Érdekesség

Hogyan tároljuk a fűszer- és gyógynövényeinket?

Bár a fűszernövényeket fűszer és egészségmegőrző tulajdonságaik miatt nagyra értékeljük, nem mindig jut eszünkbe, hogy megfelelően tároljuk őket. Ami biztos, hogy gumiszalaggal átkötött műanyag zacskóban tárolni őket nem jó ötlet. Az ilyen csomagolás a növények tulajdonságainak, illatának és ízének elvesztését okozhatja.

Mi a legjobb módja a népszerű gyógynövények tárolásának?

Ahhoz, hogy konyhai fűszernövényeink íze és aromája teljes legyen, megfelelő körülmények között kell tárolni őket. Ezek a természetes nyersanyagok nagyon érzékenyek az olyan külső tényezőkre, mint a napfény vagy a páratartalom.

Az illóolajokban gazdag növények, mint például a menta, a zsálya vagy a citromfű, veszítik el a leggyorsabban értékes tulajdonságaikat. A megfelelő tárolás elve azonban minden növényi termékre vonatkozik. Ezeket a nyersanyagokat, csakúgy, mint más étrend-kiegészítőket, sötét üvegekben vagy palackokban célszerű tárolni. A fából vagy kartonból készült dobozok is alkalmasak. Az üvegedények és a fadobozok szoros lezárása egyaránt megvédi a gyógynövényeket a nedvesség káros hatásaitól. Amikor a nyersanyagokat behelyezzük a tároló edénybe, ügyelnie kell arra, hogy ne törje össze őket. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy még a legjobb tárolási módszerek sem tudják megvédeni a gyógynövényeket az idő múlásától. Ezek a növények a vásárlást követően legfeljebb egy évig használhatóak – ezután az időszak után “sterilek” és aromátlanok lesznek.

Természetesen az is fontos, hogy a nyersanyagok milyen forrásból származnak. A legjobb, ha a gyógynövényeket megbízható gyógynövényboltokban vagy bioboltokban vásárolja meg. A jó minőségű fűszerek és kiegészítők nemcsak csodálatos illatúak, hanem értékes gyógyhatású anyagokban is gazdagok. Segítségükkel számos ételt feldobhatunk, valamint erősíthetjük testünket és javíthatjuk közérzetünket. Így az otthoni gyógynövénygyűjteményünk nemcsak aromás fűszerek forrása, hanem egy 100%-ban természetes elsősegélycsomag is.