Napvirág (Helianthemum) gondozása, ültetése

A sziklakertet és a szárazon rakott falat egész nyáron díszítik a ragyogó virágpárnák.

Évelő napvirág jellemzői

A napvirág örökzöld, fásodó félcserje, amely nyáron nagyszámú, egyszerű vagy telt szirmú virágot hoz. Fényes, tojásdad levélkéi sötétzöldek vagy ezüstszürkék. Kertdíszítéshez számos keresztezett fajta közül választhatunk.

A szürke lombú fajták kissé fagyérzékenyek, ezért télen gallytakarást igényelnek. Ilyen többek között a fehér ‘Eisbár’, a téglavörös ‘Fire Dragon’ és az élénk narancssárga ‘Henfield Brillant’.

Az egyszerű virágok reggel nyílnak, és délután már le is hullanak. A rövid élettartamért azonban kárpótol a virágok nagy száma. Az egyszerű virágú fajták közül említést érdemel például a rózsaszín ‘Lawrensons Pink’ és ‘Rosi’ , az aranysárga ‘Sterntaler’ és ‘Golden Queen’, valamint a narancsbarna ‘Braungold’ és ‘Ruth’.

A telt virágok tartósabbak, mint az egyszerűek. A sárga ‘Gelbe Perle’ (más néven ‘Sulphureum Plenum’), a meggypiros ‘Cerise Queen’ és a tűzpiros ‘Rubin’ szeptemberig virágzik.

Az első virágzás után erőteljesen vágjuk vissza, hogy újbóli hajtásra serkentsük. Így egészen őszig nyílik.

Napvirág gondozása

A napvirág egyszerűen gondozható évelő növény. Kiváló talajtakaró. Virágai májustól szeptemberig nyílnak. A közvetlen napfényt szereti. A napos, meleg vagy forró helyet kedveli. Száraz, jó vízáteresztő talajt igényel. Elviseli a szárazságot, és sovány, köves, homokos, meszes talajon is jól fejlődik.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Kora tavasszal ültessük ki a palántákat a kertbe. Júniustól vághatunk hajtáscsúcsokat dugványnak, és tőzeg-homok keverékben gyökereztethetjük őket.

Nyár – Visszavágás

A fővirágzás után vágjuk vissza a növények felső harmadát. Így megőrzik zömök formájukat, és másodszor is nyílnak. Száraz időben öntözzünk. Mérsékelten trágyázzunk, hogy a párnák tömöttek maradjanak.

Ősz – Fagyvédelem

Az első fagy előtt takarjuk be a növényeket fenyőgallyakkal. A szürke lombú fajták különösen fagyérzékenyek. Tavasszal időben távolítsuk el a takarást.

Szaporítása

A nemesített fajták csak dugványozással maradnak fajtaazonosak. Júniustól augusztusig vágjunk 5-7 cm hosszú, nem elfásodott hajtásokat.

Napvirág ültetése

A tömött, párnát alkotó napvirág szinte megkívánja, hogy sziklakertbe vagy szárazon rakott falra ültessük. Sziklakertben virágpompájával átveszi a tavaszi párnaalkotó növények helyét, és egész nyáron tarka szín-foltokat ad. A napvirág ágyások és utak szegélyezésére egyaránt alkalmas. Dúsan nyíló virágai még a keskeny fugákban is teljes szépségükben díszlenek. Ha kőedénybe ültetjük, festői látványt nyújtanak a peremen túlnyúló hajtásai.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: tavasz. Lazítsuk fel a talajt és gyomláljuk ki a beültetendő területet. Ássunk gödröket, és keverjük össze a földet komposzttal.

2. Vegyük ki a palántákat a cserépből, és ültessük el őket olyan mélyre, ahogyan korábban voltak. Tartsunk 40-50 cm tőtávolságot.

3. Jól nyomkodjuk le a földet a növények körül, és öntözzük meg őket. Nagy szárazságban egész nyáron gondoskodjunk a vízutánpótlásról.

4. Az első virágzás után, júniusban vágjuk vissza a növényeket, hogy újbóli hajtásra serkentsük őket. Használjunk sövényvágó ollót.

5. Ősszel takarjuk be az elfekvő hajtásokat fenyőgallyakkal, hogy megvédjük őket a fagytól és a téli nap szárító hatásától.

Kártevők és betegségek

A leveleken látható sötét szélű, barna, pergamenszerűen beszáradt foltokat a szeptóriagomba okozza. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött leveleket. Megelőzésképpen permetezzünk algamészoldattal vagy szórjunk ki kőzetőrleményt.