Kerti növények

Piros szálkanyak (Phuopsis stylosa)

A burjánzó szálkanyak illatos, párnát alkotó talajtakaró növény.

Szálkanyak jellemzői

A Phuopsis nemzetségbe egyetlen faj tartozik: a szálkanyak (Phuopsis stylosa). A napos helyet és jó vízáteresztő, mérsékelten száraz talajt részesíti előnyben, de félárnyékban is jól fejlődik.

Ez az évelő növény a szagos mügére emlékeztet, erőteljesen, elfekvőn burjánzik, csak a virágos hajtások állnak fel. Idővel nagyon kiterjedt szőnyeget alkothat, és a négy-szögletes szárakon képződő számtalan fiatal hajtással ön-maga szaporodik.

A lándzsás, szártalan levelek hatos-kilences csoportokban, kis örvekben ülnek. Akárcsak a szárak, a levelek is „kumarin” nevű illatanyagot árasztanak, eső után rendkívül áthatóan.

A kicsi, öt részből álló, csillag alakú virágok édesfűszeres illatot árasztanak, színük a tiszta fajnál rózsaszín. Júniustól augusztusig nyílnak, a szárak végén félgömb alakú, tömött álernyőket alkotnak. Jellemzőek a messze kinyúló bibeszálak.

A kereskedelemben két fajta kapható: a 10-30 cm magas, bíborrózsaszín virágú ‘Purpurea’ (‘Rubra’ néven is ismert) és az élénk bíborrózsaszín, 15-20 cm magas ‘Purpurglut’.

Szálkanyak ültetése

Ez az erőteljes növekedésű talajtakaró nagy felületeket is beborít. A nagy sziklakertek elegendő helyet nyújtanak e gyorsan terjedő növénynek. Szárazon rakott falakat is egyhamar zölddé varázsol, a bíborrózsaszín virágok itt rendkívül látványosan ragyognak. Töltéseket, lejtőket is befedhet, ezáltal elnyomja a gyomokat és védi a talajt az eróziótól. Erdőszélre a szálkanyak kiváló, főleg, ha fák elé ültetjük.

Ültetés: tavasszal vagy ősszel.

1. A talajt kb. 30 cm mélyen lazítsuk fel ásóvillával. Távolítsuk el a gyomokat és a nagyobb köveket.

2. Terítsünk szét komposztot, kötött talajnál tegyünk hozzá homokot is. Gereblyével dolgozzuk a földbe, majd azt gereblyézzük simára.

3. Jól öntözzük meg a növényeket, és állítsuk őket a kívánt elrendezésben a földre. Tőtávolság: 20-30 cm.

4. Óvatosan húzzuk ki a növényeket a cserépből. A gyökérlabdát kézzel bogozzuk szét, a túlságosan hosszú gyökereket nyessük le.

5. Az ültetőkanállal emeljünk ki megfelelő méretű gödröket. A növényeket olyan mélyre ültessük, ahogyan a cserépben álltak.

Jól nyomkodjuk le a növényeket, és óvatosan öntözzük meg őket. Amíg nem érnek össze, irtsuk a gyomokat.

Szálkanyak gondozása

A piros szálkanyak, egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól augusztusig virágzik, virágai illatosak. Jó talajtakaró! A napon fejlődik a legjobban, de az enyhe félárnyékot is eltűri. Jó vízáteresztő talajt igényel, amely lehet tápanyagban szegény. A kötött talajba dolgozzunk homokot.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Zord éghajlaton kedvező időszak az ültetésre. Ültessük el, amint megművelhető a talaj. Magunk is szaporíthatjuk: a szárakon fejlődő sok-sok kis növényből leveszünk, és elültetjük őket. A szokásos tőosztással is könnyen szaporítható: az idős növényeket ássuk ki, a gyökértörzset késsel vágjuk szét, és az így kapott darabokat azonnal ültessük el.

Nyár – gondozás

Csak hosszan tartó szárazság esetén öntözzünk.

Ősz – ültetés

Enyhe éghajlaton kedvező időszak az ültetésre.

Kártevők és betegségek

Ellenálló növény, csak nagyon hideg, hómentes teleken mutatkozhatnak rajta az elfagyás jelei. ilyenkor tavasszal csak nehezen vagy egyáltalán nem hajt ki. A szomszédos növények többnyire rövid idő alatt benövik a hézagokat, de a hiányos helyeket magunk is beültethetjük.