Kerti növények

Japánfű (Miscanthus sinensis)

A japánfű, vagy más néven japán díszfű valódi csoda a kertben. Ázsiai gyökereivel, szép formájával és évszaktól függő változatos színeivel, ez a növény egyszerűen lenyűgöző. De lássuk közelebbről, mit is jelent a japánfű a kertjébe ültetése és milyen gondoskodást igényel.

Japánfű jellemzői

A japánfű az egyik legszebb és legdekoratívabb fűféle, amely a Poaceae, azaz a perjefélék családjába tartozik. Különböző fajtái különböző magasságokra nőnek, a törpecserepektől egészen a 3 méteres óriásokig. A látvány, amit nyújtanak, igazán lenyűgöző: nyáron a gazdag zöld levelek és száradás után az aranyba hajló színátmenet különleges varázst kölcsönöz a kertnek. Az ősz beköszöntével a növény fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, amelyek egészen a tél beálltáig megmaradnak, így egész évben gyönyörködhetünk benne.

japánfű
Japánfű (Miscanthus sinensis ‘Nippon’)

Ültetése

A japánfű ültetése nagyon egyszerű. Kedveli a napos vagy félig árnyékos helyeket, és jól bírja a szárazságot is. Ültethetjük egyedülállóan vagy csoportosan, különösen szép látványt nyújt, ha több példányt ültetünk egymás mellé. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy a növény számára elegendő hely álljon rendelkezésre a fejlődéshez. A japánfű ültetésekor a talajt érdemes komposzttal vagy trágyával gazdagítani.

Gondozása

A japánfű gondozása viszonylag egyszerű. Ellenálló, és jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket is. A túlöntözést azonban kerüljük el, mert a túl nedves talaj könnyen gyökérrothadást okozhat. A japánfűt évente egyszer, kora tavasszal érdemes műtrágyával megtrágyázni. A növény nagyon ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, ezért különösen kevés karbantartást igényel.

Japánfű metszése

A japánfű metszése nem bonyolult feladat, de fontos a megfelelő időpontot kiválasztani. Metszését a kora tavaszi időszakban végezzük, amikor a növény még alvó állapotban van, de már látható a friss hajtás. Vágjuk vissza a szárakat körülbelül 10-15 cm magasságig. A metszés nemcsak az esztétikai megjelenés javítását szolgálja, hanem segít az új hajtások egészségesebb növekedésében is.