Szobanövény

10. elpusztíthatatlan cserepes szobanövény

A cserepes virágok kellemes hangulatot teremtenek és mindamellett javítják a szoba klímáját, cserébe azonban egy kis odafigyelést igényelnek. De ha nincs rá ideje, vagy ha bonyolultnak találja a növénytermesztést, akkor sem kell lemondania a zöldről. Szerencsére vannak olyan cserepes szobanövények, amelyek még a nem éppen kényelmes körülmények között is jól érzik magukat.

Hogyan ismerem fel a könnyen termeszthető növényeket?

Minden szobai dísznövény olyan faj, amely a világ különböző régióiban vadon él. Ha egy növény a természetben zord körülmények között, forró, száraz éghajlaton, rossz talajban képes fejlődni, akkor bizonyára a lakásban is sok mindent elvisel. A vastag, húsos levelekkel vagy erős szárral rendelkező növények általában hozzászoktak eredeti élőhelyükön, hogy a vizet összegyűjtsék és megtartsák. Arra számíthat, hogy cserépben hosszabb öntözési szünetet is túlélnek.

Az erős cserepes növények több hibát is képesek megbocsátani gondozójuknak. Ha túl kevés fényt kapnak, csak lassabban nőnek, de nem fognak elszáradni. Sok ilyen növény nagyon népszerű, és nemcsak különleges tartósságuk, hanem mindenekelőtt kivételes szépségük miatt.

1. Zöldike (Chlorophytum comosum) – A túlélés bajnoka

A Zöldike a könnyen termeszthető cserepes virágok klasszikusa. Könnyen növekszik világos helyeken, és ott kétszínű leveleket növeszt. Normális életkörülmények között dúsan növekszik, és hosszú szárán fiatal sarjakat nevel, amelyek készen állnak a gyökereztetésre. Még a 10 °C alatti hőmérséklet sem árthat neki; ekkor egyszerűen leáll a növekedése. Tökéletes egy lógó kaspóba. Hosszú levelei általában zöldek, közepükön egy világosabb csíkkal.

Zöldike (Chlorophytum comosum)

2. Szobai szanszeviéria vagy anyósnyelv (Sansevieria) – Nincsenek igényei

A robusztus sivatagi növény feltűnő színével rendkívül kellemes. Bárhol otthon érzi magát, és a fényviszonyoktól függően változtatja a színét: egy napos ablakpárkányon hosszú levelei meglehetősen világosak, míg árnyékban buja zöldek lesznek. A Sansevieria (anyósnyelv) valójában egy régóta ismert növény, amely új népszerűségre tett szert.

Szobai szanszeviéria vagy anyósnyelv (Sansevieria)

3. Sárkányfa (Dracaena) – sárkányfa a Kanári-szigetekről

Bár úgy néz ki, mint egy pálmafa, semmi köze nincs hozzá. A déli országok varázsát hozza el otthonunkba. Szereti a világos vagy félárnyékos helyet. Élvezi a magas páratartalmat a fürdőszobában. Nem tragédia azonban, ha a gondozó elfelejti öntözni. A Dracaena határozottan könnyen termeszthető növény, egyetlen dolgot utál: a pangó vizet.

Sárkányfa (Dracaena)

4. Fikusz (Ficus) – a zöld légtisztító

Az Ázsiából származó ficus  (fikusz) rendkívül problémamentes. Legjobban világos és meleg helyen fejlődik. Még a téli száraz levegő sem árt neki. A sötétzöld, fényes levelek elegendő nedvességet tárolnak. Csak időnként kell megtörölni, hogy eltávolítsuk a port a nagy levelekről. Tisztítja a levegőt, még a formaldehideket is elnyeli.

Fikusz (Ficus)

5. Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) – a mutatós növény

Ezt a növényt gyakran megtalálhatjuk folyosókon és orvosi rendelőkben. Elég mutatós, és nem okoz semmilyen problémát. Bár valójában világos helyre van szüksége, nem tiltakozik az árnyékos helyek ellen sem. Csak a levelek lesznek sötétebbek, és a növény növekedése lelassul. Az egyetlen dolog, amit nem tolerál, az a felesleges víz. Külön cikkben írtuk meg, hogyan kell termeszteni az agglegénypálmát.

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

6. Schlumbergera – a könnyen termeszthető karácsonyi kaktusz.

Tüske nélküli kaktuszként az ünnepi időszakban virágokban bővelkedik. A számos mutatós virága fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, sárga vagy lila színű. Alig igényel gondozást, és ahogy egy kaktuszhoz illik, megelégszik a takarékos öntözéssel. A karácsonyi kaktusz gondozásáról.

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

7. Szobaliliom (Clivia) – szerény, megbocsátó növény

A szobaliliom, különösen igénytelen dísznövény, gyönyörű virágokkal. Világos helyen jól érzi magát. A teleltetéshez 5-10 °C-os helyiségre van szüksége. Ha tartósan melegen tartják, nem fog újra virágozni.

Szobaliliom (Clivia)

8. Fehérszélű sárkányfa (Dracaena braunii) – egy szerencsés bambusz követelmények nélkül

A tévesen bambusznak hitt dracaena szerencsét hoz, ha szilveszterkor adják. Ez az egzotikus növény jól érzi magát a konyhában vagy a fürdőszobában, ahol általában meleg és nedves. Csak a közvetlen napfénytől kell védeni. Dracaena bambuszra hasonlító.

Fehérszélű sárkányfa (Dracaena braunii)

9. Lepkeorchidea (phalaenopsis) – a legkönnyebben termeszthető orchidea

A lepkeorchidea (phalaenopsis) nem véletlenül a kedvenc cserepes virág: hónapokig virágzik anélkül, hogy különösebb gondozást igényelne. A gyönyörű, színes virágok szeretik a meleget és a nedvességet. Mivel a nedvességet és a tápanyagokat különleges léggyökereiből nyeri, nagyon kevés vízre van szüksége.

Lepkeorchidea (phalaenopsis)

10. Pozsgafa (Crassula ovata) – a boldogság fája

Sokféle néven ismert klasszikus cserepes növény. Sok fényt igényel, közvetlenül a napon is állhat, de nem igényel bőséges öntözést. Feltűnő bonsai kinézete van. Bővebben a pozsgafa gondozásáról.

Pozsgafa (Crassula ovata)