Kerti növények

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

Napimádó vadvirág, az észak-amerikai prérikről származó bíbor kasvirág mely a forróságot kedveli.

Kasvirág jellemzői

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) 10-12 cm átmérőjű sugárvirágainak dísze a feltűnő, narancsos-barnás színű, tüskésnek ható középrész. A virágok egesével állnak a merev, nem elágazó szárakon. A sötétzöld levelek fogazottak és szőrösek.

A vadon élő változatnál tetszetősebb és élénkebb színű virágokat hoz többek között az ‘Abendsonne’, a ‘Rubinstern’, a ‘Leuchtstern’ és a ‘The King’ fajta. A nemesített változatok közül ritkaságnak számít a krémfehér, sugárvirágú ‘Ehite Lustre’.

Aki maga szeretné nevelni ezt a rövid életű évelő növényt, válassza a ‘Magnus’ fajtát, amely jól szaporítható magról. A ragyogó színű virágok jól érvényesülnek sövények és fenyőfélék sötétzöld háttere előtt és falak tövében. Az évelő növény jól érzi magát szélvédett, napos helyen. Mivel sajnálatos módon nem túl hosszú életű, három-négy évente újra kell telepíteni.

Kasvirág gondozása

A bíbor kasvirág akkor fejlődik a legjobban, ha naponta legalább hat órán át éri a nap. Tápanyagban gazdag talajt igényel. Dolgozzunk bele komposztot vagy homokot, hogy jobban áteressze a vizet. Virágzása júliustól – szeptemberig

Hosszú virágzási idejének köszönhetően a nyári virágágyásban is jó helye van. Kiváló vágott virág lévén, mindig jut belőle vázába.

Tavasz – ültetés és tőosztás

A bíbor kasvirágot márciusban ültessük el, és az idősebb töveket is ilyenkor osszuk szét. A gyökereket ásóval óvatosan vágjuk több darabra, vagy kézzel válasszuk szét őket. A részeket ültessük el.

Nyár – ápolás

Száraz időben öntözéssel segítsük elő a virágzást. Trágyázzuk komposzttal. A szeles helyen vagy tápanyagban nagyon gazdag talajban fejlődő növények szárát támasszuk meg.

Ősz – visszavágás

Az elnyílt virágok szárát vágjuk le közvetlenül a talaj fölött. Ez az időszak az ültetésre és a tőosztásra egyaránt alkalmas.

Kasvirág ültetése

A sokoldalú bíbor kasvirág díszágyásba és vadvirágos kertbe egyaránt illik. Szegélyágyásba egyenként és kis csoportokban is ültethetjük.

Ültetés lépései

1. Októberben vagy márciusban ültessük el a fiatal növényeket. Ássunk nekik 30 cm mély ültetőgödröt, egymástól körülbelül 45 cm távolságra.

2. Az ültetőföldhöz keverjünk komposztot. A kötött, agyagos talajt mélyen lazítsuk fel. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből.

3. Helyezzünk a gödörbe egy palántát, és tegyünk köré földet. A növény olyan mélyen legyen, ahogyan a cserépben volt.

4. Töltsük fel a gödröt földdel, és kézzel körös-körül jól nyomkodjuk le. Alaposan öntözzük meg a növényt.

5. A virágzási időszakban rendszeresen tisztítsuk ki a növényeket. A szárakat kevéssel a legfelső levél fölött vágjuk le.

6. Ősszel vágjuk le a növényt ollóval, tenyérnyire a talaj fölött. Lombbal vagy komposzttal takarjuk a töveket.