Katicabogár, a kertész segítője

katicabogár

A szeretetre méltó katicabogár és lárvái mohón pusztítják a levéltetveket.

Katicabogár félék

Európában a katicabogarak több mint 4000 fajt számláló családjából mintegy 100 faj fordul elő. A legtöbb faj trópusi és szubtrópusi éghajlaton él, és a nálunk honos katicabogarak is meleget igényelnek. Nyári hőségben élénkek, gyorsan szaladnak, fürgén repülnek. Hűvös időben azonban alig moz0gnak.

A szárnyfedőiket díszítő pettyek a fajra jellemző ismérvek, amelyek gyakran az adott faj elnevezésében is megmutatkoznak. A pettyek száma semmit nem árul el a katicabogár koráról – ahogyan sokszor tévesen hiszik.

Katicabogár félék

Név

Jellemzői

Szemfoltos katica (anatis ocellata)

8-10 mm; sárgáspiros szárnyfedők húsz, világos szélű pettyel; erdőkben főleg fenyőkön (fenyőtetvek), kertben fákon, bokrokon található meg.

Hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata)

a liegismertebb faj Közép-Európában, 5-9 mm; virágokon, zöldségeken és vadon növő fűféléken élő levéltetűfajokkal táplálkozik; soha nem található fákon.

Kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata)

3,5-6 mm; narancsszínű, piros vagy fekete szárnyfedőin egy-egy petty van; a fás növényeken, például a bodzán élő levéltetveket részesíti előnyben.

Títpettyes katica (Adalia decempunctata)

3,5-5 mm; fedőszárnya színe a sápadt pirostól a sötétbarnáig terjedhet; mindegyik szárnyon öt fekete petty van; gyakori faj, amely főleg lombos fákon és réteken vadászik levéltetvekre. 

Tizennégypettyes füsskata (propylea quatuordecimpunctata)

3,5-4,5 mm; több mint száz formája létezik; piros vagy sárga szárnyfedőin tizennégy, sakktáblaszerűen elhelyezkedő folt van; különböző levélfűfajokra vadászik.

Atkászböde (Stethorus punctillum)

1,3-1,5 mm; fekete, finom szőrökkel borított szárnyfedők, lába és csápja sárga; lombos és nem permetezett gyümölcsfákon él, takácsatkákkal táplálkozik.

Chilocorus fajok

a szalagos szerencskata (Chilocorus bipustulatus) hossza 3,3-4,5 mm; a vesefoltos szerecsenkata (Chilocorus renipustulatus) 4,5-5,7 mm-re nő meg; mindkettő csillogó fekete; a bogarak és a lárvák levél- és pajzstetveket fogyasztanak.

Scymnus fajok

Scymnus suturalis, Scymnus subvillosus; 2-3 mm; testük sötét szőrrel fedett, majdnem fekete; túlnyomórészt tűlevelű fákon, elsősorban erdei fenyőkön élő levéltetvekkel táplálkoznak.

Huszonkétpettyes katica (Psyllobora vigintiduopunctata)

a 3-4,5 mm hosszú, citromsárga bogáron többnyire huszonkét petty van; nem levéltetvekkel táplálkozik, hanem fákon, réteken és szőlőkben lisztharmatgombát fogyaszt.

Liszteske-bödice (Clitostethus arcuatus)

1-2 mm; szárnyfedőit barna szőrők borítják, felül két, párhuzamosan elhelyezkedő, világos szélű sötét folt látható; lisztecskére vadászik.

Neomysia oblongoguttata

7-9 mm hosszú katicabogár, fekete szárnyfedőin sok sárgás folttal; túlnyomórészt túlevelű fákon élő levéltetvekkel táplálkozik.

Katicabogár táplálkozása

A legtöbb nálunk előforduló katicabogár levéltetvekkel táplálkozik. Egyesek pajzstetveket, takácsatkákat és lisztecskéket is fogyasztanak. Csak nagyon kevés katicabogár táplálkozik növényekkel vagy gombafonadékkal. Sok bogár fogyaszt virágport és nektárt is. Számos katicabogár specializálódott bizonyos levéltetűfajokra, ezért többnyire ott találhatjuk meg őket, ahol ezek a tetvek előfordulnak. A táplálkozás és az időjárás döntően befolyásolja a katicabogár fejlődését, növekedését és szaporodását.

hétpettyes katicabogár
hétpettyes katicabogár

Szaporodás

A nőstényben csak akkor fejlődnek peték, ha elegendő táplálékot talál. Egy nőstény akár 400 sárga, ovális petét is rak 10-30-as csomókban a levelek fonákjára, többnyire levéltetű-kolóniák közelében. A pajzstetvekkel táplálkozó fájok csak 1-2 petét raknak a zsákmányállatok pajzsa alá.

A lárvák 7-10 nap elteltével kelnek ki. Hosszúkásak, gyakran sötét színűek, 4-5 fejlődési szakaszon mennek keresztül. Ez idő alatt több száz levéltetűre van szükségük. 3-6 hét elteltével egy levélen vagy fatörzsön bebábozódnak. A narancsszínű vagy fekete bábok összegömbölyödnek, majd 4-9 nap elteltével kibújnak a narancssárga bogarak, amelyeken még alig láthatók a pettyek.

A fejlődés utolsó fázisa 1 -3 hónapig tart. Többnyire csak egy vagy két generáció fejlődik ki évente.

Kis bogarak, nagy teljesítmények

A katicabogarak első osztályú levéltetűirtók, az úgynevezett tisztogató ragadozókhoz tartoznak. A levéltetvek vadászatára nincs különleges képességük, ezért szakadatlanul vándorolnak. Ilyen módon sok katicabogár szabályosan lelegeli a legkülönfélébb növényeket. A táplálékkeresés  felemészti a kis bogarak erejét, ezért nagy az energiaszükségletük.

A nagy katicabogarak, mint a hétpettyes, naponta 150 levéltetvet is felfalnak, de a kisebbek is elpusztítanak akár 60-at.

A hétpettyes katicabogár egyetlen lárvája 800 levéltetvet is elfogyaszthat a bebábozódásig.

Áttelelési lehetőségek

A sövények és rőzsehalmok sok katicabogárfajnak nyújtanak védelmet, ezért a lehullott faleveleket és rőzsehalmokat hagyjuk meg tavaszig.

A szárazfalak, kőfalak és öreg fák hasadékai és nyílásai gyakran adnak szállást a téli álmot alvó katicabogaraknak.

Pajtákba, farakásokba, madáretetőkbe, de akár lakásokba is katicabogarak egész csoportjai fészkelhetik be magukat, hogy átvészeljék a telet.

Kötegelt nádszálakból vagy kifúrt fahasábokból védett helyen magunk is készíthetünk szállást a katicabogaraknak.

Hasznos ötlet

Kerüljük a mérgező növényvédő szereket. A katicabogarak és lárváik nagyon érzékenyek a rovarirtó szerekre. Tavasszal ne permetezzük a hajtáscsúcsokat, mert a katicabogarak és legfőbb táplálékuk, a levéltetvek tavaszi generációját is elpusztítjuk. Inkább segítsünk nekik úgy, hogy a különböző levéltetűfajoknak élőhelyet adó, honos fákat ültetünk, és áttelelési lehetőségről gondoskodunk.