Kerti növények

Díszárpa (Hordeum jubatum)

A díszárpa bosszú bajusza sárga, rózsaszín és lila színben csillog.

Díszárpa jellemzői

A díszárpa (Hordeum jubatum) Észak-Amerikából származik. Egynyári vadfűként nyílt, napos területeken és utak mentén honos, sótűrő képessége kiváló. Ha augusztusban vetjük el és fagymentesen teleltetjük, kétévesnek is nevelhetjük, ilyenkor különösen korán virágzik.

Virágzata bajusszal sűrűn bevont, bolyhos kalászokból áll, amelyek legfeljebb 70 cm hosszú száron ülve kecsesen csüngnek alá a levelek felett. A bajusz akár 5 cm hosszúra is nőhet; eleinte élénksárga színű, érés közben csúcsa a rózsaszíntől a liláig változó színt kap.

A virágzási időszak a vetés idejétől függ: az augusztusban vetett növény, amelyet a lakásban teleltettünk át világos és hűvös helyen, már májusban nyílik, a márciustól előnevelt növényen júniusban jelennek meg a kalászok; a kertbe történő direkt vetésnél a kalászolás Júliusra tolódik. A virágok körülbelül szeptemberig tartanak és jól száríthatok.

Lapos, mintegy 0,5 cm széles, élénkzöld levelei enyhén lecsüngő, legfeljebb 50 cm magas bokrokat alkotnak. Ősszel az elvirágzott fűféle éle elsárgul és lassan elhal.

A díszárpa (Hordeum jubatum) a természetes növényvilágra veszélyt jelentő idegenhonos inváziós faj, ezért Magyarországon tiltott!

Díszárpa ültetése

Vetési időszak: április eleje

1. A vetőföldet keverjük össze néhány marék homokkal, töltsük a tálba, és egyengessük el a felszínét.

2. Egyenletesen, vékonyan vessük el a magokat. Takarjuk be vékony réteg földdel, és nyomjuk le fadeszkával. Permetezzük vízzel.

3. Tegyük 12-16°C-os, világos, nem napos ablakba. Tartsuk enyhén nyirkosan a földet. A magok egy-két hét múlva csíráznak ki.

4. Három-négy hét elteltével a legerősebb magoncokat pikírozzuk 6 cm-es cserepekbe. Világos ablakban neveljük, és ne hagyjuk őket kiszáradni.

5. Május elejétől lassan eddzük a palántákat. Fagyosszentek után ültessük ki őket a kertbe, egymástól 20-30 cm távolságra.

Díszárpa gondozása

A díszárpa, egyszerűen gondozható, egynyári növény. Májustól szeptemberig virágzik. Jól szárítható növény. Ez az igénytelen növény napos, meleg, nyílt helyen tenyészik a legjobban. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. Ne legyen túl száraz, és ne alakuljon ki benne pangó víz.

Tavasz – vetés és ültetés

Április elején vessük el a magokat tálba, és neveljük őket világos helyen. Három-hat hét múlva pikirozzuk őket 6 cm-es cserepekbe. A magunk nevelte és a készen vett növényeket fagyosszentek után ültessük ki egymástól 20-30 cm távolságban a szabadba. Enyhe éghajlaton április végétől a direkt vetés is lehetséges.

Nyár – öntözés és szárítás

Szárazság esetén öntözzünk. A kifejlett kalászokat vágjuk le és szárítsuk meg.

Ősz – vetés és teleltetés

Augusztustól vessük el tálba. A magoncokat pikírozzuk cserepekbe, és teleltessük őket világos, fagymentes helyen.

Kártevők és betegségek

A díszárpa ellenálló növény. Csak túl nagy növénysűrűség, egyoldalú nitrogéntrágyázás vagy tartósan nyirkos időjárás esetén támadja meg a szürkepenész. A növényeket ültessük egymástól nagy távolságra, és óvatosan, inkább csak komposzttal trágyázzuk.