Virágok metszése, a gazdag virágzás érdekében

virágok metszése

A rendszeres metszés révén erőteljes, zömök, dúsan virágzó növények fejlődnek. A visszavágás erősíti az évelőket és az egynyári virágokat.

Metszés előnyei

Az évelő és egynyári virágokat több okból is érdemes visszavágni.

A metszéssel meghosszabbíthatjuk és gazdagabbá tehetjük a virágzást, illetve serkenthetjük a másodvirágzást. Megakadályozhatjuk a magképződést, amely energiát von el a növénytől, és nem kívánt növényszaporodáshoz vezet.

Elkerülhetjük, csökkenthetjük vagy megállíthatjuk a betegségek és kártevők terjedését. Megszabadíthatjuk a növényeket a fagykárt szenvedett hajtásoktól, és elősegíthetjük az új hajtások kifejlődését.

Mikor metsszük?

A virágzás előtti metszés bokrosodásra és bőséges rügyezésre ösztönzi a növényeket, elsősorban az egynyári virágokat. Az évelőkről eltávolíthatunk néhány rügyet, hogy a maradékból nagyobb virágok fejlődjenek. Virágzás után távolítsuk el a hervadt részeket, hogy a növény ne a magképzésre, hanem az újbóli virágzásra fordítsa erejét.

Ősszel az évelők többségét tenyérnyivel a talaj felett le kell vágni. Így megkönnyítjük a tőosztást, az átültetést és a takarást. A szárak nem törnek el a hó alatt, ami rothadáshoz és betegségek kialakulásához vezetne.

Így metszünk

Csípjük le a fiatal egynyári növények hajtáscsúcsát,  hogy megőrizzék tömött formájukat, és sok rügyet fejlesszenek. Folyamatosan távolítsuk el a hervadt virágokat, így a növények hosszabb ideig nyílnak, és nem telepednek meg rajtuk a betegségek és a kártevők. A hosszú hajtású növényeket, például a petúniát, érdemes alkalmanként visszavágni.

Rendszeresen szedjük le az évelők hervadt vagy beteg leveleit. Virágzás után szárral együtt távolítsuk el az elnyílt részeket. A levéltelen virágszárakat, például a fáklyaliliomét, közvetlenül a föld felett, a lombos szárakat a legfelső levél felett vágjuk le.

Évelők visszavágása

Kora nyáron kissé vágjuk vissza az őszi évelőket. így több oldalhajtást és virágrügyet fejlesztenek.

Idejében távolítsuk el a túl hosszú hajtásokat. A törött szárak nem szépek, és a betegségek is könnyen megtámadhatják őket.

Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt részeket, nehogy a növények magokat érleljenek. A szárakat lehetőleg a földhöz közel vágjuk le.

Virágzás után vágjuk vissza a párnaalkotó évelőket kb. egyharmadukra. Így a növények megőrzik tömött formájukat, és másodszor is virágoznak.

FONTOS: Hagyjunk meg néhány érdekes formájú évelőt és fűfélét, hogy kertünk télen se tűnjön kopárnak. Kora tavaszig várhatunk többek között a bánsági szamárkenyér (Echinops bannaticus) a pompás varjúháj (Sedum spectabile), a kisázsiai macskahere  és a japán szellőrózsa (Anemone japonica) visszavágásával.

Egynyári virágok metszése

Beültetéskor kurtítsuk meg a növényeket, hogy megtartsák zömök alakjukat, és gazdagon elágazzanak.

Rendszeresen vágjuk le az elnyílt részeket. A hosszúra nyúlt hajtásokat tőből távolítsuk el.

Az egynyári úszónövényeket alkalmanként formára nyírhatjuk. A zavaró hajtásokat teljes egészében távolítsuk el.

TIPP: A vázába szánt virágokat akkor vágjuk le, amikor körülbelül egyharmad részben kinyíltak. Így nemcsak a virágokban gyönyörködhetünk, hanem a növényt is arra serkentjük, hogy új rügyeket fejlesszen. Vágott virágnak alkalmas például a szarkaláb, a kúpvirág, a szépecske, a pillangóvirág és az oroszlánszáj. A virágokat lehetőleg reggel vágjuk le, és azonnal tegyük vázába.

Metszés után

A megmetszett növények bőséges víz- és tápanyag-utánpótlást igényelnek, hogy friss leveleket és virágrügyeket fejleszthessenek. A rendszeres időközökben adagolt tápoldat folyamatos tápanyagellátást biztosít. A tápoldatot hígítsuk a csomagoláson feltüntetett arányban.

jóllehet a növények a visszavágás hatására erőteljesebbé válnak, sok magas évelőnek és egynyári növénynek támasztékra van szüksége, különösen akkor. ha hajtásait lehúzzák a dúsan növő virágok. Használjunk bambuszrudat vagy karót, nehogy a növények eltörjenek vagy széthajoljanak.