Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)

Ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta)

Ízletes kucsmagomba jellemzői

Az úgynevezett süveges gombák termőteste két részből áll, a kiszélesedett, kucsmára emlékeztető felső részből, és az azt tartó hengeres tönkből. A kucsmaszerű felső rész tojás alakú, felfelé kúposan vékonyodó, de lehet gömbölyded is. Színe igen különböző barna, sárgásbarnás okkerszínű, esetleg szürkésbarna. Felülete bemélyedő gödröktől egyenetlen, a gödrök szabálytalan alakúak, több milliméter szélesek.

Homorú belsejüket béleli ki a termőréteg. A gödrök lehetnek esetleg tekervényesen görbültek, és nemritkán sorokba rendeződnek. A gödröket elválasztó bordák tekervényesek vagy hosszanti irányban megnyúltabbak, olykor kissé sötétebb színűek.

A tönk hengeres vagy felfelé vékonyodó, néha a süveg alatt hosszában ráncos. Színe fehér, sárgásfehér, felülete lisztes-poros. Belseje teljesen üres, ez az üreg a süveg belsejébe is felnyúlik, így a gomba belsejében egyetlen üreg van, amelynek felülete sima és fényes.

Húsa mereven törékeny, fehér, kellemes ízű és enyhén jó szagú. Jól szárítható is.

Ízletes kucsmagomba
Ízletes kucsmagomba

Előfordulása

Erdőszéleken, bokros, ligetes helyeken, kertekben, helyenként nagyobb mennyiségben is található. Közismerten kora tavaszi gomba, amely főleg áprilisban és májusban terem.

Hasonló fajok

Az ízletes kucsmagomba és változatai, valamint a hozzá nagyon hasonló közeli rokonai, mint például a hegyes és a fattyú kucsmagomba, egyformán jól ehetőek. Rendkívül kedveltek a korai megjelenésük miatt is, mert akkor még más gomba alig van. Fontos azonban arra ügyelni, hogy a mérgező papsapkagombáktól miben különböznek.

A papsapkagombákban ugyanis nem egyetlen nagy üreg van, hanem belsejük válaszfalakkal több kisebb üregre oszlik. Egyes helyeken a kucsmagombákat tévesen szömörcsög néven ismerik, pedig a szömörcsög nyáron, az erdőtalajon termő, kiállhatatlanul dögszagú gomba.