Fehér nárcisz (narcissus poeticus)

Fehér nárcisz (narcissus poeticus)

Ez a bódító illatú tavaszi virág a vadvirágok báját hozza a kertünkbe.

Fehér nárcisz jellemzői

A fehér nárcisz (narcissus poeticus) a Földközi-tenger környékén nagy területen elterjedt, igazi vadvirág. Jellemzői a hófehér lepellevelek és a rövid, sárga melléklepel, amelyen legtöbbször zöld szemfolt látható, széle pedig narancsvörös árnyalatú.

Gyakori változata a pávaszemnárcisz (narcissus poeticus var. recurvus) A virágok kellemes, fűszeres illatot árasztanak, szirmaik enyhén visszahajlanak. Vannak hibrid fajták is, amelyek a vad fajok keresztezésével alakultak ki és alig különböznek egymástól. Megbízható, bevált fajta az ‘Actaea’ , de kapható kereskedelmi forgalomban az ‘Ace of Diamonds’ , a ‘Cantabile’ , a ‘Dactyl’ , a ‘Horace’ , a ‘Haworth’ és a ‘Queen of
Narcissi’ fajta is.

Ültetése

A fehér nárcisz a többi nárciszhoz hasonlóan jól illik erdősávok szélére, cserjék alá vagy tavaszi évelők közelébe. Természetes élőhelyei a nyirkos talajú hegyi rétek. Ezért különösen alkalmas arra, hogy tavaszi virágos rétre ültessük sudár kankalinnal, bókoló csillagvirággal és gyöngyikével együtt. Gondoljunk azonban arra, hogy a gyepet csak a levelek leszáradása után lehet nyírni. Célszerű továbbá a hagymákat 4-5 évente felszedni és szétosztani, hogy ne hagyjon alább a virágzás.

Ha szeretnénk érezni a virág finom illatát, akkor ültessünk néhány csoportot a ház közelébe, például dézsába, a bejárat melletti ágyásba, az előkertbe vagy a terasz közelébe.

Ültetés lépései

Ültetési idő: kora ősz

1. Kis pálcákkal jelöljük a helyeket, ahova a hagymákat akarjuk ültetni.

2. Törekedjünk arra, hogy a csoportok úgy nézzenek ki, mintha maguktól szaporodtak volna el.

3. Ültessünk csoportonként 6-8 hagymát 5-10 cm mélyre, egymástól 10-15 cm-re. A gödröket ültetősablonnal mélyítsük.

4. Szórjunk rájuk földet és nyomkodjuk meg a talajt és takarjuk komposzttal vagy más anyaggal.

5. Tavasszal szórjunk a tövekhez tápszert vagy komposztot. Az elnyílt virágokat szedjük le, a leveleket hagyjuk leszáradni.

Gondozása

A fehér nárcisz egyszerűen gondozható hagymás virág. Virágai áprilistól májusig nyílnak, melyek illatosak. Félárnyékos helyen is megél, de naponta legalább háromórányi napsütésre van szüksége.  Jó vízáteresztő, mélyrétegű és enyhén nyirkos talajt kedveli.

Kora ősz – ültetés és talajtakarítás

A hagymákat augusztusban, de legkésőbb szeptemberben ültessük el csoportokban, 5-10 cm mélyre, egymástól 10-15 cm tőtávolságra. Egy réteg komposzttal vagy lombbal takarjuk felettük a talajt.

Tavasz – trágyázás és öntözés

Minden évben, amikor a hagymák hajtani kezdenek, szórjunk a tövük köré komposztot vagy hagymás növényeknek való tápszert. Szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényeket.

Nyár – tisztítás és tőosztás

Szedjük le az elnyílt virágokat. Hagyjuk a leveleket elsárgulni és visszahúzódni. A nagyra nőtt állományokat 4-5 évente szedjük fel, a hagymákat osszuk szét, majd külön ültessük el őket újra.

Kártevők és betegségek

A levelek fonákján látható halvány foltok vagy a hosszanti irányban húzódó széles, halványzöld vagy fehér sávok vírusfertőzésre utalnak. Ezt a betegséget nárciszfoltosodásnak nevezzük. A fertőzött növényeket szedjük ki és semmisítsük meg. A szomszédos hagymákat ültessük át más helyre.