Murvafürt (Bougainvillea) gondozása, kártevői

Ez a „nemzetközi szépség” mindenütt a szemet gyönyörködteti, ahol a kellemes klíma miatt szívesen töltik a szabadságukat az emberek. Állítólag Louis Antoine de Bougainville francia tengernagy fedezte fel egy világ körüli útján, Dél-Amerikában.

A bugenvillea – fajtól függően – lombhullató vagy örökzöld kúszócserje, és a szabadban eléri a 3-4 m magasságot. A bíborlila virágzuhatagokat, amelyektől minden szemlélőnek eláll a lélegzete, tulajdonképpen nem virágok, hanem színes murvalevelek alkotják. A valódi virágok krémfehér színűek, jelentéktelenek és a murvalevelekben rejtőznek. Nálunk a bugenvillea tartósan nem él meg a szabadban. Nem kevésbé szép azonban bokros termetű cserepes vagy dézsás növényként, sőt, akár koronás fácskának nevelve.

Murvafürt igényei

Virágainak kifejlesztésére sok fényt igényel, ezért nagyon világos, napsütötte helyiségben tartsuk, tavasztól őszig melegen, utána hűvösen (6-8 °C hőmérsékleten). Talaj: tőzeg alapú földkeverék vagy B típusú virágföldet használjunk. A hajtásfejlődés kezdetétől bőven, ősszel és télen mérsékelten öntözzük. Nyáron egy-két hetenként tápoldatozzuk. A fiatal növényeket évente ültessük át. Szaporítás: csak a kertészetekben sikeres.

Kártevők és betegségek

A földlabda kiszáradása levélhullást okoz. Vigyázzunk: hűvös, csapadékos időben nem színesednek meg a fellevelek!