Kerti növények

Veronika virág – pompás színű virág

A veronika virág látványos bugái kiemelkednek a nyári virágágyakból.

Veronika jellemzői

A veronikát különböző kék árnyalatai miatt kedvelik. Egyes fajták virágai azonban fehérek vagy rózsaszínűek is lehetnek. A magas, egyenes szárú változatok már messziről magukra vonják a figyelmet.

Hosszúlevelű veronika

A hosszúlevelű veronika (Veronica longifolia) hosszú, karcsú kalászain sok középkék virág ül elágazó száron. Rendkívül kedvelt fajta a ‘Slauriesin’ és a fehér virágú ‘Schneeriesin’; mindkettő magassága 80-90 cm. A sötétkék virágú ‘Blaubart’ magassága csupán 50 cm.

Virginiai veronika

A virginiai veronika (Veronica virginica) virágzata szerteágazó, kandeláberszerű, halványkék virágokból áll. A tekintélyes évelő magassága legfeljebb két méter, de a bokor kissé széthajlik. Valamivel kisebb és biztosabban álló fajták kaphatók a kertészetekben. Halvány-rózsaszín virágú a ‘Rosea’, még világosabb az ‘Albarosea’ és teljesen fehér az ‘Alba’.

Veronika ültetése

A magas veronikafajok eredetileg nyirkos réten, patakparton és napos erdei tisztáson nőnek. Ezért természet közeli helyre telepített mesterséges tó partjának beültetésére kiválóan alkalmasak. Itt megkapják a szükséges talajnedvességet és optimálisan tudnak fejlődni. Fás területek szegélyezésére is használhatók. A hosszúlevelű veronika ezenkívül kiválóan illik szegély- és évelő virágágyakba is, amennyiben elég nyirkos a talaj, vagy nyáron gondoskodunk elégséges vízellátásról. Mivel könnyen letörhet, elővigyázatosságból kötözzük fel.

Lehetőleg tavasszal ültessük.

1. A talajt lazítsuk fel, majd távolítsuk el a gyomokat és a köveket. Dolgozzunk bele komposztot és trágyát.

2. A palántákat beültetés előtt öntözzük meg. Évelő virágcsoporthoz egymástól 45 cm távolságra ássunk lyukakat.

3. Óvatosan vegyük ki a palántákat a cserépből. Az összegubancolódott gyökereket kezünkkel kissé lazítsuk fel, esetleg vágjuk le.

4. A növényeket olyan mélyre ültessük, ahogyan a cserépben voltak. A földet nyomkodjuk le, alakítsunk ki tányért, és öntözzük meg.

5. Száraz időben locsoljuk a növényeket, de a leveleket ne érje víz. Virágzás előtt havonta egyszer adjunk tápoldatot az öntözővízhez.

Az elvirágzott bugát a legfelső lomblevél felett vágjuk le, hogy a növény ne veszítsen túl sok energiát.

Veronika virág gondozása

A veronika virág, egyszerűen gondozható évelő növény. Virágzási ideje júliustól szeptemberig. A veronika a napos helyeket kedveli leginkább, de az enyhe árnyékot is elviseli. Napos helyen rendszeresen öntözzük. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt kedvel. Legjobb az üde, szinte mocsaras, agyagos talaj.

Tavasz – ültetés és tőosztás

Kedvező időszak az ültetésre. Az idősebb növényeket 3-5 évenként osszuk szét, így egészségesek maradnak és erőteljesen növekednek. A kiásást felhős időben végezzük.

Nyár – gondozás

A támasztékokat időben rögzítsük, hogy a növények magasra nőhessenek rajtuk. Az elhervadt virágokat tőből vágjuk le, hogy megakadályozzuk a magképzödést és további virágzásra serkentsük a növényt. Száraz időben kiadósan öntözzük. Havonta egyszer adjunk a vízhez tápoldatot.

Ősz – gondozás

Az évelő növényeket tenyérnyivel a föld felett vágjuk le. Komposzttal és avarral takarjuk a talajt.

Ha a veronika sok levelet hoz vagy letörik, lehet, hogy túl magas a talaj tápanyagtartalma. Trágyázzuk kevesebbet, és támasszuk meg a növényeket.

Kártevők és betegségek

A hosszabb ideig nedves levelek vagy nyirkos-meleg körülmények néha lisztharmat-fertőzéshez vezethetnek. A leveleken halvány foltok jelennek meg szürke, lisztszerű lepedékkel. A fertőzött részeket távolítsuk el, és súlyos esetben permetezzünk gombaölő szerrel.