Kerti növények

Kanári datolyapálma (Phoenix canariensis), főnixpálma

Kanári datolyapálma jellemzői

A Kanári-szigetekről származó, kedvelt pálmafaj. Az ehető gyümölcséért termesztett valódi datolyapálmánál alacsonyabb a termete, és vaskosabb a törzse. A levelek a rostos, barna törzsből kiinduló száron fejlődnek. A főnixpálma olyan hűvösebb helyen is elhelyezhető, ahol kevés szobanövény érzi jól magát, pl. fedett teraszon vagy jól megvilágított előszobában, nappaliban.

Gondozása

Nyáron rendszeres öntözést kíván, télen azonban csak 10-14 naponként kell meglocsolni. Kéthetente adjunk neki tápoldatot. 3-4 évente távolítsuk el a gyökerek egy részét, és ültessük át a növényt kötött, agyagos talajba. Az idősebb példányok virágozhatnak, és datolyára emlékeztető gyümölcsöt hozhatnak. A száraz leveleket óvatosan távolítsuk el a növényről.

A meleg és száraz időszakban permetezzük a leveleket. Tavasztól őszig a szabadban, napos környezetben tartsuk. Télen a fényszegény, fűtött lakásban megnyúlik, levelei sápadtak lesznek. Télen mindössze 3-10 °C-os hőmérsékletű környezetet igényel. A datolyapálmának nem árt a száraz levegő.

Betegségek, kártevők

Érzékeny a pajzstetvekre, a takácsatkákra és a viaszos pajzstetvekre. A túlöntözés vagy a hirtelen hőmérséklet-változás gombás levélfoltosodást okozhat, míg a száraz levegő barna végű leveleket eredményez.