Gombafajták

Karbolszagú csiperke (Agaricus xanthodermus)

Karbolszagú csiperke jellemzői

Annak ellenére, hogy felülete és húsa sárgára színeződik ennek a mérgező gombának, a színe fehérebb, – majdnem krétafehér – a többi lassan sárgára színeződő Agaricus fajéhoz képest.

A kalap 4-12 cm széles, viszonylag húsos, fiatalon kissé szögletes, majd kiterül, fehéres, közepe jellegzetes füstszínű, nyomásra, különösen a széle sárgulhat. A lemezek fiatalon élénk rózsaszínűek, később megbarnulnak.

Legfeltűnőbb jellegzetessége, tönkjének töve, amely hosszában elvágva nagyon élénk krómsárga krómsárgára színeződik, valamint fenolra, karbolra vagy tintára emlékeztető szaga. Maga a tönk fehéres, karcsú, gyakran görbült, alja többnyire gumós, gallérja lelógó, alsó része fiatalon fogaskerék-szerűen díszített, a tövénél sérülése sárgul.

Előfordulása

Május és október között lomb- és fenyőerőkben, gyepekben. Magyarországon gyakori faj. Parkokban, kertekben, erdőszéleken, temetőkben és hasonló helyen nő, a fű között vagy a csupasz talajon. Széles körben elterjedt az északi mérséklet övben, helyenként szintén gyakori.