Kerti növények

Kanadai fanyarka (Amelanchier canadensis)

Kanadai fanyarka jellemzői

A fanyarka (Amelanchier) fajoknak valószínűleg több hétköznapi nevük van, mint a többi fának. Kis lombhullató fák, melyeket látványos fehér virágaik miatt ültetnek a kertekbe. Ezek ugyanakkor jelennek meg, mint a bronzszínű levelek, amelyek mutatós hátteret nyújtanak a virágok számára. Magassága 4 és 8 méter közötti, lomkorona szélessége pedig 2,5-4 m közötti. Szétterülő habitusú fa, mely a télen a -20 °C-ot is elviseli.

Kanadai fanyarka gondozása

A kanadai fanyarkát bárhova ültethetjük a kertben, akár csoportos, akár szabad kiültetésekbe. Nedves, de jó vízelvezetésű, mészmentes talajba ültetve alacsony fenntartási igényű fa. Annak érdekében, hogy ősszel a legjobb formáját hozza, napos helyre ültessük.

Hagyjuk a fanyarkát természetesen nőni, mivel bokros, szétterülő növekedésű. Néhány fajának és fajtájának egyenesen felfelé törő ágai vannak, és lehet belőlük sztenderd fát nevelni, de a faiskolákban leginkább többtörzsűeken találunk. A kanadai fanyarka függőleges gyökérsarjakat hoz.

Vidéki kertekben védjük a fanyarkát az őzektől és a nyulaktól, mivel kedvelik ennek a gyönyörű növénynek a leveleit.

kanadai fanyarka virága
kanadai fanyarka virága

Fajok és fajták

Amelanchier alnifolia ‘Obelisk’ (égerlevelű fanyarka): oszlopos formájú, látványos virágokkal és nagyon szép őszi színekkel.

Amelanchier x grandiflora ‘Ballerina’: kis fa, tavasszal apró, fehér virágok özönével, piros őszi színekkel.

Amelanchier x grandiflora ‘Robin Hill’: kis fa, sűrű, felfelé törő ágakkal és rózsaszín virágokkal, melyek tiszta fehérré válnak, amikor teljesen kinyílnak.

Amelanchier x lamarckii: kis, bokorszerű fa, gyönyörű fehér virágai tavasszal nyílnak, a fiatal levelek rézszínűek, és később zölddé válnak.