Kerti növények

Gardénia (Gardenia jasminoides) gondozása, szaporítása, teleltetése

Ezüstfejű sétapálca, fényesre suvickolt lakkcipő és egy kis fehér gardénia a gomblyukban – ezek voltak a világ meghódítására kész gavallérok kellékei nagyanyáink korábban.

Gardénia jellemzői

A gardénia különleges növény. Ha azonban megismerjük igényeit, hónapokon, éveken át virágzik.

Illata a jázminéhoz hasonló

A növények eredetileg Kínából, Tajvanról és Japánból származnak, ahol a szabadban jelentős magasságot érnek el. Viaszfehér, kellemesen illatozó viráguk van. Ezt már a neve: “jasminoides” is elárulja. Levelei sötétzöld és fényes. A gomblyukba tűzött fehér virágok remekül mutatnak. Angliában a gardénát “opera flower”-nek (opera virágnak) nevezik, mert olyan kiválóan illik a frakkhoz.

Ha a bimbózás ideje alatt a hőmérséklet túl magas, 18 °C fölé emelkedik, a növény lepotyogtatja a virágait. A virágzás alatt kb. 18-20 °C-os hőmérsékletet és nagyon sok fényt igényel, de a déli melegtől távol kell tartani. A növény soha ne legyen száraz. Ilyen ideális körülmények között a gardénia hosszan virágzik.

A virágzási időt szabályozni lehet

Ha már nagyon jól ismerjük gardéniánkat, a hőmérséklet szabályozásával meghatározhatjuk azt az időpontot, amikor a növény virágot hoz. Ha arról is gondoskodunk, hogy ne legyen száraz, ha gyakran öntözzük mészmentes vízzel, friss levegőt biztosítunk, de nem tesszük a növényt huzatos, túl meleg helyre, hanem elősegítjük, hogy bimbóit megtartsa – biztos a siker.

Főbb jellemzői

Tudomáynos név:

Gardenia jasminoides

Család:

Buzérfélék családja (Rubiaceae)

Virágok:

Telt, fehér virágai 10 cm-esek, illatosak, júliustól októberig nyílnak.

Levelek:

Nagyok, oválisak, fénylő sötétzöldek, bőrneműek.

Habitus:

örökzöld cserje, bokros növekedésű, cserépben körülbelül 60 cm.

Felhasználás:

Világos, meleg szobák és télikertek pompás cserepes virágos növénye.

Szaporítás:

Tavaszi vagy őszi dugványozással, 25 °C-os talpmelegen.

Gardénia gondozása

A gardénia nem tartozik a könnyen kezelhető növények közé, de ha betartjuk az öntözési, trágyázási és hőmérsékleti előírásokat, nem lépnek fel problémák. Jó körülmények között a gardénia magassága elérheti a 90-120 cm-t, azonban gyakran csak fele akkora. Évente 10-15 cm-t nő. Vannak növények, melyek nyáron, és olyanok , melyek télen virágoznak. A fehér virágok egy pár napig élnek. Illatuk a jázminéra emlékeztet.

Átültetni tavasszal kell (március/április), minden második évben. A növény nem viseli el a mésztartalmú földet. Használjunk tőzegkorpa, kavics és homok keverékéből álló talajt.

A gardénia több éven át örömöt szerezhet – a megfelelő gondozás mellett.

Fény és hőmérséklet

A virágzási idő alatt a növényeket napos helyre kell állítani, ahol a hőmérséklet kb. 20°C. A nyáron virágzó fajták 12-15 °C-os, míg a télen virágzók 16-18 °C-os hőmérsékleten telelnek át. A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18 °C fölé, különben a növény elhullatja bimbóit. Szép nyári időben a gardéniákat kitehetjük a szabadba.

Öntözés és tápanyag

A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért gyakran kell permetezni vízzel.

A virágzás alatt bőségesen, a nyugalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. Nyáron hetente kell trágyázni.

Gardénia szaporítása

A megfelelő dugvány kb. 8-10 cm hosszú. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük őket, és legalább 25 °C-os helyre tegyük. Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 18 °C-os helyre kerülhet. Ha megnő, nagyobb cserépre lesz szükség, ugyanazzal a talajkeverékkel.

Műanyagzacskó vagy szaporítóláda

A fűthető szaporítóláda a legideálisabb. Ha ilyen nincs, a cserépre borított műanyagzacskó is megteszi: ez melegházi klímát eredményez. Szúrjunk dróthuzalt a cserépbe, jobbról és balról a növény mellett, arra húzzuk rá a zacskót, majd gumigyűrűvel rögzítsük.

Szúrjunk apró lyukakat a zacskóba, hogy ne a dugványok ne legyenek túl nagy párában.

Szaporítás magról

Jó magkereskedőnél néha vásárolhatunk gardéniamagot, és léteznek magról történő szaporítási módszerek is, de ezek annyira bonyolultak, hogy jobb, ha dugványokat vásárolunk.