Kerti növények

Bőrlevél (Bergenia) fajtái és gondozásuk

A bőrlevél szokatlan levélformájával hívja fel magára a figyelmet.

Bőrlevél jellemzői

A húsos levelű és hajtású bőrlevél (Bergenia) a kert különleges színfoltja.

Levelei kerekdedek vagy szív alakúak, fényesek és többnyire örökzöldek. Egyes fajtáknál csak a levelek fonákja, másoknál felszínük is vörösesbarna, de vannak olyanok is, amelyek csak télen színeződnek el. Fehér, rózsaszín vagy piros virágai márciustól májusig nyílnak. Az apró virágokból álló bugavirágzatok jóval a lomb fölé magasodnak. Formáját tekintve a bőrlevél talajtakaró növény. Gyöktörzset fejleszt, amely a földfelszín közelében helyezkedik el. Egyes fajták nagyon erőteljes felépítésűek.

Az évelők nem támasztanak különleges igényeket a gondozást illetően, de bizonyos fajok és fajták nem fagytűrőek. Gyakran csak a virágok esnek áldozatául a kései fagyoknak. Hideg éghajlaton későn nyíló fajtákat ültessünk.

Nemesített bőrlevelek

A kertekben a leggyakoribbak a gazdag fajtaválasztékot felvonultató nemesített bőrlevelek. A sötétvörös 20-30 cm magasra növő ‘Abendglut’, a fehér, 40 cm magas ‘ Wintermarchen’, a kárminvörös, 40 cm-es ‘Pinneberg’, a piroslila, 30-40 cm magas ‘Sunningdale’ és a piros, 30 cm-es ‘Admiral’ levelei ősszel vagy télen barnás-, illetve élénkvörösre színeződnek.

A bíborvörös, 40 cm magas ‘Purpurglocken’ és a rózsaszín, 20-30 cm magasra növő ‘Morgenröte’ gyakran másodszor is nyílik szeptemberben.A rózsaszín, 50-60 cm magasra nyúló ‘Oeschberg’ és a kárminvörös, 40 cm magas ‘Pugsleys Purple’ későn virágzik, ezért kevésbé fenyegeti őket a fagyveszély.

Szívlevelű bőrlevél

A szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) erőteljes, örökzöld faj, amely lilásrózsaszín virágokat hoz. A körülbelül 40 cm magas növény áprilistól májusig nyílik.

Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia)

Vaskoslevelű bőrlevél

A vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia) szintén örökzöld. Bíborrózsaszín virágaiban már márciusban gyönyörködhetünk.

Vaskoslevelű bőrlevél (Bergenia crassifolia)

Bőrlevél gondozása

A bőrlevél évelő növény, virágai márciustól májusig nyílnak. Egyszerűen gondozható, kiváló talajtakaró. Kártevőkkel szemben ellenálló. A bőrlevél a félárnyékban fejlődik a legjobban, de a napfényt és az árnyékot is eltűri. A növény csaknem minden talajban jól érzi magát. Legjobba a nyirkos, tápanyagban gazdag föld.

Tavasz – ültetés és tisztítás

Kedvező ültetési idő zord éghajlatú helyen. A korábban telepített növényeket tisztogassuk ki, az elhalt leveleket távolítsuk el. Osszuk szét az idősebb példányokat. Vágjuk le az elnyílt szárakat.

Nyár – gondozás

Kánikulában öntözzük, különösen akkor, ha sekélyen gyökerező fák köré ültettük, amelyek  elszívják előle a nedvességet. Nyirkos időben gyűjtsük össze a csigákat, vagy állítsunk fel sörcsapdát.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Kedvező ültetési idő enyhe éghajlatú helyen. A korábban elültetett növények köré terítsünk komposztot, vagy lombot, és takarjuk őket gallyakkal.

Növénybetegségek

A bőrlevél nem érzékeny a betegségekre, de vonzza a csigákat, amelyek kirágják a leveleket és nyálkás nyomot hagynak maguk után a növényen és a növény körül. Állítsunk fel sörcsapdákat, és helyezzünk ki csalétket, vagy kora reggel, késő este és esőben rendszeresen gyűjtsük össze a kártevőket.