Kerti napló használata

kerti napló

A kertről készített feljegyzések megkönnyítik a későbbi tervezést és gondozást.

Előnyök

A kerti vázlatok és feljegyzések segítik kertünk alakítását. Segítségükkel bármikor utánanézhetünk, mit, mikor és hova ültettünk, ezenkívül a növények fejlődését és virágzási idejét is nyomon követhetjük. A rögzített virágzási időpontokra az új társítások összeállításánál támaszkodhatunk.

A rendszeres kerti feljegyzések fontos információkkal szolgálnak a gondozási munkákhoz, amelyeket a következő években folyamatosan hasznosíthatunk. Így például a kerti napló emlékeztet bennünket a trágyázás, a kártevők elleni védekezés és a gyomlálás időpontjára. A kerti munkákat is könnyebben összehangolhatjuk.

Feljegyzések

Az ültetés tervezése; télen gondoljuk ki és rajzoljuk le a zöldséges kert felosztását. Ügyeljünk a vetésforgó betartására és a vegyes kultúrák alkalmazására. Döntsük el, mit termesztünk elő-, fő-, majd utószezonban. Ilyenkor tervezzük meg a virág-összeállításokat.

Növények leírása; jegyezzük fel az elültetett növények nevét, a magok csírázásához szükséges időt, a virágzás kezdetének időpontját, a gyógynövények és zöldségfélék begyűjtésének idejét.

Növénytársítások; írjuk le, mely növények fejlődnek jól egymás közelében, melyek azok, amelyek elnyomják a szomszédos egyedeket, vagy gátolják azok fejlődését.

Gondozás és fenntartás; a munkanaplóban rögzítsük a talajjavítás, a trágyázás, a gyomlálás és a kártevők elleni védekezés időpontját.

Eredmények; jegyezzük fel az egyes fajták virágzási adatait és terméshozamát. Így néhány éven belül meggyőződhetünk róla, mely fajták teremnek kertünkben a leggazdagabban.

Lehetőségek

Az üzletekben kapható kerti napló szép ajándék, rendszerint tetszetős külsejének köszönhetően még évek múltán is örömmel lapozgatjuk. Némely naplóban a fotóknak is jut hely, amelyek minden évszakban dokumentálják kertünket. Ide tehetjük a meglévő és az új ültetések tervét és vázlatát is.

A jegyzetfüzetek és naplók megkönnyítik a munkát, és magunkkal vihetjük őket a kertbe. A gyűrűs mappák rendkívül praktikusak, hiszen a lapokat egyenként lefűzhetjük és kivehetjük.

Szöveges feljegyzések

Magvetés; jegyezzük fel a magvetés, a csírázás, majd később a ritkítás időpontját, mert segítségünkre lehetnek a következő évi vetésnél.

Betakarítás; a begyűjtött termés mennyiségének feljegyzése segít eldönteni, hogy kertünkbe a legmegfelelőbb fajtákat ültettük-e és azok hogyan fejlődtek.

Ültetés; írjuk fel az egyes fajták méretét és ültetési idejét, hogy később könnyebben kiszámíthassuk növekedésük mértékét és terméshozamukat.

Virágzási idő; írjuk fel a virágzás idejét, mert így megtervezhetjük, mikor ültessünk el egy növényt ahhoz, hogy meghosszabbítsuk virágzási idejét.