Gombafajták

Ízletes rizike (Lactarius deliciosus)

Ízletes rizike Jellemzői

Közepes termetű, vastag húsú, élénk narancsszínű gomba. Kalapja kezdetben domború, széle begöngyölt. Időskorban közepe bemélyül. Narancsszínű, téglavörös, de körben futó sötétebb sávok díszítik. Nyomásra, sérülésre zölden foltosodik, az elöregedett gomba többé-kevésbé teljesen megzöldül. Felülete sima, bőre nem húzható le.

Lemezei a tönkre lefutó állásúak, az idős gomba ezért látszik tölcsér alakúnak. A lemezek az átlagosnál kissé vastagabbak, törékenyek. Színük élénk narancsvörös, de nyomásra, sérülésre megzöldülnek.

Tönkje rövid, zömök, belül többnyire csöves. Színe élénk narancs-vörös, téglavörös. Felülete sima, de sötétebb vörös kis bemélyedések vannak rajta.

Húsa merev, pattanva törik. Narancsszínű, a gomba belsejében azonban világosabb, fehéres. Megtörve tejnedve narancsvörös, mely a levegőn megzöldül. íze kissé csípős, szaga jó, de nem jellegzetes.

ízletes rizike gomba
ízletes rizike gomba

Előfordulása

Fenyvesben, vegyes erdőben, ligetekben, de mindig csak fenyőfák alatt, helyenként tömegesen terem. A nyár közepétől késő őszig gyűjthető, tehát főleg kora őszi gomba.

Hasonló fajok

Az ízletes rizike testvérfaja a csak egyes helyeken található vörös tejű rizike, amely sötétebb színű, és a tejnedve is sötétvörös, borvörös. Ez ugyancsak ehető. Mérgező hasonló faj csak a szőrgomba, de annak kalapja főleg a szélén szőrös, tejnedve pedig fehér és csípős.

Felismerése

A rizikék felismerésében különösen figyelni kell arra, hogy több más hasonló színű tejelőgombafaj van, amelyek ugyancsak körben sávos kalapúak, de többnyire erősen csípős ízűek, ezért esetleg rosszullétet is okozhatnak. A rizikéket azonban könnyű megkülönböztetni a hasonló színű tejelőgombáktól, ha figyelünk arra, hogy nyomásra, sérülésre megzöldülnek, és a tejnedvük narancsvörös, vörös. A többi tejelőgomba tejnedve ugyanis fehér vagy sárga színű.