Kerti növények

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa)

A rendkívül ellenálló cserjés pimpó virágainak bája a vadrózsa szépségével vetekszik.

Cserjés pimpó jellemzői

A meglepően ellenálló cserjés pimpó tartós virágok özönével ajándékozza meg a kertbarátokat. A cserjés pimpó legtöbb fajtája fás szárú. A felálló szárú vagy terebélyes növekedésű cserjék apró, zöld vagy szürkészöld, tenyeresen összetett, öt levélkéből álló leveleket hoznak. Az üde, vadrózsára emlékeztető, 2,5-5 cm átmérőjű virágok fajtától függően fehérek, sárgák, narancsszínűek vagy pirosak lehetnek. A leggyakoribb azonban a sárga virágszín, amely az alapfajt is jellemzi.

Sárga fajták

Ismert sárga virágú fajta a 60-80 cm magasra növő ‘Elizabeth’,  a ‘Hachmann’s Giant’, a ‘Kobold’ és a ‘Sommerflor’. A ‘Goldteppich’ 40-60 cm-es magasságot ér el, a ‘Longacre’ a talajtakarókhoz hasonlóan kúszva fejlődik. Kiváló magas növésű fajta az 1,2 méterre is megnyúló ‘Goldstar’. Különleges látványt nyújt az ezüstszürke levelű, világossárga virágú ‘Primrose Beauty’, amely terebélyesen növekszik, és nem nő 40 cm-nél magasabbra.

Fehér fajták

Fehér és krémszínű fajták a legnépszerűbb az egy méter magasra nyúló, tiszta fehér ‘Abbotswood’. Krémfehér virágairól ismert a ‘Falkenburg’ és a ‘Tilford Cream’.

Vöröses fajták

Ritkaságnak számítanak ugyanakkor a vöröses árnyalatú fajták. Ilyen például a piros virágú ‘Red Ace’, a rózsaszín ‘Princess’, a sötétrózsaszín ‘Royal Flush’ és a narancspiros ‘Tangerine’ .

Cserjés pimpó gondozása

A cserjés pimpó egyszerűen gondozható cserje. Hosszan virágzik, júniustól októberig. Kártevőkkel szemben ellenálló növény. Napfényes és félárnyékos helyet igényel. A napfény elősegíti a növekedést és a virágzást, de a cserjés pimpó félárnyékban is jól fejlődik. Bármilyen talajban megél, de a pangó nedvességet nem tűri, ezért fontos a jó vízáteresztő talaj.

Kora tavasz – visszavágás és trágyázás

A kifejlett növényeket két-három évenként fiatalítsuk meg. Távolítsuk el a cserije egyharmadát, és tőből vágjuk ki az idősebb hajtásokat. Terítsünk komposztot a tő köré. A növény nem igényel további trágyázást.

Nyár – talajtakarás és öntözés

Takarjuk a talajt aprított fakéreggel, hogy a gyökér környéke forró nyári napokon is nyirkos és hűvös maradjon. Nagy szárazságban öntözzünk.

Ősz – talajtakarás

Hideg éghajlatú területeken terítsünk a tő köré komposztot, lombot vagy szalmát.

Ültetése

A kisméretű, dúsan virágzó, zömök felépítésű cserjét változatosan használhatjuk. Az évelőágyásokat tartósan tagolja, és hosszan nyíló, szerény virágaival gazdagítja a többi növény látványát. Pompásan díszíti a magasabb fás szárú növények előterét. A sövényként ültetett cserjés pimpó nem nyújt ugyan védelmet a kíváncsi tekintetek ellen, de a határvonalak egyértelmű kijelölésére kiválóan alkalmas. Az ellenálló cserje ültetőedényben is jól fejlődik, és hosszú évekig dúsan virágzik.

Ültetés lépései:

1. Ültetési idő: tavasztól őszig. Ültetés előtt öntözzük meg a növényt. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. Ásóvillával lazítsuk fel a gödör talaját. A kiemelt földet keverjük össze egy lapát komposzttal és egy marék komplex műtrágyával.

3. Óvatosan vegyük ki a növényt az edényből. Ütögessük a cserepet szilárd alaphoz, hogy a gyökérlabda elváljon az edény falától.

4. Tegyünk a gödörbe annyi földet, hogy a földlabda felső széle egy magasságba kerüljön a talajszinttel.

5. Töltsük a gödörbe a földkeveréket, és jól nyomkodjuk le. Alaposan öntözzük meg a cserjét.

Kártevők és betegségek

A takácsatkák főként száraz, meleg időben szaporodnak el. A levelek színén apró pöttyök, fonákjukon ezüstös foltok jelennek meg. Tartsuk nyirkosan a növényeket. Az erősen fertőzött hajtásokat vágjuk le. Szükség esetén permetezzünk ásványi olajtartalmú szerrel.