Kerti növények

Szulák fajták (Convolvulus)

A szulák virágai rövid életűek, de nagy számban nyílnak a levélpárnák felett.

Szulák jellemzői

A háromszínű szulák (Convolvulus tricolor) vagy más néven törpe hajnalka, virágain jellegzetes, három színből álló rajzolat látható. A szirmok széle sötétkék, bíborrózsaszín vagy ibolyaszínű, amit a sárga toroktól egy fehér sáv választ el. A növény rövid, kúszó hajtásokat fejleszt, amelyek később felegyenesednek és tömött bokrot alkotnak. A ‘Royal Ensign’ fajta jellemzője a sötétkék szirom és a fehér-sárga torok. Ismertek más egyedi fajták is, de a kereskedelmi forgalomban többnyire csak keverékek kaphatók.

háromszínű szulák (Convolvulus tricolor)
háromszínű szulák (Convolvulus tricolor)

Az észak-afrikai szulák (Convolvulus sabatius) hosszú, lecsüngő hajtásokat fejlesztő évelő növény. Fagyérzékenysége miatt nálunk egynyáriként tenyészik, de a lakásban átteleltethető. Világoskék virágai, mint a legtöbb szulákfaj virágai általában, csak napos időben nyílnak, estére a szirmok összezáródnak. Ezüstös zöld levelei jól illenek a virágok színéhez.

észak-afrikai szulák (Convolvulus sabatius)
észak-afrikai szulák (Convolvulus sabatius)

Szulák ültetése

A szulák a napos helyet és a laza talajt kedveli. Alacsony, tömött növésének és kúszó hajtásainak köszönhetően a háromszínű szulákot virágágyakban szegélynövényként alkalmazhatjuk, de nagy felületű, tarka szőnyeg-ágyakba is ültethetjük. Szikla-kertbe egyesével ültetve élénk színfoltot ad. Az észak-afrikai szulák lecsüngő hajtásai miatt kiválóan alkalmas ámpolnanövénynek, de ültethetjük tájba, erkélyládába is. Rézsűre vagy fal tetejére telepítve csodálatos virágzuhataggá fejlődik.

1. A magokat áprilistól vethetjük el a szabadban. Vetés előtt 24 órára áztassuk őket vízbe, hogy meggyorsítsuk a csírázást.

2. Ásóvillával 20 cm mélyen lazítsuk fel a talajt. A kötött talajt homok vagy komposzt hozzákeverésével javítsuk.

3. Gereblyézzük el az ágyás talaját. A nagyobb rögöket törjük szét, hogy a felület morzsalékos és egyenletes legyen.

4. A magokat vékony rétegben szórjuk el. Kevés földdel takarjuk és óvatosan öntözzük meg. Csírázásig tartsuk nyirkosan a talajt.

5. Az 5-7,5 cm magas csíranövényeket 20 cm-es tőtávolságra ritkítsuk ki. Mindig a legerősebb egyedeket hagyjuk meg.

Erős növényeket nevelhetünk, ha április elején 9 cm átmérőjű cserepekbe 3-3 magot vetünk. Május közepén ültessük ki őket a szabadba.

Szulák gondozása

A szulák egyszerűen gondozható egynyári növény. Júniustól októberig virágzik. A napos helyet kedveli és a hőséget is elviseli. Félárnyékban kevésbé virágzik. Jó vízáteresztő, kerti talaj ideális számára. Ne ültessük kötött, pangó vizes talajba.

Tavasz – magvetés

A háromszínű szulák magjait áprilistól vethetjük el a szabadban. Erősebb palántáink lesznek, ha április elejétől előneveljük őket. Az idősebb csíranövények rosszul tűrik az átültetést, ezért cserepekbe vessük el a magokat, és a palántákat májusban a földlabdával együtt ültessük át.

Nyár – gondozás

Tartsuk nyirkosan a talajt, de ne túl nedvesen. Szedjük le az elnyílt virágokat.

Ősz – felszedés és teleltetés

A háromszínű szulák egynyári növény, ősszel szedjük ki az ágyásból. Az észak-afrikai szulákot a lakásban 5-10 °C-on átteleltethetjük. Vágjuk vissza a hajtásokat és tegyük a növényeket világos, száraz helyre.

Kártevők és betegségek

Ha a levelek halványak és a növény betegnek tűnik, ellenőrizzük, nem lepték-e el az üvegházi molytetvek. A parányi kártevők a levelek fonákján szívogatják a növény nedvét. Súlyos fertőzés esetén szappanos oldattal permetezzük a növényeket.