Kerti növények

Csüngő fukszia gondozása, teleltetése

A fuksziát a nyár jelképének is tekinthetjük. Romantikus, lazán csüngő, vörös vagy fehér virágtölcséreit mindenhol láthatjuk: teraszokon, balkonládában és ablakpárkányon.

Fukszia jellemzői

A fukszia (Fuchsia) nevét a német orvos-botanikusról, Leonard Fusch-ról kapta. A növény Dél- és közép-Amerikában, Új-Zélandon vagy Tahiti szigetén őshonos. Európában körülbelül kétszáz éve ismerjük.

Kúszó, csüngő, bokor, faszerű…

Mintegy 100 botanikai fajtáját ismerjük. Emellett azonban az idő múlásával számos kultúrfajta is kialakult. Léteznek lágyszárú és fás, alacsony cserepes növények, magasabb dézsás növények, csüngő és kúszó ámpolnanövények, télálló kerti cserjék, balkonon termeszthető és ablakpárkányra való fajták.

A legtöbb fukszia hibrid, ami azt jelenti, hogy különböző fajták többszöri keresztezéséből hozták létre.

Nagy színgazdagság

A virágok, egyedi formájuknak köszönhetően nagyon feltűnőek: négy színes csészelevél öleli körül védelmezőn a többnyire más színű virágkoronát. Ebből magaslanak ki a porszószálak és egy igen hosszú bibeszál. Az eső árt a virágnak! Ha a fuksziát nyáron a szabadban tartjuk, rossz időben tegyük az eresz alá, vagy vigyük be a házba.

Ha a növényt egészen kora tavasszal vásároljuk meg, és a melegházból rögtön a fűtött házba kerül, gyakran lehullatja bimbóit. Ilyenkor átmenetileg tegyük a fuksziát egy hűvösebb lépcsőházba, télikertbe vagy alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe.

Növénykártya

Tudományos név:

Fuchsia

Őshazája:

Dél-Amerika (Chile, Ecuador, Peru, Kolumbia)

Virág szín:

rózsaszín, lila.

Virágzási idő:

nyár-ősz.

Talaj:

nem túl savas.

Fény:

napfényes, árnyékos.

Hőmérséklet:

télen is 10-12 °C.

Szaporítása:

Magról, rügyről.

Öntözés:

állandóan öntözzük, de ne túlzottan.

Fukszia gondozása

A fukszia enyhén árnyékos hűvös, és magas páratartalmú helyen a legszebb. Nyáron védett helyre a szabadba is tehetjük, de télen 6-10 °C-os helyiségben tartsuk. A virágzás április végén kezdődik, és október elejéig tart. A gyenge illatú virágok általában vöröses vagy lila színűek. Nyáron folyamatosan tartsuk nedvesen, télen kevesebbet locsoljuk. Májustól augusztusig trágyázzuk is.

Fukszia gondozása

Február

A telelő növény kaphat egy kicsit több vizet, de még ne trágyázzuk!

Március-április

Ha megkezdődött a növekedés, a növényt márciusban vágjuk vissza magasságának kétharmadára, és igazítsuk formára. A levágott részeket dugványként felhasználhatjuk. Lassan megkezdődhet a trágyázás.

Szintén márciusban átültethetjük, de ne túl nagy edénybe. A normál virágföld megfelelő, de keverhetünk hozzá egy kis homokot is.

Május-június

Bőségesen öntözzük, és tíz naponta trágyázzák. Esetleg a szabadba is kitehetjük.

Július-augusztus

A hervadt virágokat rendszeresen szedjük le, hogy a növény több virágot hozzon, és megakadályozzuk a magképződést. Ügyeljenek a tetvekre. Ez az időszak legkedvezőbb a dugványozáshoz.

Szeptember-október

A növényeket fel kell készíteni a télre. Kintről vigyük be őket a házba, és tisztítsuk meg. Szedjük le az elsárgult leveleket, és az utolsó virágokat is vágjuk le. Ennek az a célja, hogy a számos kártevőt, petéikkel együtt elpusztítsuk.

November-december-január

Ebben az időszakban a fuksziák lehetőség szerint hűvös helyen pihennek, és kevesebb vizet igényelnek.

15 különleges fukszia fajta

Fukszia formára vágása

Nyesés/visszavágás

A legtöbb fuksziát metszeni kell, hogy szép formája legyen, különben könnyen megnyúlik. Erre a legjobb időszak a tavasz, de egész éven át levághatjuk a csúnya, hosszú hajtásokat, és felhasználhatjuk őket a szaporításhoz.

Faformálás

A fukszia kiválóan alakítható fácskává. Ehhez törjük le az alsó oldalhajtásokat, míg a törzs a kívánt hosszúságot el nem éri. Ez hosszabb időt vesz igénybe. Végül a koronát is formára vághatjuk. Különösen szép fácska alakítható a csüngő virágú fajtákból.

Felkötés

A metszéshez hasonlóan a felkötés is fontos lehet. Sok növény olyan gazdagon virágzik, hogy a szár alig bírja a terhet. Ilyenkor tegyünk egy kis karót a cserépbe, és ehhez rögzítsük a növényt.

Fukszia szín

A fukszia (Fuchsia) (fuxia szín) szín egy erős, halvány rózsaszín és lila árnyalatú szín. Az RGB (piros-zöld-kék) kódja: 255, 0, 255. Hexa színkód: #FF00FF

Kártevők és betegségek

Nyáron a növekedési időszakban lehullanak a levelek. A növény túl sötét vagy meleg helyen áll. A levelek télen hullanak le. Ez részben normális jelenség. Ha azonban az ágak teljesen lekopaszodnak, a növény túl meleg, túl sötét helyen van, vagy túl sok vizet kapott. Levéltetvek jelenhetnek meg a levelek fonákján. Különítsük el a növényt a többitől, és permetezzük be rovarirtó szerrel. A zuhanyozás is segíthet. Fehér legyek. Egyhetes időközönként többször permetezzük ellenszerrel.