Növényvédelem

Hogyan védekezzünk a tripsz ellen?

Mik azok a tripszek?

A tripszek, másnéven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) apró rovarok, amelyek világszerte sok növény szolgál táplálékukul, a termesztett növények egyik legnagyobb ellenségei. A rovarok körülbelül 1-2 milliméter hosszúak, hengeres vagy lapított testük mintegy varrótűnyi vastag, szabad szemmel csak igen nehezen észrevehetők.

Szívó-szúró szájszervük segítségével a növények nedveivel táplálkoznak és ezáltal akár komoly károkat is okozhatnak a növényekben. Károkozásuk azonban még súlyosabb is lehet, amennyiben táplálkozásuk során vírusokat is átjuttathatnak egyik növényről a másikra.

A tripsz életciklusa

A tripszek életciklusa a fajtájuktól, a földrajzi helytől, a gazdanövénytől és egyéb tényezőktől egyaránt függ. A kifejlett tripszek növényi hulladékban, kérgekben vagy más hasonló anyagokban telelnek át.

Kora tavasszal aktivizálódnak és tojásaikat a növények szöveteibe rakják. A lerakott tojásokból a peték 3-5 nap múlva kelnek ki, majd a fiatal példányok 1-3 hetet táplálkozással töltenek, mielőtt 1-2 hétre pihenni térnek a vedlés időszakára.

A tripszeknek évente akár 15 nemzedékük is felnőhet a szabadban. A felnőtt tripszek életideje rövid, körülbelül egy hónapig élnek.

A tripszek azonosítása

A felnőtt tripszek karcsúak és aprók, körülbelül 1-2 milliméter hosszúak. Színük a sárgától a barnáig vagy a feketéig bármilyen lehet, és ha megpróbálunk a közelükbe kerülni, akkor minden valószínűség szerint elugranak vagy keskeny, rojtos szárnyuk segítségével elrepülnek. A fiatal példányok valójában csupán még kisebb méretű felnőttek rovaroknak tűnnek, bár inkább világoszöld vagy sárga színűek, semmint sötétebbek. Szárnyaik még nem teljesen kifejlettek, és a szemük esetenként vörös.

A tripszek apró, sötét darabkáknak tűnnek a növényeken. Testüket nagyító nélkül nehéz jól látni. Ahhoz, hogy jobban megfigyelhessük őket, rázzuk le őket a növényről valamilyen fehér színű anyagra.

A tripszek  károkozása

A tripsz által okozott károsok közé sorolhatók a növények levelein megjelenő csíkok, nagyobb ezüstös vagy kisebb fehér foltok. Ezek kialakulásának az oka, hogy a tripszek sok kerti növényből, virágból, gyümölcsből és árnyékfából kiszívják a növény sejteiben található nedvességet. Ha tripszfertőzés súlyos mértékű, a növények akár a fejlődésben visszamaradhatnak, és sérült virágokat és gyümölcsöket hozhatnak. Az észlelt károk leginkább a tripszek által terjesztett vírusból származhatnak (ez általában a paradicsom foltos hervadás vírus).

Hogyan lehet megszabadulni a tripszektől?

A tripsz populációk kordában tartása érdekében megpróbálhatunk sárga vagy kék ragadós csapdákat használni. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan eltávolítsuk a tripszeket a növényekről az, ha a növény alá egy rongyot terítünk, majd a növény ágait megrázzuk, így a tripszek a leterített ruhadarabra potyognak.

Hagymatripszek esetében sötét papír- vagy ruhadarabot tegyünk a növények tövébe, és koppintsunk rá a hagymacsúcsokra; ha tripszek vannak a növényen, akkor a sötét papíron vagy ruhán észrevehetővé válik barnás színű testük. Néhány rovarölő szappannal történő kezeléssel el lehet pusztítani őket. A növényeket naponta kétszer, háromnapos időközönként permetezzük le és a tripszek eltűnnek.

Gyümölcsfák esetén permetezzünk fáradt olajat a fákra.

Végső megoldásként hintsük be a a fertőzött növény leveleinek alját kovafölddel.

Hogyan lehet megelőzni a tripszek megjelenését?

A kardvirágon tenyésző virágtripszek esetében keverjünk össze 1 evőkanál háztartási tisztítószert körülbelül 4 liter vízzel. Áztassuk a kardvirág gumóját a folyadékba, és még úgy nedvesen ültessük el, hogy megakadályozza a tripszek megjelenését.

Ültethetünk különféle virágokat is, hogy odavonzzák azokat a jótékony rovarokat, amelyek természetes ellenségei a tripszeknek. Ilyen ellenséges rovarok többek között a ragadozó virágpoloskák, a fátyolkák és a katicabogarak.

A fényvisszaverő talajtakarók is segíthetnek elrejteni növényeinket a tripszek elől.

Amennyiben a kertünk területén igen elterjedtek a tripszek, igyekezzünk rezisztens fajtákat választani a termesztendő növényekből. Ezenkívül ügyeljünk arra is, hogy ne műtrágyázzuk túl a növényeket, mivel ez további tripsz általi károsodásokhoz vezethet.

A tripszek által elsősorban érintett növények:

  • hagyma,
  • kardvirág,
  • orchidea,
  • nebáncsvirág,
  • metélőhagyma,
  • füge,
  • írisz,
  • rózsa.