Gombafajták

Lila pereszke (Clitocybe nuda)

Lila pereszke jellemzői

Az egész gomba feltűnően lila, kékeslila színű. Közepes, sőt nagyméretű. Kalapja domború. de végül laposan kiterül. Széle eleinte begöngyölt. A kalap színe esetleg barnásra, szürkésbarnára kifakulhat. Lemezei azonban többnyire élénk-lila, kékeslila színűek maradnak.  A lemezek sűrűn állók, nem lefutók.

Tönkje aránylag rövid, tömör, a kalappal egyező lila színű. Merev, a tönkben rostos húsa is lilás, kifakuló, barnásfehéres. Többnyire kellemesen illatos vagy kissé retekszagú.

Lila pereszke (Clitocybe nuda)
Lila pereszke (Clitocybe nuda)

Előfordulása

Árnyékos helyeken, erdőben, ligetekben, sőt kertekben is, a lombszőnyeg vagy avar alatt, ősszel, késő ősszel helyenként igen gyakori.  Idény: ősszel, szeptember és december között (ritkán májusban is).

Hasonló fajok

A lila pereszke kifakuló színe miatt más pereszkék hozzá hasonlók is lehetnek, ezért különösen a lemezeinek lila színére figyeljünk. De a vele esetleg összetéveszthető fajok között mérgező nincsen. Legjobban hasonlít hozzá a lilatönkű tölcsérpereszke amelynek a kalapja többnyire világos krémszínű, csak a tönkje feltűnően sötét ibolyás-lila. Ez is igen jó, ehető gomba. A mindig világos barnásszürkés szagos tölcsérpereszke is ehető.