Kerti növények

Közönséges Jezsámen (Philadelphus coronarius)

Ha egyszerre szeretne zöld és tiszta lenni, neveljen saját szappant, például a jezsámenből

Jezsámen jellemzői

A Hortenziafélék (Hydrangeaceae) családjába tartozó jezsámen fajok könnyen hibridizálódnak egymással, ami rendszertani besorolásukat nehézzé teszi. Ilyen fajok általában illatos virágú cserjék, és néhány örökzöld is lehet. A leveleik átellenesen állnak, a virágok végálló fürtökben nyílnak. Ezek a fajok elterjedtek az Itáliától a Kaukázusig terjedő területeken, a Himalája lejtőin és Japánban, valamint a Csendes-óceán partjaitól Amerika szerte elterjedtek Észak-Amerikától Mexikóig.

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) Európában őshonos. Magassága elérheti a 2-3 métert. Egyszerű, ép szélű, gyengén fogazott levelei vannak. Fehér, illatos virágai fürtökben nyílnak június végén és július elején. Apró toktermései apró magvakat tartalmaznak. Idővel a cserje felnyurgul és koronája szétesik.

Érdekesség, hogy a jezsámen leveleinek összetördelve és vízzel keverve magas szaponin tartalmuk miatt jól habzanak, ezért szappanok is készíthetők belőle. A leveleket, vagy a virágokat nedvesen tartva ugyanúgy használhatja, mint a szappant, bár az olajat nem oldja le a hámfelületről. A leveleket bútortisztítóként is használhatja.

A jezsámen virágjából kinyert illóolajat a parfümipar széles körben használja. A szárított virágokat gyakran használják pot pourri-készítéshez, hogy otthonukban kellemes illatot varázsoljanak.

Jezsámen gondozása

A jezsámen napos és félárnyékos helyeken is jól érzi magát, és közepes vízigénye van. Nem igényel különösebb talajt, silány talajon is megél. Enyhén szikes talajt és közepes levegő- és talajszennyezést is elvisel, átültetéskor sem szenved meg. Azonban csak akkor lesz ellenálló, ha már jól megeredt.

Ha bármilyen magasságban visszavágja a jezsáment, számítson rá, hogy sok hajtás tör elő. Ennek ellenére ajánlott kordában tartani, és ehhez a legjobb idő a virágzás utáni időszak. 3 éven belül teljesen megifjíthatja a bokrot, ha egy szezonban a hajtások harmadát vágja vissza 30-40 cm magasságig, egy kifelé néző rügyre. A metszésnél belülről haladjon kifelé, és az utolsó évben vágja el a külső ágakat is. Távolítsa el a gyökérhajtásokat is, ha nem akarja, hogy a bokor túlságosan szétterjedjen.

A jezsámen hajtásdugványról, félfás-, fás dugványról, gyökérhajtásról, valamint osztással és bujtással is szaporítható. A fás dugványokat ősszel vagy kora tavasszal lehet szedni, és a gyökerezést segítheti a gyökereztető hormon. A nyár közepén begyűjtött félfás dugványokat párás környezetben kell gyökereztetni, ami hidegágyban is végezhető. A barnára érett termést akkor kell begyűjteni, amikor kezd felnyílni, és a termés kiszáradása után a magvak kiszedhetők. A jezsámen magvai a felszínre vethetők.

A jezsámen egy virágos cserje, amelyet szoliterként, foltokban ültetve, vagy nyírott sövényként is nevelhetünk. Gyakran találkozhatunk vele parkokban, de a tömbházak belső udvarainak díszítésére is tökéletes választás lehet.