Kerti növények

Napfényvirág az ősz hírnöke

A napfényvirág késő nyáron még egyszer feldíszíti a kertet.

Napfényvirág jellemzői

A napfényvirág (Helenium) hosszú életű, egyszerűen gondozható évelő növény. Nyártól őszig gazdagon virágzik. Számos fajtája létezik, amelyek telt, késő nyári színekben: sárgában, narancssárgában, pirosban vagy barnásvörösben pompáznak. A virágok közepén feltünő, bársonyos, sárga vagy barna színű kúp díszeleg.

Júliusban virágzik az egyik legismertebb fajta, a téglavörös ‘Moerheim Beauty’, amely 70 cm magasra nő.

Augusztusban nyílnak olyan bevált fajtái, mint az aranybarna ‘Waltraut’ (80 cm), a piros szélű, sárga virágokat hozó ‘Kkönigstiger’ (120 cm) vagy a vörösesbarna ‘Baudirektor Linné’ (130 cm).

Szeptemberben az egyik legelterjedtebb fajta, a ‘Sonnenwunder’ (150 cm) és a ‘Septembergold’ bontja varázslatos sárga virágait.

Napfényvirág változatai

Napfényvirág gondozása

Évelő növény, mely fajtától függően júliustól októberig virágzik.Virágai vágott virágnak is alkalmas. Egyszerűen gondozható, kiváló méhlegelő. A napfényvirágot ne ültessük árnyékos helyre, mert egész nap napfényre van szüksége. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt igényel. A homokos földhöz adjunk hozzá komposztot, hogy megtartsa a nedvességet.

Tavasz – ültetés

A napfényvirágot áprilistól ültessük ágyásba.

Késő tavasz – tetejezés

Hogy a növény jobban növekedjen, és gazdagabban virágozzon, csípjünk le a hajtáscsúcsokból 2,5-5 cm-t, amikor elérte magassága kétharmadát.

Nyár – megtámasztás

A magasabb fajtákat karózzuk ki, amikor a virágok nehézzé válnak. A karót szúrjuk le a növény mellé, és zsinórral kössük hozzá a szárhoz.

Ősz – tisztítás

Az elhervadt virágokat vágjuk le. Az első fagy után vágjuk vissza a növényt 10 cm-re. Takarással védjük.