől származik, aki először Japánban, a cseresznyevirágzás országában hívta fel a figyelmet erre a mutatós növényre. A latin neve viszont a hydrangeam szóból származik, ami vízgyűjtő edényt jelent – ezért is nevezik a hortenziát gyakran vízibokornak. Ez a magas vízigényére is utal.

Mint már említettük, a hortenzia természetes módon Japánban, valamint az Indokínai-félszigeten és Koreában honos. A 18. században érkeztek Európába, azóta is hűséges rajongókat szereznek, annak ellenére, hogy nem túl könnyű őket termeszteni.

Kerti hortenzia

A Hydrangea macrophylla a hortenziafélék (Hydrangeae) családjába tartozó cserje. Akár 1,5 m magasra is megnő. Lombozata szezonális (télen levelei lehullanak). A levelek tojás alakúak, fűrészesek vagy finoman fogazottak. Júniustól augusztusig virágzik, és virágai egész őszig tartanak.
A kerti hortenzia a nyár második felében bimbózik, és a következő nyáron virágzik. Ha a tél folyamán megfagynak a rügyek, vagy ha levágjuk a hajtásokat, a hortenzia nem fog virágozni.

A kerti hortenzia virágzata egy ernyő, amely kétféle virágból áll:

  • A virágzat belsejében a porzókkal és porzóval ellátott, nem feltűnő termékeny virágok találhatók (sok dísznövényfajta egyáltalán nem termel ilyeneket),
  • és a sokkal nagyobb termős virágok kívülről, amelyek vonzóvá teszik a bokrot.

A hortenzia színei: Virágok

A kerti hortenziának nagy, gömb alakú virágzata van. A virágok színválasztéka nagyon széles – a fehértől a rózsaszín, a piros különböző árnyalatain át a legkívánatosabb színig – kék vagy lila. A kerti hortenzia színe függ a talaj minőségétől és a talaj vas- és alumínium tartalmától!

A megfelelő pH-értékek a következők:

  • 4,5-5,0 kék hortenziák esetében
  • 5,5 rózsaszín hortenziák esetében

A fehér hortenziák nem színeződnek el, mivel nem tartalmaznak a virágok színéért felelős antociánokat.

A kerti hortenzia virágai leggyakrabban szirmos virágokból állnak, amelyek szirmai a rózsaszíntől a piroson át a liláig terjednek.

Hová ültessünk hortenziát?

A kertben a hortenzia jól mutat egyedül vagy csoportosan. Nagy öröm lesz teraszra, vagy pavilonba ültetni. Nagyon dekoratív virágai miatt ez a cserje önmagában is homogén kompozíció. A háttérben sötétebb tűlevelű fenyőfákat, például közönséges tiszafákat ültethet.

A hortenzia virágzó szezonális növényként kezelhető, és más virágzó növényekkel együtt ültethető. A hortenzia cserepes növényként is igen jól használható.

A kerti hortenzia igényei és gondozása

A kerti hortenzia nem a kezdő kertészeknek való növény. A talajjal szemben magas követelményeket támaszt – vízáteresztő, humuszos és nedves szubsztrátumra van szüksége. A nehéz, agyagos és elöntött talajokon, amelyeket gyakran hideg talajoknak is neveznek, rosszul fejlődik.

A napos vagy félárnyékos fekvést kedveli. Félárnyékos helyen jobban fejlődik, míg a napsütés elősegíti a jobb virágzást.

Sajnos a kerti hortenzia (a neve ellenére) nagyon gyakran fázik, amikor a kertben telel át! Még az erőfeszítéseink és a jó téli takarás ellenére is. Ezért ezt a növényt általában cserepekben termesztik és beltéren teleltetik.

A kerti hortenzia szaporítása

Az optimális élőhely feltételeinek biztosítása után a hortenzia alapvető gondozásához tartozik a trágyázás. A boltokban már vannak kifejezetten hortenziák számára kifejlesztett, több összetevőből álló granulált ásványi műtrágyák. Ezek a műtrágyák az igényeiknek megfelelően optimálisan kiegyensúlyozottak. Egy szezonban két-három alkalommal, legkésőbb augusztus végén alkalmazzák. Ha később trágyázunk, a növény hajtásainak nem lesz ideje a tél beállta előtt elgyengülni, és így ki lesznek téve a fagynak.

Vásárolhatunk folyékony műtrágyát is, amelyet 7-10 naponta egyszer kell öntözni. Július végén alkalmazzunk foszfor-kálium műtrágyát, amely elősegíti a virágbimbók és a szárfa kialakulását.

Öntözés

Dús lombozatuk és bőséges virágzásuk miatt a kerti hortenziákat erősen megviseli a vízhiány, különösen a virágzás időszakában. Száraz nyáron és homokos talajon termesztve intenzíven kell öntözni. Már egy kis vízhiány is a levelek és virágok elszáradását okozza.

A kerti hortenzia metszése

A megfelelő metszés biztosítja a növények erős növekedését és dús virágzását. Ne rövidítse meg a hajtásokat, és csak virágzás után vágja le a virágzó rügyeket. A bokorról távolítsuk el a letört, vékony és gyenge hajtásokat.

Hortenzia teleltetése

Tél előtt, miután a levelek lehullanak, a hortenziát nem szőtt szövetbe vagy szalmakalapba kell csomagolnunk. A bokor tövét tőzeggel, kéreggel vagy náddal – pl. lucfenyőgallyakkal – kell borítani. Tavasszal a növényt nem szabad túl korán fedetlenül hagyni, gondolva a tavaszi fagyokra!