Kerti növények

Hólyagvessző (Physocarpus opulifolius)

Hólyagvessző jellemzői

A hólyagvessző (Physocarpus opulifolius) Észak-Amerikából származó lombhullató, gyorsan növő cserje, amely a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Idehaza különösen népszerű, köszönhetően változatos levélszínének és díszes terméseinek.

Fajtától függően 1,5-2 méter magasra nő, bár bizonyos körülmények között akár a 3 métert is elérheti a magassága. A levelei oválisak vagy széles tojásdad alakúak melyek 3-7 cm hosszúak, finoman fogazott szélűek, és a fajtától függően változhatnak zöld, vörös, vagy bronz színűekre. Késő tavasszal virágzik, apró, fehér vagy rózsaszín virágokat hozva elő, amelyek kis, gömb alakú csoportokban helyezkednek el.

hólyagvessző bokor
hólyagvessző bokor

Az ősz folyamán a növény termése, egy kis, barnás pirosas bogyó amely szintén hozzájárul hólyagvessző dekoratív megjelenéséhez. A hólyagvessző különösen vonzó a madarak számára, amelyek a terméseit fogyasztják. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló növény.

Hólyagvessző fajtái

– Physocarpus opulifolius ‘Red Gnom’

– Bangitalevelű hólyagvessző – Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’

– Aranysárga hólyagvessző – Physocarpus opulifolius ‘Dart’s Gold’

– Borvörös hólyagvessző – Physocarpus opulifolius ‘Summer Wine’

– Terülő hólyagvessző – Physocarpus capitatus

– Sárga levelű hólyagvessző – Physocarpus opulifolius ‘Luteus’

– Magas törzsű hólyagvessző – Physocarpus opulifolius ‘Lady in Red’

Hólyagvessző gondozása

Szerencsére nem igényel különösebb erőfeszítést a gondozása. Teljesen fagytűrő, jól tűri a szárazságot és a városi környezethez is jól alkalmazkodó cserje. Napos és félárnyékos helyen fejlődik a legjobban. Talajban sem válogatós; a savas, lúgos vagy semleges pH-jú talajban is képes fejlődni, de szereti a tápanyagban gazdag talajt.