Szobanövény

Buzogányvirág (dieffenbachia) gondozása, betegségei

A buzogányvirág (Dieffenbachia) ovális levelei a fajtától függően lehetnek fehér foltosak, zöld szegélyűek vagy melírozottak. A kevés gondozást igénylő növények közé tartozik, de magas páratartalmú levegőt igényel.

A buzogányvirág bemutatása

A buzogányvirágot (Dieffenbachia) a bécsi botanikus kert főkertészéről, J. Dieffenbachról nevezték el sok évi, érdemekben gazdag szolgálata elismeréséül.

A növény a trópusi Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia esőerdeiben honos. Ott mintegy harminc különböző fajtája ismert.

A buzogányvirág fajtái

A buzogányvirágnak számos különböző színű és levélmintázatú fajtája kapható, melyek mind néhány alapfajtára vezethetők vissza. A ‘Camilla’ fehér vagy krémszínű levelein vékony zöld szegély fut körbe. Ez a Nagyvirágú buzogányvirág (dieffenbachia maculata) ‘Compacta’ természetes változata. Természetesen új fajták nemesítése is folyik.

Dieffenbachia mérgező

Mérgező nedvétől eltekintve szinte ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letöröljük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a buzogányvirág nedvével érintkezésbe kerülhetünk.

A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad tőle!

 

A buzogányvirág igényei, gondozása

A buzogányvirág több mint egy méter magasra is megnőhet. Általában 30 cm magas, fiatal növényeket árulnak.

Virágzás

Az idősebb példányokon jelentéktelen virágok képződhetnek. Ezeket megjelenésüket követően azonnal csípjük le, mert így több energiája marad a növénynek új levelek nevelésére.

Fény és hőmérséklet

A levélmintázat fejlődéséhez világos, de nem túl napos hely a legmegfelelőbb. Az árnyékban a rajzolatok hamar kialakulnak. A normál szobahőmérséklet, amely télen semmi esetre se legyen hidegebb 16 °C-nál, jól viseli. Huzatba és nyitott ablakhoz ne tegyük. Magas páratartalmat igényel.

Öntözés, tápanyag

Nyáron a növény sok vizet kíván. A leveleket gyakran mossuk le, és a növényt is sokszor permetezzük vízzel. Mindig alacsony mésztartalmú vizet használjunk. Áprilistól szemtemberig hetente egyszer kapjon trágyát.

Télen kevesebbet locsoljuk, de permetezéssel mindig gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.

Ha a növény kinőtte a cserepet, márciusban ültessük át virágföldbe.

Buzogányvirág visszavágása

Azokat a növényeket, melyek alsó leveleiket lehullatták, az átültetésénél akár 10 cm-esre is visszavághatjuk.

A buzogányvirág betegségei, kártevői

A buzogányvirágra tulajdonképpen csak a baktériumok jelentenek komoly veszélyt. Amennyiben megtámadják, először a levelek fonnyadnak el, majd később az egész növény.  Sajnos ilyenkor nincs más megoldás, ki kell dobni a növényt, mielőtt más növényeket is megfertőzne. A fonnyadó buzogányvirágot már nem lehet megmenteni. A cserepet és az alátétet minden esetben fertőtlenítsük, mielőtt újra felhasználnánk.

Télen a fehérfoltos fajtákon néha barna levélfoltok jelennek meg. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel a fényhiány, mivel ez a tünet napsütéses időszakban soha nem észlelhető. A baktérium-fertőzéssel ellentétben ezek a foltok szárazak.

A buzogányvirágot a takácsatkák is megtámadhatják. Ilyenkor a levelek lehullanak. Általában segít a rovarirtó szer, amellyel az egész növényt be kell permetezni.