Érdekesség

Zöldtrágyázás kiskertben

Kezeljük vagy javítsuk a kert talaját különböző zöldtrágyákkal. Olykor szakítsunk időt a talaj felfrissítésére.

Zöldtrágyázás előnyei

Egyes növények rövid idő alatt többet javíthatnak a talajon, mint mi. Segítségükkel olcsón, fáradság nélkül orvosolhatjuk a talaj majdnem minden hibáját. Csupán bizonyos növények magjait kell elvetnünk, amelyek gyökereikkel lazítják, később zöld-tömegükkel gazdagítják a talajt.

A zöldtrágyázás nem a megszokott értelemben vett trágyázás. A zöldtrágyának köszönhetően aktiválódnak a talajorganizmusok, mert a tápanyagok, a levegő, a nedvesség és a hőmérséklet ingadozás elleni védelem hatására javulnak az életfeltételeik. Ez serkenti a talaj termékenységét. Sok zöldtrágyának egyéb különleges tulajdonságai is vannak.

A hüvelyesek nitrogénnel gazdagítják a talajt. A mélyen gyökerező növények alaposan fellazítják a földet. A megfelelő talajérettségről a sűrűn vetett növények gondoskodnak, és a talaj felszínét is védik. A humuszellátást azok a növények biztosítják, melyek gyökerei behálózzák a talajt,
illetve amelyek dús levéltömeget alkotnak.

TIPP: a hüvelyesek – a csillagfürt, a lóherefajok, a bükköny, a bab és a borsó – baktériumok segítségével megkötik a levegő nitrogénjét, és a növények számára felvehető állapotban a gyökérgumókba szállítják.

A zöldtrágyát vethetjük tavasszal előveteményként, nyáron köztes-növényként és ősszel utóveteményként, amely egész télen az ágyásban
marad.

A zöld talajkúra különösen nagy hatású kötött vagy kérges talaj esetében, amely mély lazítást, illetve élénkítést igényel. A homokos talajt gazdagíthatjuk zöldtömeggel, ez serkenti a humuszképződést. Ha a talaj kimerül, és csökken a hozama, végezzünk talajélénkítő kúrát. A zöldtrágyázás különösen télen hasznos, mivel élénkíti a talajéletet, miközben a növények takarásról és védelemről gondoskodnak.

Zöldtrágyázás utóveteményként

1. Július-augusztusban lazítsuk fel az ágyást, bőségesen szórjunk bele szerves tápoldatot, valamint a zöldtrágyanövény magját, és gereblyézzük el.

2. A zöldtrágyanövényeket hagyjuk megnőni és lefagyni. Az ágyást fedjük be egy réteg falevéllel vagy szalmával, hogy védjük a téli hideg ellen.

3. Tavasszal gereblyézzünk el mindent, és komposztáljuk a maradványokat. A porhanyós földet megmunkálás előtt hagyjuk kiszáradni.

4. Lazítsuk fel a talajt ásóvillával, forgassunk bele komposztot, majd egyengessük el a felszínét gereblyével. Ezután elkezdhetjük az ültetést.

TIPP: a mustár, a repce és az olajrepce gyorsan növő zöldtrágya, amely mélyen fellazítja a földet. Ezeket a ,keresztesvirágúakat azonban ne ültessük más keresztes virágú növények, például káposzta vagy retek elé, hogy elkerüljük a családot megtámadó káposzta-gyökérgolyvát.

Zöldtrágyázás előveteményként

1. A talajt lazítsuk fel ásóvillával, gyomláljuk ki, szórjunk rá bőven zöldtrágyanövény-magokat, és gereblyézzük el.

2. Az alacsony zöldtrágyát vágjuk le, a gyökereket és a zöldtömeget ásóvillával forgassuk bele a talajba.

3. A magas növényeket kaszáljuk le, aprítsuk fel, egy részüket, dolgozzuk az ágyásba, a maradékot komposztáljuk.