Mezei virágok

Fehér mécsvirág (Silene alba)

Fehér mécsvirág jellemzői

A fehér mécsvirág (Silene alba) egy gyakran előforduló évelő növény, mely jellemzően Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos. Érdekesség, hogy a virágai este nyílnak.

Méret és alak: A fehér mécsvirág elérheti a 30-120 cm-es magasságot. Szára egyenes, gyakran elágazó, és kissé ragacsos tapintású lehet a növényi nedvek miatt.

Levelek: A levelek hosszúkásak, lándzsás formájúak, általában 5-12 cm hosszúak és 1-2,5 cm szélesek. A színük zöld, a levélszél sima vagy finoman fogazott lehet.

Virágok: A virágok jellemzően csillag alakúak, öttagúak, fehér színűek, és általában 2-3 cm átmérőjűek. A virágzat többnyire laza, hosszú szárú virágfürt formájában jelenik meg.

Virágzási időszak: A virágzás időszaka általában a késő tavasztól a kora őszig tart, függően a környezeti feltételektől.

Termés és magvak: A termés kapszula formájú, amely sok apró, barnás színű magot tartalmaz.

Előfordulási hely: Általában réteken, mezőkön, útszéleken és erdőszéleken található meg, szereti a napos helyeket és a jól lecsapolt talajt.

Felhasználás: A fehér mécsvirág néha dísznövényként is ültetik kertekbe, és népi gyógyászatban is alkalmazzák különböző betegségek kezelésére.

Ez a növény széles körben elterjedt és könnyen felismerhető a jellegzetes fehér virágai miatt.