Kerti növények

Bambusz fajták

Ezek az egzotikus növények erdőt vagy szőnyeget alkotnak. Az idehaza termesztett bambuszok, bambusznádak, a Phyllostachys nemzettségből valók.

Bambusz jellemzői

Bambusz néven több mint ezer, különböző nemzetséghez tartozó fajt foglalunk össze.

Kínai bambusz (Fargesia)

Ehhez a nemzetséghez tartozik a klasszikus kerti bambusz: az ernyő bambusz (Fargesia murielae). A Fargesia nitida egyes fajtái is virágozni kezdenek, ezért ültetésük nem ajánlott.

Botnád (Phyllostachys)

Az ebbe a szép nemzetségbe tartozó fajok 2-7 m magasra nőnek és jól helyettesítik a Fargesia nemzetséget. Különösen ajánlható a hajlékony bambusz (Phyllostachys flexuosa), a Phyllostachys aureosulcata, a Phyllostacbys purpurata var. solida, a Phyllostachys meyeri, a Phyllostachys nuda botnádfaj és a fekete bambusz (Phyllostachys nigra), amelynek ‘Boryana’ és ‘Henonis’ elnevezésű fajtái kedveltek. Erősen terjedő tövű az arany bambusz (Phyllostachys aurea), de ‘Holochrysa’ és ‘Koi’ nevű fajtái dézsában is nevelhetők.

Bozótbambusz (Pleioblastus)

Ehhez a nemzetséghez alacsonyra növő fajok tartoznak, mint például a japán bozótbambusz (Pleioblastus chino, 1-2 m), az apró bozótbambusz (Pleioblastus humilis var. pumilus, 0,5-1,2 m), a zebra bozótbambusz (Pleioblastus viridistriatus, 0,5-1,2 m), a mindössze 30 cm magasra növő törpe bozótbambusz (Pleioblastus pygmaeus) és a bozótbambusz tarka levelű változata (Pleioblastus fortunei `Variegatus’).

Bambusz ültetése

A fajta kiválasztásához kérjünk tanácsot szakembertől. A japánkertből nem hiányozhat a bambusz. Kerti tó partján szoliterként figyelemfelkeltő hatású lehet. Belátás elleni védelemnek leginkább a magasra növő fajok és fajták alkalmasak, amelyek rövid idő alatt sűrű, tömör, örökzöld falat alkotnak. Talajtakarónak és aljnövényzetnek az alacsony fajokat ültethetjük. A nagyméretű dézsában nevelt bambusz örökzöld eleme lehet a terasznak vagy az erkélynek.

1. Májusban ássunk a gyökérlabdánál mélyebb, szélesebb ültetőgödröt. Lazítsuk fel az alján a talajt. A kiemelt földhöz keverjünk komposztot.

2. Vegyük ki a bambuszt a cserépből, lazítsuk fel a gyökereit, majd állítsuk vízzel teli vödörbe, amíg a gyökérlabda telítődik vízzel.

3. Szórjunk a gödörbe javított földkeveréket, és a növényt úgy helyezzük bele, hogy a gyökérlabda felső síkja talajszintbe kerüljön.

4. Töltsünk földet a gyökerek köré, és jól nyomkodjuk meg. Alakítsunk ki tányért a tő körül, és alaposan öntözzük meg a növényt.

5. A tő körül 5 cm vastagon komposzttal vagy kéreg őrleménnyel takarjuk a talajt. hogy hosszabb ideig megtartsa a nedvességet

Tipp: A burjánzó fajok esetében 70 cm mélyen emeljük ki a talajt, majd építsünk minden oldalra gátat.

Bambusz gondozása

A bambuszok többsége, egyszerűen gondozható örökzöld évelő. Nagyon ritkán virágzik. Napfény vagy enyhe félárnyékos helyen tenyészik. Meleg, szélvédett helyre ültessük. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel.  Tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt, de ne túlságosan nedvesen. A bambusz nem viseli el a pangó talajvizet.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Az elhalt szárakat közvetlenül a talaj felett vágjuk le. Komplex műtrágyával trágyázzunk. Az új növényeket májustól ültethetjük el. Az idősebb állományokat tőosztással szaporíthatjuk, vagy a szélső gyökeres részeket kiáshatjuk. Ilyenkor vágjuk vissza a szárakat és újra ültessük el a töveket.

Nyár – gondozás

Szárazság idején rendszeresen öntözzük meg és augusztusig havonta egyszer trágyázzuk.

Ősz – fagyvédelem

A fagyoktól főként a fiatal egyedeket védjük. A gyökérzóna felett lombbal vagy szalmával takarhatjuk a talajt, vagy az egész növény köré tekerjünk nádszövetet.

Kártevők és betegségek

Ritkán támadják meg kártevők és betegségek, hidegebb telet követően azonban gyakran károsodnak a levelei és a szárak. Vágjuk ki az elfagyott szárakat a növény a rizómáról újra ki fog hajtani. Dézsában a rizómák is elfagyhatnak.