Gombafajták

Kékhátú galambgomba (Russula cyanoxantha)

Kékhátú galambgomba

Közepes vagy nagyobb termetű, szabályosan „gomba alakú”. Kalapja félgömb alakú, majd domború, vastag húsú. Színe igen változó, zöld, kék vagy lila, sokszor szürke, sárgásszürke is lehet. Gyakran nem teljesen egyforma színű, fel-hősen foltos. Felülete nem teljesen sima, többé-kevésbé finoman ráncos. Bőre lehúzható.

Lemezei szabályosan küllősen állnak, az átlagosnál kissé vastagabbak és törékenyek. A lemezek színe fehér.

Tönkje rövid, egyenletesen vastag, zömök. Színe fehér, néha kissé ibolyás árnyalattal. Felülete sima. Gallér soha sincsen rajta.

Húsa igen jellegzetesen merev, kemény, pattanva törő. Színe fehér, íze nyersen is kellemes, dióra emlékeztető, szaga nincs.

Előfordulása

Kizárólag erdei talajon, főleg a lombos fák alatt, többnyire tömegesen terem. Minthogy melegkedvelő gomba, nyáron és kora ősszel, még szárazabb időben is bőven gyűjthető.

Hasonló fajok

A galambgombák, népiesen galambicák, jól felismerhetők szabályos alakjukról, domború, színes kalapjukról, kifejezetten küllősen álló, fehér vagy világossárga, törékeny lemezeikről, a színes kalaptól eltérően fehér tönkjükről, amelyen soha sincsen gallér. Különösen jó ismertetőjelük a merev, pattanva törő húsuk.

Jóízű, gyakori még a nagyon törékeny morzsolódó lemezű dióízű galambgomba, amelynek a kalapja többnyire zöld, de sokféle más színű, sőt középen és a szélén is különböző színű lehet, valamint a varashátú galambgomba, amelynek a kalapja mindig szürkészöld és rücskös, varas felületű.

A zöld kalapú galambgombákkal vigyázzunk, könnyen összetéveszthető a zöld gyilkos galócával; a galóca nem merev, nem pattanva törő húsú, és a tönkje galléros!