Gardénia (Gardenia jasminoides) gondozása, szaporítása, teleltetése

Ezüstfejű sétapálca, fényesre suvickolt lakkcipő és egy kis fehér gardénia a gomblyukban – ezek voltak a világ meghódítására kész gavallérok kellékei nagyanyáink korábban.

A gardénát először meg kell ismerni ahhoz, hogy jól termeszthessük

A gardéna különleges növény. Ha azonban megismerjük igényeit, hónapokon, éveken át virágzik.

Illata a jázminéhoz hasonló

A növények eredetileg Kínából, Tajvanról és Japánból származnak, ahol a szabadban jelentős magasságot érnek el. Viaszfehér, kellemesen illatozó viráguk van. Ezt már a neve: “jasminoides” is elárulja. Levelei sötétzöld és fényes. A gomblyukba tűzött fehér virágok remekül mutatnak. Angliában a gardénát “opera flower”-nek (opera virágnak) nevezik, mert olyan kiválóan illik a frakkhoz.

Nagy melegben elhullatja a bimbóit

Ha a bimbózás ideje alatt a hőmérséklet túl magas, 18 °C fölé emelkedik, a növény lepotyogtatja a virágait. A virágzás alatt kb. 18-20 °C-os hőmérsékletet és nagyon sok fényt igényel, de a déli melegtől távol kell tartani. A növény soha ne legyen száraz. Ilyen ideális körülmények között a gardénia hosszan virágzik.

A virágzási időt szabályozni lehet

Ha már nagyon jól ismerjük gardéniánkat, a hőmérséklet szabályozásával meghatározhatjuk azt az időpontot, amikor a növény virágot hoz.

Ha arról is gondoskodunk, hogy ne legyen száraz, ha gyakran öntözzük mészmentes vízzel, friss levegőt biztosítunk, de nem tesszük a növényt huzatos, túl meleg helyre, hanem elősegítjük, hogy bimbóit megtartsa – biztos a siker.

A gardénia szaporítása

A gardéniát dugványról szaporíthatjuk, néha magról. Ez azonban nehéz feladat.

A dugványok szeretik a meleget

A megfelelő dugvány kb. 8-10 cm hosszú. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük őket, és legalább 25 °C-os helyre tegyük. Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 18 °C-os helyre kerülhet. Ha megnő, nagyobb cserépre lesz szükség, ugyanazzal a talajkeverékkel.

Műanyagzacskó vagy szaporítóláda

A fűthető szaporítóláda a legideálisabb. Ha ilyen nincs, a cserépre borított műanyagzacskó is megteszi: ez melegházi klímát eredményez. Szúrjunk dróthuzalt a cserépbe, jobbról és balról a növény mellett, arra húzzuk rá a zacskót, majd gumigyűrűvel rögzítsük.

Szúrjunk apró lyukakat a zacskóba, hogy ne a dugványok ne legyenek túl nagy párában.

Szaporítás magról

Jó magkereskedőnél néha vásárolhatunk gardéniamagot, és léteznek magról történő szaporítási módszerek is, de ezek annyira bonyolultak, hogy jobb, ha dugványokat vásárolunk.

Gardénia igényei, gondozása

A gardénia nem tartozik a könnyen kezelhető növények közé, de ha betartjuk az öntözési, trágyázási és hőmérsékleti előírásokat, nem lépnek fel problémák.

A gardénia több éven át örömöt szerezhet – a megfelelő gondozás mellett.

Jó körülmények között a gardénia magassága elérheti a 90-120 cm-t, azonban gyakran csak fele akkora. Évente 10-15 cm-t nő.

Vannak növények, melyek nyáron, és olyanok , melyek télen virágoznak. A fehér virágok egy pár napig élnek. Illatuk a jázminéra emlékeztet.

Átültetni tavasszal kell (március/április), minden második évben. A növény nem viseli el a mésztartalmú földet. Használjunk tőzegkorpa, kavics és homok keverékéből álló talajt.

A gardénia fény és hőigénye

A virágzási idő alatt a növényeket napos helyre kell állítani, ahol a hőmérséklet kb. 20°C. A nyáron virágzó fajták 12-15 °C-os, míg a télen virágzók 16-18 °C-os hőmérsékleten telelnek át.

A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18 °C fölé, különben a növény elhullatja bimbóit. Szép nyári időben a gardéniákat kitehetjük a szabadba.

Öntözés és tápanyag igénye

A gardénia szereti a magas nedvességtartalmú levegőt, ezért gyakran kell permetezni vízzel.

A virágzás alatt bőségesen, a nyugalmi időszakban viszont takarékosan kell öntözni. Nyáron hetente kell trágyázni.