Gombafajták

Hánytató galambgomba (Russula emetica)

Hánytató galambgomba jellemzői

Savanyú, mohás talajú lombos erdőkben és fenyvesekben él, ha itt kapcsolódni tud a bükk, gyertyán, nyír, tölgy vagy luc gyökereihez. Július elejétől október végéig terem egyesével, gyakran többedmagával, egymástól távolabb.

Kalapja domború, majd lapos, sőt, bemélyedő közepű. Elénk cseresznyepiros, de rózsaszínesre, fehéresen foltosra fakulhat.

A széle többnyire erősen bordás, könnyen betöredezik. A nedves időben ragadós, fénylő kalapbőre könnyen lehúzható. Lemezei hófehérek, sűrűn állók, ritkán elágazódnak, törékenyek. Tönkje is fehér, puha, felszíne finoman gyűrött, legalja felé fakó okkerre színeződnek. Feltűnően törékeny.

Húsa hófehér, enyhén gyümölcsillatú, de lehet kókusz- vagy mandulaillatú is, maróan, égetően csípős ízű. Mint általában a csípős ízű galambgombák, ez a faj sem ehető! A csípős ízeket kedvelők se fogyasszák, mert mérgezést okoz!