Gombafajták

Májusi pereszke (Calocybe gambosa)

Májusi pereszke jellemzői

Közepes termetű, de vastag húsú, zömök, fehéres színű gomba. Kalapja félgömb alakú vagy kúposan domború. Színe fehér vagy sárgás-fehér, felülete sima. Széle kezdetben begöngyölt, húsa feltűnően vastag. Bőre alig húzható le. Lemezei rendkívül keskenyek, sűrűn állók. A lemezek színe a kalappal egyezően fehér, sárgás-fehér. Tönkje rövid, zömök, egyenletesen vastag, tömör. Színe fehér, sárgásfehér, felülete sima. Húsa tömör, rugalmasan merev, a tönkben kissé szálakra foszló. Lisztre, gyümölcsre emlékeztető, jó szagú és liszt ízű.

Előfordulása

Erdőszéleken, bokros helyeken, ligetekben, kertekben, erdei tisztásokon, főleg füves helyeken terem. Kifejezetten tavaszi gomba. Egyes helyeken igen gyakori.

májusi pereszke gomba
májusi pereszke gomba

Hasonló fajok

A májusi pereszke gyűjtésében elsősorban termésidejére, tavaszi megjelenésére kell figyelni, mert nyáron és ősszel több hozzá hasonló és nemcsak ehető, hanem mérgező gomba is van. Jó ismertetőjele továbbá, hogy a kalapban rendkívül vastag a húsa és igen keskenyek a lemezei.

A hozzá hasonló, de később termő ehető fajok közül említést érdemel a tejpereszke, amely sokkal nagyobb méretű, még vastagabb húsú, gömbölyű kalapú és erősen begöngyölt kalapszélű faj.

Van néhány fehér színű, de a kalapban vékony húsú ehető gomba is, amelyeket nem ajánlatos gyűjteni, mert a mérgező fehér színű gombák mind vékony húsúak. Közülük a legfontosabb a fehér gyilkos galóca, amelynek tönkje azonban galléros és bocskoros, valamint a fehér színű tölcsérgombák, de azoknak lefutó állásúak a lemezei, főleg pedig a feltűnően vékony kalaphúsú nagy döggomba, amelynek a lemezszíne nem fehér, hanem rózsaszínes.

A májusi pereszkéhez hasonló összes többi gomba azonban nem tavasszal, hanem később terem. A májusi pereszkével egy időben a vele összetéveszthető gombák közül csak a tövisalja gomba gyakori, amelynek a lemezei rózsaszínűek, nem fehérek.