Fűszer- és gyógynövény

Metélőhagyma (snidling) ültetése, gondozása

A szinte fűszerű metélőhagyma (Allium schoenoprasum) vagy más néven snidling, az egyik legszélesebb körben felhasználható és szemre is tetszetős, kertben, teraszon, függőkosárban vagy akár a párkányon is termeszthető fűszernövény.

Metélőhagyma jellemzői

A frissen vágott metélőhagyma finom zamata még a legegyszerűbb ételnek is friss ízt ad, ezért elengedhetetlen része otthoni fűszernövény-készletünknek. A párkányon termesztett snidlinget lefagyaszthatjuk, vagy egész télen friss hajtásokat szedhetünk róla.

A nyár elején nyíló bíborlila, pamacsszerű virágok a levelekhez hasonlóan ehetőek.

A pamacsszerű bíbor-lila kerek virágok szintén ehetők, bár állaguk kissé szokatlan. A legjobb két csoport snidlinget tartani, melyből egyet főzéshez, a másikat díszként használjuk. A betakarítás során (amikor a növényt a tövétől kb. 5 centiméterre vágjuk le) a legtöbb levelet eltávolítjuk, és meggátoljuk a virágzást. A virágzó növényeken ugyanis egyre keményebb levelek fejlődnek.

Növénykártya

Tudományos név:

Allium schoenoprasum

Őshazája:

Európa, Ázsia, Észak-Amerika.

Növekedési forma:

Felálló szárú, telepeket képez.

Levél:

Hengeres és üreges, sötétzöld, akár 35 cm hosszú.

Virágzat:

Gömb alakú, kb. 2,5 cm átmérőjű, tömött fejecskevirágzat, 30-50 db harang alakú, lila vagy fehér színű viággal. V-VI.

Termés:

Toktermés.

Növekedés/ virágmagasság:

20-35 cm.

Termőhely:

Napos vagy félárnyékos, tápanyagban gazdag, nedves talaj.

Elhelyezés:

Sziklakertekben, ágyásszegélyekben és fűszernövények közé.

Szaporítás:

Tavasszal vagy ősszel magvetéssel (fényre csírázó), ősszel tőosztással.

Fajta:

Az 'Elbe' hófehér virágú, a 'Forescate' burgundi vörös virágú és különösen erős növekedésű.

Megjegyzés:

A levelei és virágai egyaránt ehetők.

Metélőhagyma gondozása

A metélőhagyma terjedő tövű növény. Levelei az idény végén visszahúzódnak. A növény teljesen fagyálló és a növekedés beindulásához megfelelő hőmérséklet beálltáig nyugalomban van. A szobában tartott snidlinget télen tartsuk hűvös helyen.

A szobában vagy a szabadban is termeszthetjük a metélőhagymát, de mindig napfényes helyen tartsuk. Télen az ablakban nevelt növényeket rendszeresen forgassuk, hogy egyenletesen nőjenek.

A növekedési időszak folyamán, főleg nagy melegben bőven öntözzük. Télen ellenőrizzük, hogy a szabadban, ládában tartott növények földje nem száradt-e ki. A szobában tartott növényeknek akkor adjunk vizet, ha a talaj felszíne kiszárad.

A páratartalom foka nem lényeges tényező a metélőhagyma számára.

A dísznövényként termesztett metélőhagymának, ha több éven keresztül ugyanabban a cserépben tartjuk, a tavasz végén adjunk hozzá foszfátban gazdag műtrágyát. Hathetente gondoskodjunk a rendszeresen szedett snidling-növény tápanyag-utánpótlásáról.

Metélőhagyma ültetése

A snidlinget 3-4 évente tavasszal válasszuk több csoportra és ültessük  át jó vízelvezető ültetőközegbe. A szobában áttelelő növényeknél késő nyáron egy maroknyit ültessünk nagyobb edénybe és a leveleket vágjuk vissza a föld szintjéig. Tegyük a növényt szórt fényre, amíg újból növekedni nem kezd, majd fokozatosan vigyük vissza a napra. Tartsuk a szabadban a fagyok beálltáig, majd vigyük be a szobába és tegyük egy napos párkányra.