Gombafajták

Óriás csiperke (Agaricus augustus)

Óriás csiperke jellemzői

Nagy termetű, sárgásbarna kalapú gomba, körkörösen elrendezett sötétebb barna pikkelyekkel. A lemezek hosszúak, keskenyek, a tönk körül gyűrűbe zárulnak. A tönk magas, szűk üregű, a gallér alatt sárgás, pelyhes. Mandula-vagy ánizsszagú.

Kalapja 10-30 cm átmérőjű, de ennél nagyobb példányok is előfordulnak. A sárgásbarna (barna) kalap kezdetben kúpos, majd harang alakú, végül kiterülő. A kalapbőr idősebb korban cserepesen felrepedezik. A sötétbarna pikkelyek között a gomba sárgás húsa előtűnik. A kalap közepén a bőr nem reped fel, egységes barna folt alakjában marad meg, gyakran kúposan kiemelkedik.

Lemezei hosszúak, keskenyek, kezdetben fehéresek, majd hamarosan hús-színűek lesznek, végül feketésbarnává változnak. A lemezek a tönk körül gyűrűbe zárulnak.

Tönkje 10-20 cm magas, karcsú, fehér. A gallér felett sima, alatta szálas és sárgásan foltos. Az idősebb példányokon lehet teljesen sima és sárgás-barnás. A gallér jól fejlett, sárgás, alsó felülete bordázott. A tönk alul körteszerűen enyhén kiszélesedik. Már fiatal korban szűk üregű, vattaszerű anyaggal kitöltve.

Húsa kezdetben fehér, majd sárgás vagy világosbarnás, különösen a tönk tövében. Fiatalon a nyomáshelyeken sárgul. Közepesen vastag.

Szaga mandulára vagy ánizsra emlékeztet.

Augusztustól novemberig, főleg lucfenyvesekben, de lomberdőkben is megtalálható. Néha parkokban, útszélén is előfordul. A ritka fajok közé tartozik, de helyenként gyakrabban előfordul kisebb csoportokban.