Gombafajták

Sárga rókagomba (Cantharellus cibarius)

Sárga rókagomba jellemzői

Közepes vagy kis termetű, tölcsér alakú, élénk tojássárga színű, nem lemezes gomba. Kalapja kezdetben domború, széle begöngyölt, később hullámosan egyenetlenül lapos, közepén kissé bemélyedő. A kalap színe világossárga, fehéressárga. Felülete sima. Széle végül hullámosan karéjos, gyakran felhajló. A bőre nem húzható le.

Termőrétege nem lemezes. A kalap szélétől a tönk közepéig lefutó állású termörétegében csak a felületről kiemelkedő ráncok vannak. Színe a kalappal egyező sárga. Tönkje rövid, zömök, tömör. A kalapnál kissé világosabb sárga. Felülete sima. Húsa merev, rostos, szálakra foszló. Színe fehér, csak a kalap bőre alatt sárgás. Íze nyersen kissé csípős. Jellegzetesen kellemes, a kajszibarackra emlékeztető illata van.

sárga rókagomba
Sárga rókagomba

Előfordulása

Kizárólag sűrűbb erdők talaján, különösen nyirkos, mohás helyeken, sokfelé tömegesen terem. Jellegzetesen nyáron és kora ősszel — de inkább csak nedves időben — jelenik meg, mert erősen nedvességigényes faj.

Hasonló fajok

A sárga rókagomba igen közkedvelt és közismert gomba. Hegyvidéken helyenként gyakori, és vele összetéveszthető az ugyanilyen színű sárga gerebengomba, de annak a termőrétege nem ráncos, hanem tüskés. A sárga gerebengomba is ehető, bár nem olyan értékes, mint a rókagomba.

Felismerésében fokozottan vigyázni kell! Sokszor összetévesztik a mérgező világító tölcsérgombával. Ez ugyancsak az erdők talaján, főleg nyáron gyakori gombafaj, azonban csoportos növésű és sokkal nagyobb termetű, a termőrétege szabályosan lemezes, a színe pedig nem sárga, hanem sárgás-vörös, narancsszínű, vörösesbarna.

Különösen ügyeljünk tehát a rókagomba világossárga színére és ráncos termőrétegére, valamint arra, hogy nem csoportosan, tehát nem egy tőből kiinduló több tönkkel terem.