Kerti növények

Dohánygyökér (lewisia)

A dohánygyökér szerelmesei számára nincs teljes gyűjtemény ennek a pozsgás növénynek a hiányában.

Dohánygyökér jellemzői

A dohánygyökér (Lewisia) nemzetségnek 27 fajtája ismert, melyek Észak-Amerika nyugati hegységeiből származnak. Vannak köztük lombhullató és örökzöld fajták is. Az indiánok fontos tápláléka volt a dohánygyökér, innen kapta a keserűgyökér elnevezést is.  A szárazságtűrő kaktuszokhoz hasonlóan a dohánygyökér sem igényli a túlzott öntözést, különben elpusztulhat a növény.

változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon)
változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon)

Változékony dohánygyökér

A változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) feltűnő virágzatú, apró húsos levelű növény, melynek szárazságtűrése kiváló. Hegyvidéki, évelő növény, magassága 15-30 cm. Tövén örökzöld, kékeszöld, télen pirosodó húsos levelei vannak. Mérsékelten télálló, Magyarországon a leghidegebb helyeken sem fagy el, bár a levelei megsérülhetnek.

Tavasszal és nyár elején virágzik, sokféle színben: sárgától a narancsig és a rózsaszíntől a piros összes árnyalatában.

Dohánygyökér gondozása

Igénytelen növény, kevés gondozást igényel, azonban a túlöntözéssel hamar tönkre vághatjuk a növényt. Sziklakertekben télállónak tekinthető, ha a felesleges víz lefolyik róla. Jó vízáteresztő talajt igényel. Növekedési időszakban öntözni kell, egyébként szárazságtűrő. Déli tűző napot kerülni kell. Ősszel és télen nem szabad öntözni, a csapadékot el kell vezetni róla.

Dohánygyökér cserépben
Dohánygyökér cserépben

Cserépben is tartható, öntözésről gondoskodni kell, tavasszal hetente, esővízzel. Júliusig táp-oldatozni ajánlott, szeptembertől öntözni sem szabad, nehogy nedves legyen a talaj 10 fok alatt. Téli fagyoktól védeni kell, de nem kell bevinni. Kis cserepekben évente egyszeri átültetés ajánlott, savas kémhatású virágföldbe. Az elültetés után egy órán át itatni. Ezután hetente öntözzük, esténként.

Dohánygyökér szaporítása

Magról és tőosztással is szaporítható. Magról 2 év alatt virágzó növények nevelhetők. Tőosztásnál a gyökérről leválasztott rozetták 4-6 hét alatt meggyökeresednek ha homokos talajba szúrjuk őket.