Növényvédelem

Gyapjaslepke elleni védekezés

Bár a gyapjaslepkék évente csak egy generációt nevelnek, hatalmas kárt okozhatnak.

Gyapjaslepke jellemzői

A kártevők az éjjeli lepkék lárvái. Sok fa és bokor levelét falják fel. Különösen kedvelik az almafákat, rózsákat, tölgyeket, fűz-, nyír-, nyár-, hárs- és bükkfákat. Amikor a hernyók kedvenc növényeik összes levelét felfalták, más fákra is átmennek. Velük ellentétben a lepkék egyáltalán nem táplálkoznak.

A hernyók szőrösek, sötétszürkék, hosszuk eléri az 5-6 cm-t. Hátukon öt pár sötétkék pötty van, melyeket hat pár sötétpiros követ. Miután kora nyáron rendíthetetlenül falták a leveleket, egy fára vagy más felületre erősítik magukat, és bebábozódnak. A lepkék 7-17 nap múlva kelnek ki.

A lepkék repülésének ideje július és augusztus. Ebben az időszakban párosodnak a szürkésfehér nőstények a sárgásbarnás hímekkel, és nagy mennyiségű petét raknak a kertben lévő fákra vagy más felületekre. Bár az éjjeli lepkékhez tartoznak, a hímek nappal is repülnek. ősszel a lepkék elpusztulnak. Az egész faj a petékben telel át, és bennük él tovább. A peték hossza 2,5 mm, szélessége 1 mm, filces, sárga szőrök borítják őket.

gyapjaslepke elleni védekezés

Nyomok felismerése

Az új leveleken látható kis lyukak a fiatal hernyók falánkságáról árulkodnak. A hernyók más lombos növényekre is átkerülnek egy vékony selyemszálon. A leveleken látható nagy lyukak vagy teljesen lekopasztott levelek idősebb hernyókról árulkodnak. Ezek éjjel táplálkoznak, nappal pedig gyakran lemásznak a talajra, hogy árnyékot keressenek. Ilyenkor könnyű megfogni őket a fatörzsre tett hernyóöv segítségével.

Gyapjaslepke irtása

A gyapjaslepkét (Lymantria dispar) többféleképpen is lehet irtani attól függően, mekkora a fertőzöttség, és a kártevők melyik fejlődési szakaszban vannak.  A leszedegetés és a megsemmisítés abban az esetben javasolt, ha petéket találunk, vagy ha enyhe fertőzöttség jeleit tapasztaljuk.

Csapda vagy hernyópermet (bacillus thuringiensis tartalmú) nagyobb mértékű fertőzöttségnél alkalmazható. A bacillus thuringiensis olyan baktériumok összessége, amelyek elpusztítják a gyapjaslepke lárváit, de ugyanakkor sok hasznos állatra nézve veszélytelenek. A szer akkor a leghatásosabb, amikor a hernyók hossza 1 cm a hőmérséklet pedig 15 °C felett van. Alacsonyabb hőmérsékleten a hernyók nagyon keveset esznek, s így nem vesznek fel eleget a szerből.

Irtás természetes módszerekkel

A hernyók összeszedegetése. Távolítsuk el őket a fáról, és tegyük nejlonzacskóba. Ezután semmisítsük meg őket.

A peték elpusztítása. A sárgás petecsomót kaparjuk le a fáról és a kerítésről, majd nyomjuk szét, vagy tegyük szappanos vízbe.

Csapdák elhelyezése. Tegyünk a fák törzsére hernyóövet, és hetente ellenőrizzük. A megtelt öveket cseréljük újakra.

Permetezés Bacillus thuringiensis tartalmú szerrel. Fertőzés esetén tavasszal 1-2 hetente 2-3 alkalommal permetezzünk.

Ha leszedjük a gyapjaslepkét vagy a hernyóit, viseljünk kesztyűt, mert a kártevők sűrű, finom szőre allergiás bőrtüneteket okozhat.

További részletes információk a gyapjaslepkék kártételéről itt >>>