Kerti növények

Bohócvirág (Mimulus) gondozása, ültetése

Már a név is vidám hangulatú növényre utal. Színes virágainak köszönheti a nevét, amelyek egyes fajoknál kis bohócálarcra hasonlítanak.

A bohócvirág bemutatása

A ‘Mimulus‘ szó bohócot, színészt jelent. A név utal a növény külső megjelenésére is, hiszen vidám ajkas virágai a bohóc álarcára hasonlítanak.

A bohócvirág (Mimulus) alapvetően évelő növény. Összesen mintegy 60 faja és 150 fajtája ismert. A természetben Dél-Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában található meg. A bohócvirág azonban egyaránt jól fejlődik cserépben, erkélyládában és ágyásokban is.

Az üzletekben általában a Chilei bohócvirág (Mimulus luteus) és a sárga bohócvirág (Mimulus guttatus) keresztezésével létrejött hibrideket vásárolhatjuk meg, amelyeket egynyári növényként tartanak, vagyis a virágzás után ősszel eldobják őket.

A bohócvirág nem utolsósorban színes virágai és színkombinációi miatt kedvelt.

Bohócvirág hibridek

A szaküzletekben kínált hibridek általában csak legfeljebb 30 cm-re nőnek meg, viszont egész nyáron díszlenek a színes, foltos virágok.

A ‘Calypso’ fajta aranysárga színekben pompázik. A ‘Viva’ fajta korán virágzik, és nagy, sárga vagy néha vörösesbarna virágokat hoz.

A sárga bohócvirág

A chilei bohócvirág vad változata Alaszkától egészen Chiléog megtalálható. Az évelő kúszó rizómájú faj akár az 50 cm-t is elérheti. A felső levelek fogazottak, az alsók pedig bevágottak. A virágok egyenként, a felső levélhónaljban helyezkednek el.

Sárga bohócvirág

A bohócvirág igényei, gondozása

A felfelé ágaskodó bohócvirág akár 25-50 cm-re is megnőhet.

Virágzás

Ez a szép növény júniustól egészen (néha késő) őszig nyílik. A meglehetősen nagy, ajkas virágok a legfelső levélhónaljakban egyesével helyezkednek el. A virágok színe lehet sárga, narancssárga, vörös vagy többszínű. A virágoknak csak enyhe illatuk van.

Fény és hőmérséklet igény

A bohócvirág félárnyékban fejlődik a legjobban. Nyáron az átlagos szoba- és külső hőmérséklet megfelelő számára. Az áttelelő növényeket 10-15 °C-os, nem túl sötét helyiségben helyezzük el.

Öntözés, tápanyag

Mivel a bohócvirág természetes élőhelyén tavak közelében, nedves helyeken fordul elő, a cserépben is állandó nedvességet igényel, ugyanis csak akkor virágzik. Ha földje nem túl gazdag tápanyagokban, nyáron egy-két alkalommal trágyázzuk meg a növényt.

Föld

Lehetőleg tápanyagban gazdag, porózus földet válasszunk a bohócvirágnak. A kereskedelemben kapható virágföld tőzeggel, komposzttal és némi kaviccsal keverve ideális talajt képez.

Mindig olyan cserepet válasszunk a növénynek, amely kicsit nagynak tűnik. Lehetőleg műanyag cserepet használjunk, mert abból nem párolog el olyan könnyen a víz.

A növényt akkor ültessük át, ha a gyökerek már teljes egészében kitöltötték a cserepet.

A bohócvirág szaporítása

A bohócvirág szaporításának hagyományos módja a magról való szaporítás. Az apró magokat március áprilisban szórjuk homokos földre (ne vessük mélyre), majd helyezzünk fölé üveglapot, hogy ily módon biztosítsuk a megfelelő páratartalmat.

Ha a magok kicsíráztak, a hőmérsékletet 15°C-ra (2-3 °C-kal) csökkenthetjük. Ha kifejlődtek a magoncok, ültessük át őket kis cserepekbe, ahol 10-12 °C-ot biztosítsunk a fejlődéshez.

Május közepétől a bohócvirágot cserepestől már kitehetjük a szabadba, hogy hozzászokjon a mostohább körülményekhez. Május végén ültessük ki a növényeket végleges helyükre, ahol biztosított a megfelelő talajnedvesség.

A cserépben tartott növényeket ebben az időszakban ültessük át nagyobb cserepekbe. A föld legyen tápanyagban gazdag és porózus. Az átültetés után a lakásban növeljük a hőmérsékletet 15-20 °C-ra. A szabadba kiültetett növényeknek viszont meg kell elégedniük a külső hőmérséklettel.

A bohócvirág teleltetése

Bár a bohócvirág általában egynyári növényként tartják, azért néhány növénybarát bizonyára szívesen megpróbálkozna az átteleltetéssel.

A teleltetés tulajdonképpen nem jelent túl nagy gondot, ugyanis enyhe teleken, ha a növényt jól letakarjuk, kint hagyhatjuk a szabadban. A szabadba kiültetett növényeket fedjük be kis ágakkal, avarral és földdel, a cserepes növényt pedig vigyük be a házba, és biztosítsunk neki nem túl sötét, 10-12 °C hőmérsékletű helyet.

Mindig gondoskodjunk friss levegőtől, de a huzattól óvjuk a növényt.

TIPP: ha a lakásban az előbb említett feltételek biztosítása mellett világosabb helyre tesszük a bohócvirágot, egy kicsit meghosszabbíthatjuk a virágzási időszakot.

Ha egy bizonyos színű bohócvirágban több éven keresztül is szeretnénk gyönyörködni, szedjünk a növényről dugványokat. A dugványok hamar gyökeret eresztenek, és általában hamarabb virágoznak, mint a magról szaporított növények.