Zöldség

Termesztett tök (Cucurbita pepo)

A termesztett tök a kert, a melegház vagy a szélvédett erkély meleg szegletében könnyen nevelhető zöldségnövény.

Jellemzői

A termesztet tök (Cucurbita pepo) a kötöttebb, a vizet jól tartó talajt szereti. A homokos talaj egyáltalán nem felel meg neki, jól fejlődik viszont tápanyagban gazdag tőzegkorpa keverékben. A tököt általában komposztban nevelik. A növény itt ugyanis minden szükséges tápanyagot megkap, és hatalmas leveleinek és hosszú indáinak is elég hely áll rendelkezésükre.

Tök az erkélyen

Ideális megoldás, ha a termesztett tököt nagy edényben vagy ládában az erkélyen neveljük, feltéve, ha nem nyom el más növényeket. Sok örömünk lehet a szép, zöld levelű, sárga virágú növényben. Indáit támasszuk a falnak, nehogy rájuk lépjünk.

Megtermékenyítés

Ha azt szeretnénk, hogy növényünk termést is neveljen, érdemes a megtermékenyítést magunknak elvégezni. Vattacsomó vagy finom ecset segítségével vigyük át a hímivarú virág virágporát a nőivarú virág termőjére.

Eredeti étel

Ha a termése már elérte a 20-30 cm-es nagyságot, ideje leszednünk. Ha a növényen több termés is fejlődött, nem kell mindegyiket egyszerre megennünk. A tök sokáig eláll, hűvös helyen akár négy hónapig is tárolhatjuk.

Főtt tök

A tök legelterjedtebb elkészítési módja, hogy félbe vágva kb. 15 percig sós vízben főzzük. Ne felejtsük el főzés előtt eltávolítani a magokat. Ha a tök már megfőtt, válasszuk le a héjról a húsát villa segítségével. A zöldséghez nagyon jól illik a spagettiszósz, de fogyaszthatjuk olaj, ecet és gyógynövények keverékéből készült dresszinggel is. A termesztett tököt télire is eltehetjük.

Vetése, nevelése

Az tök magjait a szabadban május közepétől június elejéig vethetjük. Ha szeretnénk gyorsítani a növény fejlődését, már április végén vagy május elején vessük el a magokat 9 cm átmérőjű tőzegcserépbe. Egy-egy cserépbe két mag kerüljön. Ha a magok kicsíráztak, és növekedni kezdenek, a gyengébb növényt távolítsuk el.

Szereti a meleget

A tököt nevelhetjük az erkélyen nagy terrakotta edényben vagy ládában is. Ha több növényt is szeretnénk, ez egyes tövek között hagyjunk 60-90 cm-es távolságot. A föld legyen tápanyagokban gazdag, és tartsa a nedvességet. Szárazság idején öntözzük többször is a növényt. Az olyan gyorsan és erőteljesen fejlődő növények, mint amilyen a termesztett tök sok nedvességet igényelnek, különösen, ha termést hoznak.

A termesztett tök nem bírja a szelet. A közvetlen napsütést vagy a félárnyékot kedveli. Ha a növényt nem a kertbe ültettük, hetente egyszer kapjon tápoldatot.

Betakarítás

Általában augusztus elején már leszedhetjük a tököket. A termést néhány centiméternyi szárral együtt vágjuk le. Az érett termés súlya körülbelül 1,5-2 kg. Ne hagyjuk túlzottan megérni és elöregedni. Ha a növényen több termés is fejlődött, fogyasztásig hűvös és levegős helyen tároljuk. A terméseket körülbelül négy hónapig tárolhatjuk.

Tök gondozása

A tök erőteljesen fejlődő, nagy levelű növény. Meglehetősen nagy helyet igényel, ezért ne ültessük úgy, hogy más növényekre árnyékot vessen. A növény hosszú indákat nevel.

A tökfélékre jellemző, nem különösebben illatozó virágot hoz. Hím- és nőivarú virágai vannak. Csak a nőivarú virágokon található magkezdemény. Ebből fejlődik később a tök termése. Napos vagy enyhén árnyékos, szélvédett és huzatmentes helyet igényel. Szereti a fényt és a meleget. Túl árnyékos helyen a levelek nagyon megnőnek, ami a termés rovására megy. Rendszeresen öntözzük, és hetente adjunk neki tápoldatot is.

Földje legyen tápanyagban gazdag és tartsa a nedvességet. A homokos talajt nem szereti. Átültetésre csak akkor van szükség, ha a növények még a kiültetés előtt túl nagyra nőnek.

Tavasszal magról szaporíthatjuk. Április végén vagy május elején a lakásban, május közepén vagy június elején azonban már a szabadban, végleges helyére is vethetjük.