Kerti növények

Csillagfürt (Lupinus) virág

A csillagfürt élénk színeivel a tavaszi kert csodálatos dísze.

Csillagfürt jellemzői

A dúsan virágzó csillagfürt (Lupinus) a pillangósvirágúak (leguminosae) családjába tartozik, és akár egy méter magasra is megnőhet. Baktériumok segítségével megköti a levegő nitrogéntartalmát, és a gyökerein ülő kis gumóiba gyűjti össze. Ezáltal javítva a talajt és kevés nitrogént von el belőle.

Virág és levelek

A virágfürtök 60 cm hosszúra is megnőhetnek. Fehér, sárga, narancssárga, rózsaszínű, piros, lila, kék és feketéskék, enyhe illatú pillangós virágok fürtjei alkotják őket, amelyek olykor kétszínűek is lehetnek. A csillagfürt fő virágzási időszaka a május vagy a június.

Ha alaposan visszavágjuk őket, szeptembertől októberig virágoznak, de már nem olyan dúsan.

A csillagfürt kerek levelei is nagyon mutatósak ujjszerű levélkéikkel. Színük kékeszöld, fonákjuk bolyhos.

A George Russell által nemesített növények a Polyphyllus hibridek között a legszebbek. A Russell hibridek virágfürtjei különösen nagy, élénk színű, arányos és vastag virágokból állnak.

Csillagfürt gondozása

A csillagfürt jól illik minden évelőkkel beültetett ágyásba, és a falusias kertekből sem hiányozhat. Vágott virágként is hosszan eltartható. Sok napfényre és homokos-humuszos talajra van szüksége. A mésztartlamú és az erősen trágyázott talajt nem kedveli.

Fényigénye: a csillagfürt a napos, meleg helyen tenyészik a legszebben.

Talajigénye: jó vízáteresztő, enyhén savas talajt igényel. A kötött talajt javítsuk komposzttal és homokkal, de ne dolgozzunk bele sok trágyát vagy meszet.

Kora tavasz – Ültetés és trágyázás

Az ültetésre a legjobb időszak. Az átteleltetett csillagfürtről szedjük le a hervadt leveleket és virágokat, és távolítsuk el a télire kitett talajtakarást. A növény körül dolgozzunk a talajba kis mennyiségű tápanyagot.

Nyár – Visszavágás és trágyázás

Virágzás idején támasszuk meg a csillagfürtöt. Júniusban, miután elvirágzott, mélyen vágjuk vissza a növényt, és adjunk neki kevés tápoldatot. Szárazság esetén öntözzük, és takarjuk  a talajt.

Ősz – Támasztás és védelem

A virágzó növényt támasszuk meg karóval. Az első fagy előtt vágjuk vissza, és takarjuk be télre őrölt fakéreggel vagy avarral.