Kerti növények

Kakukkszegfű (Lychnis)

Élénk színének köszönhetően a kakukkszegfű a kert egyik leglátványosabb növénye.

Kakukkszegfű jellemzői

A kakukkszegfű klasszikus színe az élénkpiros; ezzel a harsány színnel már néhány tő is magára vonja a figyelmet.

Égőszerelem

Az égőszerelem (Lychnis chalcetionica) tűzpiros ernyős virágai júniustól júliusig nyílnak. A virágok az egy méter magas szárak tetején helyezkednek el. A szárakat keresztben átellenesen álló, hegyesedő, ovális alakú levelek borítják. Ez a falusias kertbe illő virág felálló szárú, ellenálló és hosszú életű. Fajtáinak virágszíne kevésbé élénk. Rózsaszín árnyalatú a ‘Rosea’ és a ‘Carnea’, fehér virágú az ‘Alba’ és a ‘Rauhreif’ fajta. Ezek a változatok 80 cm magasra nőnek.

Bársonyos kakukkszegfű

A bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) 60-90 cm magas, rövid életű évelő, amely gyakran kétnyári, de magról folyamatosan megújul. A növény bolyhosnak tűnik, mert hosszú, villásan elágazó szárát és leveleit fehér szőrök borítják. Cseresznyepiros virágai júliustól augusztusig nyílnak. Az ‘Alba’ fajta virágai fehérek.

Szurokszegfű

A szurokszegfű (Lychnis viscaria) mindössze 40-50 cm-es nagyságot ér el és májustól júniusig virágzik. Neve a szárcsomók alatt elhelyezkedő gyűrűszerű részre utal, amely a szurokhoz hasonlóan ragacsos. A meszes talajt rosszul tűri. Az alapfaj virágai bíbor rózsaszínűek, de vannak ezen kívül fehér (‘Albifloral’) vagy piros virágú (‘Fontáne’), illetve különösen nagy méretű virágokat hozó (‘Splendens’) fajtái is. A ‘Thurnau’ fajta virágai sötét kárminvörösek, a ‘Plena’ fajta telt virágú változat.

Kakukkszegfű ültetése

Az fentebb bemutatott növényeket mindig csoportosan ültessük el. Virágágyásban csodálatos látványt nyújtanak. Az égőszerelem kerüljön a háttérbe, a bársonyos kakukkszegfűt középre ültessük. A hangakertek savanyú talaja jó életfeltételeket teremt a szurokszegfűnek.

Ültetési időszak: tavasz.

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt, szedjük ki belőle a gyomokat és a nagyobb köveket.

2. Keverjünk a talajhoz komposztot és műtrágyát. A cserepekben álló évelőket kiültetés előtt öntözzük meg.

3. Ássunk az ültetőkanállal egymástól 30 cm-re ültetőgödröket. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből és talajszintbe ültessük el őket.

4. Nyomjuk a talajt a gyökerekhez és óvatosan, de alaposan öntözzük meg a növényeket. A nagyobb ágyások talaját kéregőrleménnyel takarjuk.

5. Az égőszerelemnek és a bársonyos kakukkszegfűnek havonta egyszer adjunk tápoldatot. A szurokszegfűt ne trágyázzuk.

Ősszel vagy tavasszal ássuk ki az elszóródott magokról kikelt fiatal növényeket, és ültessük át őket a virágágyásba.

Kakukkszegfű gondozása

A kakukkszegfű egyszerűen gondozható évelő virág. Vágott virágnak kimondottan alkalmas. A kakukkszegfű a napos, szélvédett helyet kedveli. Jó vízáteresztő talajt igényel. Humuszos és tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A szárazságot elviseli, de a kötött, nedves talajt nem kedveli.

Tavasz – magvetés és ültetés

A magokat márciustól a lakásban vessük el. A csírázás négy hétig is eltarthat. Májustól az ágyásba is vethetünk magokat, vagy előnevelt palántákat ültessünk ki. A magról kelt egyedek csak a következő évben kezdenek virágozni.

Nyár – gondozás

Szárazság idején öntözzük a növényeket. Havonta egyszer szórjunk a tövekhez komplex műtrágyát. Az elnyílt virágokat rendszeresen szedjük le.

Ősz – tőosztás és fagyvédelem

Az évelő töveket 3-4 évente tőosztással szaporítsuk (hideg telű vidékeken jobb, ha tavaszig várunk). Terítsünk a növények köré a talajra komposztot, majd fenyőgallyakat vagy lombot.

Alaposan figyeljük meg a kakukkszegfű leveleit, nehogy tavasszal gyomnak véljük a magról kelt egyedeket.

Kártevők és betegségek

A kakukkszegfűt időnként — főként nedves időjárás esetén — gombák károsíthatják, amelyek barna levélfoltosodást okoznak. Szedjük le a foltos leveleket és szárakat, és semmisítsük meg őket. Erősebb fertőzés esetén réztartalmú szerrel permetezzünk.