Bakopa (Chaenostoma cordatum)

Bakopa (Chaenostoma cordatum)

Bakopa jellemzői

A bakopa (Chaenostoma cordatum) egy szép cserje, mely Dél-Afrika hegyvidéki területein honos. Levelei keskenyek, lándzsásak, fényes sötétzöldek. Virágai aprók, fehérek vagy rózsaszínűek, tömött fürtökben nyílnak. A bakopa mely itthon egynyáriként nevelünk, 1-3 méter magasra nő meg. Sűrű, elágazó növekedésű.  Közepesen igényes növény, a napos, félárnyékos helyet kedveli. Nem túl szárazságtűrő. Fagyérzékeny, ezért lakásban tartva akár páfrányként is tartható.

Bakopa virág
Bakopa virág

Ültetés, gondozás

Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba ültessük. A savanyú talajt nem kedveli. Rendszeresen öntözzük, a talajt tartsuk egyenletesen nedvesen. A kiszáradást nem viseli jól. Tavasszal célszerű műtrágyázni, ezzel segítve a bakopa növekedését.
Évente tavasszal vagy ősszel végezzünk alakító metszést, távolítsuk el a beteg, sérült hajtásokat.

Védett helyre ültessük, mert a hideget és a szeles, napos helyet nem kedveli. Lakásban dísznövényként is tartható, ekkor figyelni kell a párás környezet és a megfelelő öntözés biztosítására.

Szaporítás

Magról könnyen szaporítható tavasszal vagy nyár elején. A magokat tavasszal vessük el. Félfás dugványokkal július-augusztusban szintén eredményesen szaporíthatjuk. Osztással a tavaszi időszakban új növényeket nevelhetünk. Válasszunk fiatal hajtásokat és osztógyökereket is tartalmazó részeket. A gyökereztető hormon használata segítheti a sikeres meggyökeresedést mind a dugványozásnál, mind az osztásnál. Lakásban a levágott végeket alacsony hőmérsékleten gyökereztethetjük vízben.