Növényvédelem

Hajtáshervasztó darázs elleni védekezés

Mikor a kertünkben a körtefa fiatal hajtásai hirtelen meghajolnak, színeik elvesztik élénkségüket, és lassan elsötétülnek, gyakran a hajtáshervasztó darázs (Janus compressus) munkáját látjuk.

Tünetek

Ez a kis rovar elsősorban körtére specializálódott, de nem ritkán más gyümölcsfákat is érint. Látványos lehet, amikor a körtefa friss zöldjét hirtelen barna foltok tarkítják, ám szerencsére ez az állapot többnyire nem okoz maradandó kárt a fának. Évente csupán egyetlen nemzedéke jelentkezik, melynek lárvaállapota a hajtások rejtekében vészeli át a telet.

Nem szabad azonban elhanyagolnunk a figyelmet, hiszen a hajtásokban bekövetkező változások más, komolyabb betegségekre is utalhatnak. Az, hogy a hajtásokon spirális mintázatban elhelyezkedő szúrásokat és az azokból kikelt lárva életművét figyeljük meg, kulcsfontosságú lehet. A nőstény darázs rendkívül pontos munkát végez, amikor tojócsövével a hajtásokat célzottan megtámadja, és utódainak életteret biztosít.

A fertőzött hajtások gyorsan elveszítik életerejüket, megfeketednek, végül elpusztulnak, miközben a bennük fejlődő lárva az ág belső részét fogyasztva él. Ez az életciklus egészen késő nyárig tart, amikor is a lárva áttelelésre készül, és következő tavasszal az újonnan kikelt imágók újra kezdik a ciklust. Ezek az ormányos bogarak, melyek méretükkel és fémes színükkel is kitűnnek, tovább fokozzák a gyümölcstermés kockázatát, hiszen táplálkozásuk során a gyümölcsök esélytelenek maradnak.

Fontos tehát, hogy felfigyeljünk a hajtásokon megjelenő jellegzetes tünetekre, és időben felismerjük a hajtáshervasztó darázs jelenlétét. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk, és minimalizáljuk a kártevő okozta károkat. A megelőzés és a korai felismerés itt is kulcsfontosságú, hogy kertünk gyümölcsfái évről évre bőséges termést hozhassanak.